Publicat la: 
13/06/2017

Cum indentifici persoanele narcisiste?

Persoanele narcisiste reactioneaza cu agresivitate la criticile primite din jur, in timp ce oamenii care au o buna stima de sine nu sunt deranjati de remarcile critice primite, indiferent de sursa din care acestea provin, arata un studiu publicat in revista de specialitate "Journal of Personality and Social Psychology", noteaza spring.org.uk.

Aceasta diferenta de reactie se datoreaza in special faptului ca, in esenta, narcisismul este intr-o relatie tensiunanta cu stima de sine, asa incat persoanele narcisiste nu suporta sa fie criticate. Orice tip de critica, indiferent de sursa din care provine, ii va determina sa reactioneze cu o atitudine agresiva ca raspuns la remarcile primite din jur.

Pentru a ajunge la aceasta constatare, oamenii de stiinta au analizat cum se manifesta stima de sine, narcisismul si relatia dintre acestea si prezenta atitudinii agresive in randul a 540 de studenti.

Acestia au descoperit ca cei mai multi studenti narcisisti aveau tendinta sa raspunda agresiv atunci cand erau criticati.

"Narcisistii au o dorinta launtrica de a pedepsi sau sa se razbuna pe persoanele care le ameninta opinia personala pe care o au despre ei insisi. Acestia sunt, in special, preocupati sa obtina validare sociala si sa isi construiasca o imagine impunatoare, motiv pentru care remarcile critice sunt suparatoare, intrucat le tulbura buna lor imagine despre sine," explica Prof. Brad J. Bushman, autorul principal al studiului.

In schimb, persoanele care au o stima de sine ridicata nu au motive sa devina agresive fata de cei ce ii critica.

Primele seminte ale narcisismului pot fi sadite la o varsta foate frageda si, de aceea, persoanele narcisiste dezvolta un ego foarte mare. Orice opinie ce intra in contradictie cu propriile opinii va fi perceputa ca o amenintare la adresa egoului lor.

"Cat timp aceste persoane incep sa isi dezvolte opinii nerealist de optimiste despre propria lor persoana si se intampla ca acestea sa fie respinse in mod constant de cei din jur, dragostea lor fata de sine ar putea naste reactii periculoase pentru ceilalti in special in astfel de situatii," arata autorul.

O alta metoda de indentificare este sa intrebam aceste persoane daca se considera a fi narcisiste.

"Oamenii care sunt dispusi sa recunoasca faptul ca sunt narcisisti o fac pentru ca sunt mandri de acest lucru si il vad ca pe o calitate - acestia se considera adesea ca fiind superiori celorlalti si isi doresc sa afirme acest lucru in mod public," adauga Prof. Brad J. Bushman.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie, Psihoterapie