Psihologie

05 Octombrie 2018

Cum reuseste creierul sa recunoasca si sa clasifice mancarea?

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca un grup de neuroni mari, in forma de triunghi, care formeaza doua structuri in forma de migdala, cate una pe fiecare parte a creierului, ne ajuta sa recunoastem si sa clasificam alimentele. De exemplu, ne ajuta sa recunoastem o banana, sa ii anticipam gustul si textura, dar si sa o plasam intr-o anumita categorie, sau chiar intr-o subcategorie, conform eurekalert.org.

”Nu numai ca se creeaza o amintire specifica legata de o banana, dar creierul nostru functioneaza ca o biblioteca. Noi clasificam acele amintiri exact ca si cum am pune in categorii diferite benzile desenate si romanele de dragoste”, spune Joe Z. Tsien, neurolog.

Aceste celule piramidale ajuta la distingerea unei banane de un tort, dar o si plaseaza intr-o anumita categorie, cum ar fi mic-dejun sau pranz. Ele asigura o organizare structurala a cunostintelor legate de un aliment specific.  Aceste celule functioneaza precum un receptor. Ele aduna informatii prin intermediul mirosului si al papilelor gustative, iar apoi transmit aceste informatii mai departe, catre alte parti ale creierului.

Daca toate conexiunile neuronale functioneaza normal, ne dam seama ca o banana reprezinta un fruct, un aliment, stim daca ne place, sau nu, si in ce moment al zilei o mancam. Ca acest lucru sa fie posibil, interneuronii ajuta neuronii mai mari din aceste circuite sa comunice intre ei. Cand nu functioneaza corespunzator, ne putem confrunta cu o tulburare a alimentatiei, care ne determina fie sa mancam in exces, fie mult prea putin. Oamenii de stiinta sugereaza ca aceste descoperiri ar putea ca, pe viitor, sa ajute la tratarea acestor tulburari.

Cum s-a desfasurat studiul?

Oamenii de stiinta au analizat celulele piramidale ale soarecilor in timp ce acestia consumau biscuiti, orez, lapte si apa. De asemenea, au analizat raspunsul interneuronilor conectati la aceste celule. Astfel, au descoperit ca interneuronii sunt ca niste portari. Mai mult, au observat ca majoritatea neuronilor piramidali au raspuns mai activ la un singur aliment, altii la diferite combinatii, cum ar fi intre biscuiti si orez sau intre biscuiti si lapte. Un procent foarte mic a raspuns la toate alimentele, inclusiv la apa.

Cele mai intense raspunsuri au fost la lapte, probabil datorita rolului sau important in dezvoltarea sanatoasa dupa nastere. De asemenea, cand soarecii au consumat acelasi aliment de mai multe ori, consecutiv, entuziasmul neuronilor piramidali a inceput sa se diminueze. Pe de alta parte, interneuronii nu au fost entuziasmati de alimente specifice.

Descoperirile specialistilor au legatura cu teoria conectivitatii. Aceasta teorie a fost publicata pentru prima data in revista ”Trends in Neurosciences”, in 2015, si sustine ca exista un algoritm de baza care ne ajuta sa intelegem modul in care neuronii se pozitioneaza in creierul nostru pentru a acumula si utiliza informatiile dobandite prin experientele din viata noastra.

Structura individuala de celule piramidale a functionat chiar si atunci cand receptorul NMDA, foarte important pentru invatare si memorie, a fost dezactivat.

Creierul are, aproximativ, 86 de miliarde de neuroni, iar fiecare neuron poate avea zeci de mii de sinapse sau de conexiuni cu alti neuroni, complexitatea creierului fiind coplesitoare.

Sursa:   www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Psihologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

MHS
Matica Horia-Sorin
Medic Specialist
MHS
Matica Horia-Sorin
Medic Specialist

Orl

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.