Publicat la: 
16/10/2018

Jumatate dintre parinti sustin ca copiii lor se tem de vizitele la medic, in special daca au mai putin de 7 ani. Teama de injectii este cea mai frecventa intalnita printre copii, astfel ca un parinte din 25 amana un vaccin din aceasta cauza, conform eurekalert.org.

O vizita la medicul pediatru poate fi o experienta nefericita atat pentru copii, cat si pentru parinti, mai ales cand vizita este dominata de eforturile parintilor si medicului de a calma copilul. Potrivit unui raport al ”C.S. Mott Children's Hospital National Poll on Children's Health”, jumatate dintre parintii copiilor care au sub 7 ani sustin ca se confrunta cu aceasta teama.

Si mai grav este faptul ca un parinte din 25 a amanat un vaccin din cauza fricii copilului de a merge la medic, iar unul din cinci parinti afirma ca este greu sa se concentreze asupra explicatiilor medicului cand copilul este suparat, agitat si nu se linisteste.

Raportul a fost facut la nivel national si se bazeaza pe raspunsurile a 726 de parinti, care au cel putin un copil cu varsta cuprinsa intre doi si cinci ani.

”Vizitele la medicul pediatru sunt absolut necesare, mai ales in aceasta perioada a copilariei. Pe langa metodele importante de preventie, cum ar fi vaccinurile, parintii au ocazia de a discuta posibilele probleme de sanatate, sau nelamuririle pe care le au cu pediatrul. Daca un copil se teme de aceste vizite, experienta poate deveni una dificila pentru intreaga familie. Am observat ca anxietatea copiilor poate avea un impact negativ asupra interactiunilor parintilor cu medicul si chiar determina o mica parte a familiilor sa amane sau sa anuleze programarile”, explica Sarah Clark.

Nivelul de frica al copilului nu difera, chiar daca daca a vazut acelasi medic de fiecare data, sau daca au fost mai multi pe parcursul timpului.

Copiii care au varsta cuprinsa intre doi si trei ani se tem cel mai tare de:

  •          Injectii (66%)
  •          A intra in contact cu o persoana straina, pe care nu o vad frecvent (43%)

Copiii care au varsta cuprinsa intre patru si cinci ani se tem cel mai tare de:

  •          Injectii (89%)
  •          A intra in contact cu o persoana straina, pe care nu o vad frecvent (14%)
  •          Teama bazata pe amintirile neplacute, formate cand au fost bolnavi in trecut (13%)

Suferinta copiilor ii impiedica, de cele mai multe ori, pe parinti sa puna intrebari medicului. 22% dintre parinti sustin ca este greu sa se concentreze pe informatiile pe care le ofera medicul, iar 9% dintre parinti spun ca nu mai pun intrebari medicului fiindca copilul e prea speriat si vor sa scurteze vizita cat mai repede. In plus, tot din aceasta cauza, 4% dintre parinti au amanat un vaccin, iar 3% dintre ei au anulat o programare.

Ce strategii au folosit parintii pentru a-si pregati copiii de vizitele la medic?

  •          31% le-au promis copiilor o recompensa dupa vizita
  •          21% le-au garantat copiilor ca nu li se va face injectie
  •          22% nu au facut nimic

Sarah Clark sustine ca fobia de injectii este cea mai frecventa si cea mai dificila, mai ales printre copiii mai mici, care sunt supusi vaccinurilor mai frecvent. In plus, aceasta le recomanda parintilor sa isi tina copilul in brate in timpul injectiei si sa ii distraga folosind o melodie sau un videoclip. De asemenea, aceasta atrage atentie asupra minciunii. Parintii nu trebuie sa isi minta copilul ca nu li se va face o injectie, cand chiar asta urmeaza, deoarece nu vor reusi decat sa creasca teama copilului la vizitele urmatoare.

Educarea copilului in privinta vizitelor este cea mai eficienta metoda.

Educarea copilului poate fi de folos, astfel ca 61% dintre parinti le-au vorbit copiilor despre cum se va desfasura vizita, 25% s-au jucat cu ei, folosind jucarii care imita ustensilele medicului, iar 26% au citit carti, sau au vizionat filme, impreuna cu copilul, care aveau ca tema medicina.

”Educarea copilului in privinta vizitelor medicale il poate ajuta sa isi dezvolte asteptarile cu privire la ceea ce urmeaza sa se intample, iar astfel totul i se va parea mult mai familiar si teama va fi redusa”, conclizioneaza Sarah Clark.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Pediatrie

Oniga Ioana Claudia
Medic Primar
Chirita Nicoleta,Doctor
Medic Specialist
Antoniu Cerasela Catalina,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 26

Articole similare

Jumatate dintre parinti sustin ca copiii lor se tem de vizitele la medic, in special daca au mai putin de 7 ani. Teama de injectii este cea mai frecventa intalnita printre copii, astfel ca un parinte din 25 amana un vaccin din aceasta cauza, conform eurekalert.org. O vizita la medicul pediatru poate fi o experienta nefericita atat pentru copii,...
[caption id="attachment_2089" align="alignnone" width="500" caption="dr. Nicolae Marcu / Foto: MedLive.ro"][/caption] Romanii au o mie de motive pentru care nu merg la doctor: le este frica sau jena, nu au bani, nu vor sa lipseasca de la serviciu sau pur si simplu nu au incredere in medici. "Daca-mi spune ca sunt bolnav?!" Cand vine vorba...
Multi pacienti sunt dornici sa gaseasca o multitudine de informatii de pe Internet, dar cand vine vorba de a afla daca prezinta riscuri sa dezvolte anumite boli, majoritatea ar prefera sa nu stie. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea bolilor, unul din trei pacienti infectati cu HIV nu se testeaza la timp pentru a putea beneficia de...
Dr. Nicolae Marcu / Foto: MedLive.ro "Medicina, desi detinatoare a unui arsenal informatic si interventional, nu stie inca drumul spre sanatatea deplina sau spre nemurire. De aceea, este uzual ca un medic sa ceara o a doua opinie. Curajul de a cere a doua opinie nu-l au insa decat medicii buni." Dr. Nicolae Marcu, psihiatru, a discutat deschis...