Publicat la: 
3/03/2017

Cum raspunde organismul uman la caldura, in functie de sex

Organismul uman regleaza in mod automat temperatura corpului in situatiile extreme, in timpul unui antrenament sportiv intensiv sau in conditii de termperatura ridicata. Dar cine transpira mai mult: femeile sau barbatii?

Un nou studiu, publicat recent in jurnalul " Experimental Physiology" evalueaza modul in care organismul uman raspunde la caldura, in functie de sex, noteaza medicalnewstoday.com.

V-ati intrebat vreodata de ce transpiram in timpul unui antrenament fizic? Corpul uman are un sistem intern de reglare termica, ce a fost adesea comparat cu un cuptor: acesta produce caldura si apoi o elibereaza printr-o varietate de procese fiziologice, precum transpiratia.

Temperatura normala a corpului variaza intre 36.5 gradeC si 37.5 gradeC. Atunci cand temperatura exterioara organismului creste, acesta transmite semnale termostatului natural al organismului, localizat in hipotalamus.

Intr-o zi calduroasa de vara sau in timpul unei sesiuni de antrenament intens, receptorii de temperatura situati la nivelul pielii transmit semnale catre hipotalamus, care, la randul sau, transmite intregului organism declansarea procesului natural de racire a corpului prin producerea de transpiratie.

Pana de curand opinia larg acceptata era ca barbatii si femeile raspund diferit la caldura, din cauza caracteristicilor fiziologice datorate diferentei de sex, insa o noua cercetare, realizata de oamenii de stiinta de la Universitatea din Wollongong , Australia, analizeaza aceasta opinie. Datele studiului au fost publicate recent in jurnalul "Experimental Physiology."

Cercetatorii au emis ipoteza ca raspunsul termic al organismului depinde in mod direct de raportul dintre suprafata corporala si masa. O alta ipoteza este ca in cazul persoanelor corpolente corpul transpira mai mult pentru a adapta intregul organism la temperatura resimtita la nivelul pielii.

In cadrul studiului, cercetatorii au evaluat functiile vasomotorii si sudomotorii in randul a 60 de participanti - dintre care 32 barbati si 24 femei - cu o stare de sanatate buna, dar de greutate si statura diferita.

Participantii au fost pusi sa execute doua sarcini in conditii de temperatura de 28 gradeC si la o umiditate de 36%: dupa minutele de repaus, acestia au fost pusi sa pedaleze intr-un ritm alert si constant timp de 45 de minute.

In astfel de conditii, organismul uman incearca sa mentina o temperatura normala a corpului prin cresterea nivelului de transpiratie si a fluxului sangvin la nivelul pielii.

Dupa ce oamenii de stiinta au evaluat fluxul sangvin si nivelul de conductanta al pielii, acestia au observat ca masa corporala a fost factorul determinant al raspunsurilor vasomotorii si sudomotorii, atat la barbati, cat si la femei. Cifrele arata ca pana la 48% din raspunsul organismului la caldura este influentat in mod direct de masa corporala, indiferent de sex, in timp ce mai putin de 5% au reprezentat rezultate variabile in functie de sex.

Cercetatorii au ajuns astfel la concluzia ca modul in care organismul uman raspunde la caldura depinde, in special, de schimbarile morfologice ale organismului, indiferent de sex.

Mai mult decat atat, studiul constata ca in cazul persoanelor care sunt de o statura mica - si au, prin urmare, o suprafata mai mare de piele pe kilogram de masa corporala - organismul regleaza temperatura corpului mai degraba prin cresterea circulatiei sangelui, decat prin transpiratie. In schimb, in cazul persoanelor ponderale, organismul regleaza nivelul de temperatura al corpului prin cresterea nivelului de transpiratie, indiferent de sexul acestora.

Autor: G.T.