Publicat la: 
17/10/2013

Credinta ca barbatii sunt duri, rezistenti si mai putin vulnerabili la traume psihologice decat femeile poate fi nefondata. Divortul afecteaza în mod direct si indirect sanatatea fizica, psihologica, sociala si chiar spirituala a barbatilor. De exemplu, barbatii divortati au o rata mai mare a mortalitatii, se confrunta cu abuzul de substante, depresie si lipsa de sprijin social, potrivit unui articol publicat în Journal of Men's Health.

Autorii Daniel S. Felix, W. David Robinson si Kimberly J. Jarzynka demonstreaza ca exista o nevoie urgenta de a recunoaste si trata problemele de sanatate legate de divort ale barbatilor si ofera recomandari de evaluare si tratament pentru medici într-un studiu de caz provocator intitulat "Influenta divortului asupra sanatatii barbatilor" disponibil gratuit in Journal of Men's Health.

Divortul a fost asociat cu o varietate de tulburari psihologice si comportamentale. Studiile anterioare au aratat ca barbatii necasatoriti traiesc mai putin decât barbatii casatoriti si au tendinta de a avea mai multe probleme de sanatate.

"Mass-media prezinta barbatii ca fiind duri, rezistenti si mai putin vulnerabili la traume psihologice decat femeile. Cu toate acestea, acest articol trage un semnal de alarma pentru a se renunta la astfel de perceptii nefondate", a declarat dr. Ridwan Shabsigh. "Adevarul este ca barbatii sunt afectati in mod semnificativ de traume psihologice si evenimente negative de viata, cum ar fi divortul, falimentul sau razboiul. Astfel ca sunt necesare cercetari care sa investigheze impactul si efectele traumelor asupra barbatilor pentru a se elabora ghiduri de diagnostic si tratament pentru medici. "

Divortul poate avea un impact biologic dramatic asupra sanatatii fizice.

  • Barbatii necasatoriti traiesc mai putini ani decât barbatii casatoriti.
  • Rata mortalitatii crescute pentru barbatii necasatoriti ar putea fi si o urmare a cresterii obiceiurilor riscante pentru sanatate, precum consumul de alcool si abuzul de substante.
  • Decesele premature ale barbatilor divortati au cauze cum ar fi bolile cardiovasculare si hipertensiunea arteriala
  • Rata de deces prematur cauzat de pneumonie este de sapte ori mai mare pentru barbatii divortati.
  • Barbatii divortati au o rata de sinucidere cu 39% mai mare decât barbatii casatoriti.
  • Casatoria are  influente directe asupra mecanismelor cardiovasculare, endocrine, imunitare si psihologice.
  • Barbatii divortati au mai multe probleme de sanatate decat cei casatoriti, mai multe raceli, cancer, boli de inima, afectiuni cronice.
  • Barbatii casatoriti isi monitorizeaza mai frecvent starea de sanatate, au mai multe obiceiuri pozitive de sanatate si un grad mai mare de conformitate in privinta indicatiilor medicale, în timp ce divortul este legat de schimbari economice si de pierderea suportului social.
Specialitate: 
Comentarii

Da, mai ales in cazul celor care intenteaza divortul din motive de lipsa spatiu de cazare amanata!

Atunci ar fi mai intelept sa nu mai provoace divort, faliment, razboi....

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihologie, Psihoterapie