Publicat la: 
13/02/2017

Cum influenteaza sexul copilului starea de sanatate a mamei pe durata sarcinii

Femeile au fost dintotdeauna de parere ca simptomele specifice sarcinii sunt diferite in functie de sexul fatului, insa abia de curand studiile de specialitate au gasit dovezi ce arata ca sistemul imunitar al mamei este influentat, pe durata sarcinii, de sexul copilului, scrie sciencedaily.com.

Datele studiului, publicat in numarul din februarie al revistei "Brain, Behavior and Immunity, arata ca sexul copilului ar putea juca un rol important in explicarea diferentelor de simptome asociate sarcinii, precum poftele alimentare si greata de dimineata.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii de la Universitatea Ohio State au analizat datele medicale colectate de la 80 de femei gravide si au examinat indicatorii sistemului imunitar al acestora, nivelul de citokine din sange, testand modul in care probele de celule ale sistemului imunitar au raspuns in urma expunerii acestora la bacterii in cadrul testelor de laborator.

"In timp ce femeile gravide nu au prezentat diferente semnificative in ceea ce priveste nivelul de citokine din sange, indiferent de sexul a fatului, celulele imunitare ale femeilor ce aveau fetusi de sex feminin au produs citokine pro-inflamatorii atunci cand au fost expuse la bacterii in studiul de laborator. Acest lucru arata ca femeile care urmeaza sa dea nastere unei fetite au prezentat un raspuns inflamator sporit atunci cand sistemul lor imunitar a fost provocat, prin comparatie cu femeile ai caror fetusi erau de sex masculin," a declarat Amanda Mitchell, cercetatoare la Institutul de Medicina din cadrul Universitatii Ohio State.

Nivelul de inflamatie este un indicator critic al sistemului imunitar implicat in vindecarea ranilor si in raspunsul organismului la virusuri, bacterii si boli cronice. Cu toate acestea, un nivel ridicat de inflamatie supune intreg organismul unui stres ce poate contribui la aparitia simptomelor de boala, precum durerile si oboseala.

Desi este nevoie de mai multe cercetari pe aceasta tema, inflamatia sporita observata in randul mamelor ce purtau in pantece fetusi de sex feminin ar putea juca un rol important in explicarea diferentelor de simptome ce apar pe perioada sarcinii, prin comparatie cu mamele ce au o sarcina cu fetusi de sex masculin.

"Studiul de fata aduce in atentia mamelor, precum si a medicilor obstetricieni, faptul ca sexul fatului este un factor ce influenteaza modul in care organismul mamei raspunde la provocarile cu care se confrunta sistemul lor imunitar in fiecare zi; de asemenea, datele studiului deschid calea unor noi cercetari pe baza modului in care organismul femeilor gravide raspunde la diferite virusuri, infectii sau conditii de sanatate cronica (ca astmul), precum si daca aceste raspunsuri ale organismului pot afecta starea de sanatate a fatului," adauga autoarea studiului.

In timp ce nivelul de inflamatie din corpul mamei poate afecta rezultatele sarcinii, precum momentul nasterii, sunt necesare mai multe studii de specialitate pentru a intelege modul in care sexul fatului este asociat cu gradul de inflamatie prezent in organismul mamei. Este posibil ca hormonii sexuali, dar si hormonii placentei, sa afecteze nivelul de inflamatie prezent in organism, sunt de parere cercetatorii, care sfatuesc femeile sa urmeze un program de exercitii fizice pe perioada sarcinii pentru a sprijini buna functionare a sistemului lor imunitar.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie 4D Voluson, Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Medic Primar
Medic Primar
Pintilie Aurelian,Doctor
Medic Primar
Prof. Doctor
  •  
  • 1 of 76