Publicat la: 
19/10/2018

structura creierului

Structura fiecarui creier uman este unica, iar diferentele pot influenta rapiditatea cu care indeplinim diferite sarcini cognitive. Pentru a afla mai multe despre modul in care neuroanatomia afecteaza performantele oamenilor, specialistii au dezvoltat un nou instrument, pe care l-au numit ”model computational al creierului”, prin care pot simula felul in care structura creierului afecteaza activitatea creierului si comportamentul uman, potrivit eurekalert.org.

Cercetarea se concentreaza pe modul in care regiunile creierului sunt legate si interactioneaza intre ele, fiind un lucru important deoarece aceste trasaturi variaza de la individ la individ.

”Acest tip de modele sunt instrumente puternice deoarece ne permit sa realizam experimente pentru a intelege functia creierului”, afirma Muldoon.

Oamenii de stiinta au folosit aceste modele pentru a afla particularitatile fiecarei persoane, cum ar fi:

  •          Cat de usor intra creierul intr-o stare activa, atunci cand este stimulat.
  •          Ce regiuni ale creierului se sincronizeaza, manifestand o activitate similara, atunci cand este stimulat girusul frontal inferior stang, o zona foarte importanta pentru limba.

Specialistii au stabilit legaturi intre aceste caracteristici ale creierului, dar au observat si cat de repede au reusit oamenii sa indeplineasca trei sarcini lingvistice:

  •          Sa spuna primul verb care le trece prin minte cand le este prezentat un substantiv.
  •          Sa completeze un cuvant lipsa dintr-o fraza.
  •          Sa citeasca un numar format din multe cifre.

Fiecare participant a indeplinit cele trei sarcini de mai multe ori, inainte si dupa ce a primit o stimulare magnetica transcraniana.

Stimularea creierului poate fi utilizata in tratarea bolilor

Dezvoltarea unor modele personalizate de activitate a creierului ar putea sa promoveze utilizarea stimularii creierului pentru tratarea bolilor sau pentru imbunatatirea performantelor umane in indeplinirea diferitelor sarcini cognitive.

”Este important sa putem anticipa raspunsurile individuale ale stimularii creierului. Putem examina activitatea complexa a creierului fiecarei persoane, iar apoi putem gasi metode simple de a-si imbunatati performantele care le sunt necesare in viata de zi cu zi”, explica John Medaglia, autorul studiului, profesor de psihologie la Universitatea Drexel si profesor de neurologie la Universitatea din Pennsylvania.

Intelegerea modului in care fiecare creier in parte actioneaza este importanta atat din punct de vedere medical, cat si din punct de vedere al aptitudinilor. Exista variatii in structura si in functiile creierului, iar acestea pot influenta modul in care acesta raspunde la neurostimulare. Acesta este motivul pentru care, desi oamenii fac aceeasi sarcina, rezultatele sunt diferite.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina generala, Neurologie

Medic Primar
Danciu Florentina,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 13

Articole similare

Micile erori pe care le facem au o explicatie stiintifica / Foto: Photoxpress.com Nu sunt momente de senilitate. Faptul ca uneori "ne pierdem capul" si uitam unde am pus cheile sau nu ne amintim unde aveam fixata o anumita intalnire, are o explicatie stiintifica. Cercetatorii au descoperit ca, in pofida opiniei generale conform careia creierul...
Inaintarea in varsta este inevitabila, insa, unele persoane nu isi arata varsta si se simt mai tinere. Un nou studiu arata ca aceasta perceptie asupra varstei proprii, numita varsta subiectiva, poate reflecta sanatatea creierului. Cu ajutorul tehnologiei de imagistica prin rezonanta magnetica, oamenii de stiinta coreeni au descoperit ca...
Fumatul duce la "degradarea" creierului prin afectarea capacitatii de memorie, invatare si argumentare, potrivit unui studiu recent realizat de cercetatorii de la King's College din Londra, la care au luat parte 8.800 de persoane cu varsta de peste 50 de ani, relateaza BBC. Studiul arata ca hipertensiunea arteriala si obezitatea afecteaza de...
Harta sistemului limfatic cel vechi (stanga) si cel nou (dreapta)/ Foto: University of Virginia Intr-o descoperire uimitoare, care pune sub semnul intrebarii decenii de cercetare, oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Virginia au stabilit ca sistemul imunitar si creierul sunt conectate de vase limfatice, de...
Oamenii preocupati de problemele financiare au o scadere a functiei cerebrale similara cu pierderea a 13 puncte de IQ, potrivit cercetatorilor canadieni. Studiul, publicat in Science, a sugerat ca modul de gandire al unei persoane, precum si rationamentul acesteia ar putea fi afectate de efortul epuizant al sarcinilor ca plata facturilor si al "...