Pediatrie

26 Octombrie 2018

Cum percep copiii pierderea primului dinte?

copil dentist

Cum se simte copilul cand isi pierde primul dinte de lapte? Speriat, rusinat, fericit, mandru? Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca sentimentele copiilor sunt predominant pozitive. De asemenea, acestia au observat ca vizitele anterioare la dentist, atat ale copilului, cat si ale parintilor, pe langa nivelul de educatie, influenteaza modul in care copilul experimenteaza pierderea primului dinte, potrivit sciencedaily.com.

Dintii de lapte reprezinta primul set de dinti care se dezvolta la copii. Acestia cad la un moment dat si sunt inlocuiti de altii permanenti. Majoritatea copiilor isi pierd primul dinte de lapte in jurul varstei de sase ani. Dintele se desprinde singur si cade, iar in locul respectiv ramane un gol, unde va creste dintele permanent. Acest proces este printre primele schimbari biologice ale propriului corp pe care copiii le constientizeaza. Emotiile care insotesc aceasta pierdere variaza de la bucuria de a creste, de a face parte dintre ”adulti”, pana la teama fata de pierderea unei parti a corpului.

Majoritatea parintilor raporteaza reactii pozitive

O echipa formata din specialisti dentari si psihologi de la Universitatea din Zurich a examinat sentimentele pe care le simt copiii cand isi pierd primul dinte si a determinat factorii care influenteaza acest proces. De asemenea, in studiu au fost inclusi si parintii. Din cele 1.3000 de raspunsuri primite pentru studiu, 80% dintre parinti au raportat reactii pozitive, in timp ce doar 20% au raportat emotii negative.

”Faptul ca patru din cinci copii priveste pierderea unui dinte de lapte drept ceva pozitiv este un lucru linistitor atat pentru parinti, cat si pentru stomatologi”, spune Raphael Patcas, autorul studiului.

Specialistii au descoperit ca vizitele anterioare la stomatolog au jucat un rol important in sentimentele copiilor. Copiii ale caror vizite anterioare au fost asociate cu sentimente precum rusinea sau vina au avut o experienta neplacuta cand au pierdut primul dinte de lapte. Surprinzator, cand vizitele anterioare au fost asociate cu un accident, deci cu o intamplare neasteptata si dureroasa, pierderea primului dinte de lapte a fost asociata cu emotii pozitive.

O posibila explicatie este faptul ca dintii de lapte se slabesc treptat inainte de a cadea, proces incet si previzibil, comparativ cu un accident. Acest lucru este sustinut si de faptul ca, cu cat dureaza mai mult pana un dinte cade, cu atat sentimentele sunt mai pozitive. Perioada mai lunga se traduce printr-un timp de asteptare si de pregatire mai mare, astfel ca eliberarea si mandria vor fi mai accentutate cand, in sfarsit, dintele cade.

Factorii sociodemografici pot influenta

Oamenii de stiinta au constatat ca factorii sociodemografici au legatura cu sentimentele copilului. De exemplu, a existat o posibilitate mai mare ca copilul sa simta emotii pozitive, cum ar fi fericirea si mandria, daca parintii au un nivel de educatie mai ridicat si daca provin din tari non-occidentale. De asemenea, si diferentele culturate ar putea influenta, cum ar fi stilul de invatamant, normele pe care parintii le transmit copiilor si ritualurile de tranzitie care insotesc pierderea primului dinte.

”Constatarile noastre sugereaza ca copiii proceseaza experientele anterioare care au legatura cu dintii si incearca sa le integreze in dezvoltarea lor emotionala. Acest lucru este important atat pentru parinti, cat si pentru stomatologi”, concluzioneaza Moritz Daum, psiholog.

Sursa: www.sciencedaily.comEchipa MedLife de Medicina Generala

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.