Publicat la: 
6/11/2018

accidentari sportive

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca sportivii care au suferit o comotie in urma unui accident sportiv se pot recupera cel mai eficient daca au un somn calitativ, potrivit eurekalert.org.

Specialistii au constatat ca sportivii tineri care au suferit o comotie si care au un somn calitativ se pot recupera in doua saptamani. In cazul celor care nu dorm bine recuperarea poate sa dureze chiar mai mult de 30 de zile.

Specialistii de la ”Texas Scottish Rite Hospital for Children” au analizat datele de la patru clinici din Texas care sunt specializate in tratarea comotiilor. De asemenea, au examinat si datele de la 356 de sportivi tineri, sub 19 ani, care au fost diagnosticati cu comotie in urma unui accident sportiv in intervalul octombrie 2015 – iunie 2017.

Specialistii le-au cerut sportivilor sa completeze un chestionar pentru a determina cat de calitativ le este somnul. Sportivii care au avut un scor mai mic de cinci au avut un somn calitativ si s-au recuperat in doua saptamani. Cei care au avut un scor peste sase au avut probleme cu somnul si s-au recuperat intr-o luna, chiar mai mult.

”Importanta somnului este adesea subestimata, in special de sportivii tineri. Somnul nu este important doar pentru sanatatea fizica, mentala si cognitiva, ci si pentru recuperarea creierului in urma unei comotii”, spune Jane S. Chung, medic de medicina sportiva la ”Texas Scottish Rite Hospital for Children”.

Care au fost rezultatele?

Rezultatele sondajului au demonstrat ca 73% dintre sportivi au avut un somn calitativ, pe cand 27% au avut probleme cu somnul. De asemenea, problemele legate de somn au fost mai frecvente in cazul fetelor. Sportivii care au avut probleme cu somnul au raportat simptome de doua ori mai severe la prima vizita clinica si simptome de trei ori mai severe la urmatoarea vizita clinita, trei luni mai tarziu.

Autorii isi propun ca prin aceasta cercetare sa incurajeze doctorii sa puna intrebari legate de calitatea somnului cand au pacienti care au suferit o comotie. De asemenea, spera sa accentueze importanta somnului si sa identifice sportivii care au un risc ridicat de recuperare indelungata in urma unei comotii.

”Furnizorii de servicii medicale ar trebui sa isi educe pacientii in privinta calitatii somnului atat pentru sanatatea generala, cat si pentru performanta si recuperare. Parintii pot preveni acest lucru, inca de cand copilul e mic, prin stabilirea unui program regulat de somn, prin evitarea utilizarii dispozitivelor digitale cu o ora inainte de somn si prin asigurarea a 8-10 ore de somn pe noapte”, concluzioneaza Chung.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - BFT Recuperare medicala, Medicina sportiva

Medic Specialist...
Popescu Alin Nicolae,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Dr. Alin Popescu in studioul HotNews/MedLive ESWT - Extracorporal high energy shock wave therapy sau "terapia durerii" este o tehnologie care utilizeaza undele de soc pentru a trata durerile cronice ale sistemului musculo-scheletal. A inceput sa fie utilizata si in patologia ortopedica in anii 1980 si in ultimii ani i se acorda o tot mai mare...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca sportivii care au suferit o comotie in urma unui accident sportiv se pot recupera cel mai eficient daca au un somn calitativ, potrivit eurekalert.org. Specialistii au constatat ca sportivii tineri care au suferit o comotie si care au un somn calitativ se pot recupera in doua saptamani. In cazul...
Sportul la copii / Foto: Photoxpress.com Sportul este izvor de sanatate. Si nu, nu este vorba despre un slogan comunist, ci despre o realitate. Practicat cu cap si constant isi aduce aportul la o dezvoltare sanatoasa si armonioasa a copilului. Practicarea cu regularitate a unui sport isi spune cuvantul asupra abilitatilor motrice (coordonare,...
Cum iti pastrezi articulatiile sanatoase? / Foto: Reuters Procesul imbatranirii organismului este unul extrem de complex si foarte greu de inteles. Insa nu tot ceea ce vedem ca fiind inevitabil legat de imbatranire este dictat de trecerea timpului. Problema articulatiilor este un exemplu de afectiune ce poate aparea si la persoanele mai tinere...
Dr. Alin Popescu / Foto: MedLive.ro Activitatea fizica si antrenamentele sportive sunt importante pentru sanatate. Dupa noua-zece ore la serviciu, putini dintre noi mai insa au energie pentru sport. Cum ne putem mentine totusi in forma? Ideal ar fi sa putem face zinic miscare, 30-40 de minute, cu incalzire, multa hidratare si stretching la...