Îngrijirea corectă a plăgilor acasă: recomandări
Conform unui studiu realizat recent, 60% dintre accidentele care au ca rezultat o plagă tăiată, o arsură sau un traumatism, au loc în interiorul locuinței sau în spațiile închise. La fel ca orice altă leziune, rănile deschise pot fi clasificate în diferite categorii. Tăieturile minore pot fi tratate acasă, dar cazurile severe necesită intervenție de urgență.
Tipuri de plăgi care pot fi îngrijite acasă
În cazul unor tăieturi minore, care pot fi îngrijite acasă, nu este necesară deplasarea la spital sau apelarea 112. Îngrijirea rănilor trebuie să țină cont de câteva reguli importante.
Plăgi postoperatorii
O plagă postoperatorie survine în urma unei intervenții chirurgicale și poate fi îngrijită la fel de ușor și sigur la domiciliu, respectându-se aceleași norme care sunt puse în practică într-un spital de specialitate. Trebuie doar să țineți cont de anumite principii și reguli de bază legate de igienă și aspect. O plagă postoperatorie poate fi lăsată liberă după cca. 3-4 zile dacă evoluția acesteia este bună. Totuși este recomandat să se păstreze bandajat și dezinfectat constant locul în care este rana, pentru cel puțin 10 zile de la intervenție. Bandajul poate fi schimbat de câte ori este nevoie și trebuie urmărit atent care este evoluția rănii. Dacă pacientul prezintă simptome precum febră, durere în zona plăgii sau respirație îngreunată, cel mai indicat ar fi să fie transportat către o unitate medicală.
Plăgile tăiate
Acest tip de plăgi pot fi foarte variate din punct de vedere al modului în care apar și sunt cel mai des rezultatul unor accidente nedorite. Cu toate acestea, este foarte ușor să îngrijiți acasă o astfel de rană. Trebuie să țineți cont de faptul că rana trebuie dezinfectată cu apă și săpun pentru început, după care trebuie pansată pentru a fi oprită sângerarea și pentru a împiedica orice cale de infectare sau pătrundere a bacteriilor în locul respectiv.
Escarele
Acest tip de plăgi este des întâlnit la persoanele care duc un stil de viață sedentar, care nu fac multă mișcare și care sunt imobilizate la pat sau în scaunul cu rotile. Apar sub forma unor leziuni la nivelul pielii, foarte dureroase, de cele mai multe ori în zona oaselor din partea posterioară a corpului și care sunt apropiate de piele. Cauza principală a apariției acestei leziuni este circulația slabă a sângelui în zona respectivă.
Cea mai ușoară și la îndemână metodă prin care puteți contracara simptomele cauzate de aceste leziuni este schimbarea poziției pacientului și îndepărtarea presiunii din zona afectată pentru a asigura un flux al sângelui cât mai bun. Escarele pot fi tratate acasă dacă nu sunt foarte grave.
Arsuri
Precum în cazul plăgilor tăiate, arsurile sunt foarte des întâlnite la nivelul locuinței din diverse motive, mai ales accidente în bucătărie. Cel mai important lucru care NU trebuie făcut asupra unei astfel de plăgi este ca rana să nu fie tratată cu apa rece, gheață sau alte obiecte de natură rece. Acest lucru nu va face altceva decât să crească durerea. Aplicarea unei creme împotriva arsurilor este mai mult decât suficientă, dacă vorbim despre o arsură minoră. Îngrijirea medicală la domiciliu trebuie făcută corespunzător.
Avantajele îngrijirii plăgilor acasă
Îngrijirea plăgilor acasă, precum și îngrijirea plăgilor postoperatorii acasă, are mai multe avantaje legate de siguranță, dar și de confortul și intimitatea pacientului.
Limitarea expunerii la infecții
Infecțiile intraspitalicești sunt afecțiuni care pot afecta grav un pacient, așa că unul dintre cele mai importante avantaje ale îngrijirii la domiciliu este că se reduce într-o mare măsură riscul de contractare a unor infecții periculoase.
Confort sporit pentru pacient
Acesta reprezintă un alt avantaj în ceea ce privește îngrijirea rănilor la domiciliu și unul foarte important de care trebuie ținut cont pentru bunăstarea pacientului. Acesta se va simți mult mai confortabil la domiciliu decât într-o camera de spital și starea sa de spirit va fi alta, fapt care îi va îmbunătății și starea la nivel fizic. În plus, pacientul nu trebuie să se deplaseze la clinică.
Ce presupune îngrijirea plăgilor la domiciliu?
Când vine vorba despre o rană, indiferent de natura sa, trebuie îndepliniți 3 pași pentru ca procesul de îngrijire să decurgă corect: curățare, dezinfectare, pansare. Dacă se respectă acești pași simpli, se vor reduce cu mult riscurile apariției de complicații. Fie că vorbim despre o plagă tăiată sau o arsură, primul lucru care trebuie făcut este curățarea rănii pentru a îndepărta cât mai rapid și mai sigur corpii străini care pot exista.
După curățare, următorul pas indicat este dezinfectarea locului afectat pentru a nu risca să se infecteze ulterior. Pansarea plăgii trebuie făcută în condiții de igienă și de siguranță pentru ca procesul de vindecare să nu fie unul anevoios.
După pansare, rana se poate verifica și curăța de câte ori este nevoie, iar pansamentele de asemenea trebuie schimbate la intervalele recomandate. În cazul unor răni mai grave, de exemplu tăieturi, se respectă planul de îngrijire pentru plaga tăiată - recomandat de medic.
De ce să chemi personal calificat pentru îngrijirea plăgilor?
Părerea unui specialist este foarte importantă în cazul în care vă confruntați cu o situație mai complicată. Îngrijirea plăgilor acasă este trebuie să se facă sub îndrumarea personalului medical pentru ca vindecarea să se facă rapid. Serviciile medicale la domiciliu sunt indicate pentru îngrijirea plăgilor, în așa fel încât riscurile să fie diminuate la maxim.
Programări pentru servicii la domiciliu în București și Ilfov
Serviciile medicale la domiciliu oferite de MedLife în București și Ilfov pot fi accesate de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 - 17:00, de orice persoană, în urma unei programări telefonice în Call Center la numărul (021) 9646 sau pe e-mail, la adresa: serviciiladomiciliu@medlife.ro.
Bibliografie
- “Different Types of Open Wounds and How to Treat Them - Blogs - Makati Medical Center.” Makati Medical Center, 10 Dec. 2020, www.makatimed.net.ph/
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Testosteron: de ce e important pentru sănătatea organismului uman
Testosteronul face parte din hormonii sexuali (alături de estrogen şi progesteron) și este cel mai important hormon androgen (masculin) produs de organismul uman. Principala sursă de testosteron o reprezintă glandele sexuale (testicule la bărbat, ovare la femeie). Şi glandele suprarenale ...
7 întrebări arzătoare despre protecția solară
Indiferent de prognoza meteo, aplicarea cremei de protecție solară este primul pas pe care îl recomandă dermatologii să-l faci înainte de a ieși la aer liber. Acest ritual îți protejează pielea de razele UV puternice ale soarelui, minimizând riscul de arsuri solare, cancer de piele ș...
Mestecatul gumei: cum ne poate afecta sănătatea?
Opiniile sunt împărțite atunci când vine vorba de efectele pe care mestecatul gumei le are asupra sănătății. În timp ce unii specialiști declară că mestecatul gumei în exces cauzează probleme de sănătate, alții chiar recomandă în unele situații acest lucru. În general...