CORONAVIRUS

20 Aprilie 2021

Cum poți afla dacă ai anticorpi împotriva COVID-19 după ce te-ai vaccinat?

 

Dacă te-ai vaccinat, probabil ești curios să știi dacă organismul tău a produs anticorpi împotriva SARS-CoV-2 în urma administrării dozelor de vaccin. Specialiștii MedLife în medicină de laborator explică când și ce tip de test să faci pentru determinarea nivelului de anticorpi post-vaccinare. 

Vaccinurile induc producerea de anticorpi anti-proteină Spike

Actualele vaccinuri utilizate în țara noastră induc în organismul primitor sinteza de anticorpi de neutralizare, respectiv anticorpi anti-Spike. Aceștia împiedică aderarea și pătrunderea virusului în celula gazdă, respectiv multiplicarea acestuia. Deși nu sunt identice ca structură de determinant antigenic, toate vaccinurile disponibile vor sensibiliza celulele imune și vor genera anticorpi anti-S.

Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife: “Variantele actuale ale vaccinurilor mARN (Pfizer - BioNTech și Moderna) sunt porțiuni din mARN, care dețin informații privind diverse structuri ale proteinei-Spike învelite în nanoparticule de lipid. Vaccinul Oxford - AstraZeneca conține o variantă modificată de adenovirus la care a fost adăugată gena proteinei Spike a SARS-CoV-2. Ca urmare, aceste vaccinuri se așteaptă să inducă în organismul vaccinat sinteza de anticorpi anti-proteină Spike, dar și sensibilizarea celulelor sistemului imun responsabile de sinteza acestor anticorpi.

Test anti-Spike pentru determinarea titrului de anticorpi după vaccinare

Așadar, dacă te-ai vaccinat, fie că ai sau nu certitudinea unei infecții anterioare cu SARS-CoV-2, este recomandat să îți faci un test pentru deteminarea anticorpilor anti-Spike. În laboratoarele MedLife pot fi efectuate:

  • teste calitative IgM anti-S, care confirmă sau infirmă prezența anticorpilor, fără să precizeze concentrația acestora;
  • teste cantitative IgG anti-S, care determină concentrația de anticorpi, exprimată în unități arbitrare, specifice fiecărui producător.

Există o varietate de kituri comerciale care pun în evidență anticorpii de legare anti-S, ele diferind, uneori major, în structura determinanților antigeni ce sunt conținuți de reactiv, deci și în tipul de anticorpi detectați (anti-S1/S2, anti-RBD, anti-S trimeric, anti-S1, anti-S, etc.). Acest lucru poate duce la diferențe de specificitate între kituri, respectiv la diferențe între rezultatele obținute”, explică medicul.

La cât timp după vaccinare poți face testul pentru anticorpi?

În general, organismului îi ia între 1 și 3 săptămâni pentru a genera anticorpi în urma infecției. În cazul vaccinului, medicii atrag atenția asupra probabilității ca titrul de anticorpi neutralizanți să devină semnificativ abia după administrarea ambelor doze de vaccin, mai ales în cazul persoanelor care nu au certitudinea că au trecut anterior prin infecție.

Dacă dorești să compari evoluția titrului de anticorpi post-vaccinare poți face testul IgG anti-S la un interval de 15 - 21 de zile de la administrarea primei doze de vaccin și după minim 7 zile de la administrarea rapelului.

Testele pentru anticorpi SARS-CoV-2 presupun recoltarea unei probe de sânge și se efectuează la cerere în centrele MedLife, fără bilet de trimiere sau programare în prealabil.

Află mai multe informații despre testele si pachetele de anticorpi SARS-COV-2 aici: Teste anticorpi MedLife

 

COVID-19
Anticorpi
Vaccinare Covid


Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


Medici BOLI-INFECTIOASE

Doctor Hara Livia
Hara Livia
Medic Primar
Doctor Hristea Adriana
Hristea Adriana
Medic Primar
Hristea Adriana
Medic Primar

Doctor Constantinescu Georgeta Ileana
Constantinescu Georgeta Ileana
Medic Primar
Constantinescu Georgeta Ileana
Medic Primar

Doctor Marinescu Adrian-Gabriel
Marinescu Adrian-Gabriel
Medic Primar Boli Infectioase
Marinescu Adrian-Gabriel
Medic Primar Boli Infectioase

Doctor Zaporojan Iulian
Zaporojan Iulian
Medic Primar
Zaporojan Iulian
Medic Primar

CR
Chiris Roxana
Medic Primar
Chiris Roxana
Medic Primar

Doctor Banica Constantin
Banica Constantin
Medic Specialist
Banica Constantin
Medic Specialist

Doctor Petric Mihaela Carmen
Petric Mihaela Carmen
Medic Specialist
Petric Mihaela Carmen
Medic Specialist

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.