Cum ne recuperam cel mai bine dupa comotiile cauzate de accidentele sportive?

Sănătate
06 Noiembrie 2018
Autor: Echipa medicală MedLife
cum ne recuperam cel mai bine dupa comotiile cauzate de accidentele sportive

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca sportivii care au suferit o comotie in urma unui accident sportiv se pot recupera cel mai eficient daca au un somn calitativ, potrivit eurekalert.org.

Specialistii au constatat ca sportivii tineri care au suferit o comotie si care au un somn calitativ se pot recupera in doua saptamani. In cazul celor care nu dorm bine recuperarea poate sa dureze chiar mai mult de 30 de zile.

Specialistii de la ”Texas Scottish Rite Hospital for Children” au analizat datele de la patru clinici din Texas care sunt specializate in tratarea comotiilor. De asemenea, au examinat si datele de la 356 de sportivi tineri, sub 19 ani, care au fost diagnosticati cu comotie in urma unui accident sportiv in intervalul octombrie 2015 – iunie 2017.

Specialistii le-au cerut sportivilor sa completeze un chestionar pentru a determina cat de calitativ le este somnul. Sportivii care au avut un scor mai mic de cinci au avut un somn calitativ si s-au recuperat in doua saptamani. Cei care au avut un scor peste sase au avut probleme cu somnul si s-au recuperat intr-o luna, chiar mai mult.

”Importanta somnului este adesea subestimata, in special de sportivii tineri. Somnul nu este important doar pentru sanatatea fizica, mentala si cognitiva, ci si pentru recuperarea creierului in urma unei comotii”, spune Jane S. Chung, medic de medicina sportiva la ”Texas Scottish Rite Hospital for Children”.

Care au fost rezultatele?

Rezultatele sondajului au demonstrat ca 73% dintre sportivi au avut un somn calitativ, pe cand 27% au avut probleme cu somnul. De asemenea, problemele legate de somn au fost mai frecvente in cazul fetelor. Sportivii care au avut probleme cu somnul au raportat simptome de doua ori mai severe la prima vizita clinica si simptome de trei ori mai severe la urmatoarea vizita clinita, trei luni mai tarziu.

Autorii isi propun ca prin aceasta cercetare sa incurajeze doctorii sa puna intrebari legate de calitatea somnului cand au pacienti care au suferit o comotie. De asemenea, spera sa accentueze importanta somnului si sa identifice sportivii care au un risc ridicat de recuperare indelungata in urma unei comotii.

”Furnizorii de servicii medicale ar trebui sa isi educe pacientii in privinta calitatii somnului atat pentru sanatatea generala, cat si pentru performanta si recuperare. Parintii pot preveni acest lucru, inca de cand copilul e mic, prin stabilirea unui program regulat de somn, prin evitarea utilizarii dispozitivelor digitale cu o ora inainte de somn si prin asigurarea a 8-10 ore de somn pe noapte”, concluzioneaza Chung.

Sursa: www.eurekalert.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării