Psihologie

10 Septembrie 2018

Cum reuseste creierul sa uite anumite lucruri intentionat?

memorie

De-a lungul timpului, multi specialisti s-au intrebat ce se intampla cu creierul cand oamenii isi doresc sa uite ceva anume. 

Cercetatorii de la Ruhr-Universitat Bochum si de la Spitalul Universitar din Gießen si Marburg, in colaborare cu cei din Bonn, Olanda si Marea Britanie au reusit sa ofere raspunsul. Acestia au identificat doua zone ale creierului, cortexul prefrontal si hipocampul, activitatea acestor zone fiind raspunzatoare de procesul de uitare. In plus, au masurat activitatea creierului la pacientii diagnosticati cu epilepsie, care au avut electrozi implantati in creier in scop chirurgical, conform eurekalert.org.

Echipa a fost condusa de Carina Oehrn si de Nikolai Axmacher, iar studiul a fost publicat in revista ”Current Biology”.

”In secolul trecut, cercetarile din domeniul memoriei puneau accent doar pe intelegerea modului in care informatiile pot fi memorate cu succes. Cu toate acestea, uitarea este esentiala pentru starea noastra emotionala si ne permite sa ne concentram pe o anumita activitate”, explica Nikolai Axmacher, doctor la departamentul de neuropsihologie din Bochum.

Ce a presupus studiul si care au fost rezultatele?

Cercetatorii au monitorizat activitatea creierului a 22 de pacienti care au avut electrozi implantati fie in cortexul prefrontal, fie in hipocamp, fiind o structura mai profunda. Specialistii le-au spus participantilor o serie de cuvinte si le-au cerut sa memoreze cuvintele sau sa le uite. Testul a demonstrat ca participantii au memorat mai bine cuvintele pe care trebuiau sa le retina, fata de cuvintele pe care trebuiau sa le uite. Pe parcursul acestui test, cercetatorii au fost atenti la activitatea din hipocamp si din cortexul prefrontal. In timpul uitarii active, oscilatiile din ambele zone ale creierului au prezentat schimbari caracteristice in anumite benzi de frecventa. In cortexul prefrontal, oscilatiile cuprinse intre trei si cinci Hertz au fost mai pronuntate. Au fost asociate cu oscilatii crescute la frecvente mai mari in hipocamp, mai exact intre 6 si 18 Hertz.

”Datele ne-au aratat ca, in timpul uitarii active, activitatea din hipocamp, o regiune importanta pentru memorie, este reglementata de cortexul prefrontal. Activitatea din hipocamp nu este doar suprimata, ci este, mai degraba, schimbata la o frecventa diferita, in care informatiile actuale prelucrate nu mai sunt codificate”, declara Carina Oehrn.

Echipa de specialisti sustine ca studiul uitarii voluntare ar putea constitui baza unor noi terapii pentru tulburarea de stres posttraumatic. Aceasta tulburare ii determina pe pacienti sa isi aminteasca si sa retraiasca in mod repetat experientele traumatizante prin care au trecut.

”Cortexul prefrontal, adica regiunea creierului care exercita un control activ asupra proceselor de memorie, poate fi activat in scopuri terapeutice prin stimularea magnetica sau electrica non-invaziva. Cu toate acestea, beneficiile acestui tratament necesita mai multe studii in viitor”, concluzioneaza Carina Oehrn.

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Psihologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.