Publicat la: 
19/10/2018

structura creierului

Structura fiecarui creier uman este unica, iar diferentele pot influenta rapiditatea cu care indeplinim diferite sarcini cognitive. Pentru a afla mai multe despre modul in care neuroanatomia afecteaza performantele oamenilor, specialistii au dezvoltat un nou instrument, pe care l-au numit ”model computational al creierului”, prin care pot simula felul in care structura creierului afecteaza activitatea creierului si comportamentul uman, potrivit eurekalert.org.

Cercetarea se concentreaza pe modul in care regiunile creierului sunt legate si interactioneaza intre ele, fiind un lucru important deoarece aceste trasaturi variaza de la individ la individ.

”Acest tip de modele sunt instrumente puternice deoarece ne permit sa realizam experimente pentru a intelege functia creierului”, afirma Muldoon.

Oamenii de stiinta au folosit aceste modele pentru a afla particularitatile fiecarei persoane, cum ar fi:

  •          Cat de usor intra creierul intr-o stare activa, atunci cand este stimulat.
  •          Ce regiuni ale creierului se sincronizeaza, manifestand o activitate similara, atunci cand este stimulat girusul frontal inferior stang, o zona foarte importanta pentru limba.

Specialistii au stabilit legaturi intre aceste caracteristici ale creierului, dar au observat si cat de repede au reusit oamenii sa indeplineasca trei sarcini lingvistice:

  •          Sa spuna primul verb care le trece prin minte cand le este prezentat un substantiv.
  •          Sa completeze un cuvant lipsa dintr-o fraza.
  •          Sa citeasca un numar format din multe cifre.

Fiecare participant a indeplinit cele trei sarcini de mai multe ori, inainte si dupa ce a primit o stimulare magnetica transcraniana.

Stimularea creierului poate fi utilizata in tratarea bolilor

Dezvoltarea unor modele personalizate de activitate a creierului ar putea sa promoveze utilizarea stimularii creierului pentru tratarea bolilor sau pentru imbunatatirea performantelor umane in indeplinirea diferitelor sarcini cognitive.

”Este important sa putem anticipa raspunsurile individuale ale stimularii creierului. Putem examina activitatea complexa a creierului fiecarei persoane, iar apoi putem gasi metode simple de a-si imbunatati performantele care le sunt necesare in viata de zi cu zi”, explica John Medaglia, autorul studiului, profesor de psihologie la Universitatea Drexel si profesor de neurologie la Universitatea din Pennsylvania.

Intelegerea modului in care fiecare creier in parte actioneaza este importanta atat din punct de vedere medical, cat si din punct de vedere al aptitudinilor. Exista variatii in structura si in functiile creierului, iar acestea pot influenta modul in care acesta raspunde la neurostimulare. Acesta este motivul pentru care, desi oamenii fac aceeasi sarcina, rezultatele sunt diferite.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Ionita Mariana,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Scanarile creierelor persoanelor care sufera de insomnie au aratat diferente in functionare, comparativ cu persoanele care reusesc sa doarma intreaga noapte. Cercetatorii de la Universitatea din California au explicat ca persoanele care dorm foarte prost se chinuie sa isi concentreze anumite parti ale creierului la testele de memorie. Potrivit...
Micile erori pe care le facem au o explicatie stiintifica / Foto: Photoxpress.com Nu sunt momente de senilitate. Faptul ca uneori "ne pierdem capul" si uitam unde am pus cheile sau nu ne amintim unde aveam fixata o anumita intalnire, are o explicatie stiintifica. Cercetatorii au descoperit ca, in pofida opiniei generale conform careia creierul...
Dr. Letitia Dobranici / Foto: MedLive.ro Nimeni nu a invatat pe de rost mai mult decat actorii de teatru. In pofida unui exercitiu de o viata, cazurile de Alzheimer printre actori sunt numeroase, iar lor li se adauga numele a sute de intelectuali. Mai mult, daca am trai suficient, probabil ca toti am avea Alzheimer. De ce? Pe masura ce durata...
Structura fiecarui creier uman este unica, iar diferentele pot influenta rapiditatea cu care indeplinim diferite sarcini cognitive. Pentru a afla mai multe despre modul in care neuroanatomia afecteaza performantele oamenilor, specialistii au dezvoltat un nou instrument, pe care l-au numit ”model computational al creierului”, prin care pot simula...
Mirosul, direct legat de memorie / Foto: Dreamstime.com Uneori ne-avertizeaza asupra pericolelor, alteori ne trimite in trecut, pentru a retrai senzatii sau intamplari uitate: un Craciun din copilarie, floarea preferata a mamei, cea mai buna paine facuta de bunica etc. Datorita mirosului, apreciem bautura, iubim mancarea sau ne cumparam...