Publicat la: 
21/02/2017
Cum sa iti gasesti motivatia cand esti cuprins de depresie
Depresia ne determina sa experimentam sentimente adanci de tristete, disperare si pierderea motivatiei, in unele cazuri fiind o afectiune de durata, ce ajunge sa afecteze capacitatea unei persoane de a isi efectua activitatile zilnice.

Unul dintre simptomele asociate puternic cuprezenta depresiei este lipsa de motivatie, care ajunge sa adanceasca conditia initiala de depresie. Pentru a contracara aceste simptome pe cont propriu trebuie sa actionam pe trei planuri, prin activitate fizica sustinuta, socializare si evitarea mecanismelor de declansare a depresiei. Iata cum putem face aceste lucruri, conform medicalnewstoday.com.


1. Activitatea fizica

Potrivit unui studiu publicat in jurnalul "Psychology", activitatea fizica sustinuta poate ajuta persoanele ce sufera de depresie sa isi imbunatateasca starea de spirit, sa reduca frecventa aparitiei momentelor de criza si sa recastige motivatia de a trai.

Exercitiile fizice sunt modul natural de a echilibra nivelul substantelor chimice din organism care ne stimuleaza starea de bine si reduc efectele depresiei.

Daca nu reusim sa ne tinem de un program sportiv, atunci ne putem concentra pe efectuarea unor episoade scurte de miscare fizica, pe parcursul intregii zile. In acest sens, exemplele date de catre specialisti includ:

- o plimbare de 10 minute in jurul blocului
- efectuarea exercitiilor de streching (intindere) in timp ce ne uitam la televizor
- initierea unui program de dans pe muzica favorita

Prin stabilirea unor obiective realiste pentru efectuarea unui program de exercitii fizice in fiecare zi, persoanele ce sufera de depresie isi pot recastiga increderea in sine si motivatia. Odata ce persoana in cauza a inceput programul de activitate fizica isi va dori sa continue si are toate sansele sa isi dezvolte o rutina de antrenament pe care va putea construi noi obiective legate de programul de miscare, ridicandu-si astfel nivelul general de bunastare.

2. Socializarea

Cautand sprijinul celor apropiati, o persoana ce sufera de depresie reuseste sa isi recapete increderea in sine si motivatia pentru a indeplini activitatile zilnice. Faptul ca au un grup social, pentru care activitatile lor personale si starea lor de sanatate conteaza, are un impact profund asupra motivatiei acestora.

Desi mersul la evenimente si petreceri aglomerate ar putea fi coplesitor pentru persoanele care se lupta cu depresia, activitati precum intalnirile cu grupuri mai mici de prieteni, mersul la film, la cafenea sau vizitarea unui muzeu ar putea ajuta persoanele in cauza sa scape de anxietate si izolare.

3. Evitarea cauzelor ce declanseaza depresia

La fel cum exista anumite modalitati prin care putem stimula lipsa de motivatie pe fond depresiv, exista unele comportamente care pot declansa sau agrava starea depresiva, ce duce ulterior la scaderea motivatiei. Iata care sunt acestea:

- Drogurile si alcoolul: desi se intampla ca acestea sa ofere o senzatie de bine, bunastarea cauzata de acestea este datorata unei iluzii temporare, ce duce la agravarea simptomelor initiale de depresie. In plus, acestea pot interactiona negativ cu tratamentul antidepresiv urmat, acolo unde este cazul, ceea ce poate adanci problemele, facandu-le mult mai greu de tratat.

- Lipsa de odihna: intrucat nivelul de energie zilnica este adesea afectat atunci cand o persoana sufera de depresie, mentinerea unui nivel optim de energie pe tot parcursul zilei este unul dintre aspectele cele mai importante in combaterea acestei afectiuni. Lipsa unei odihne bune pe durata noptii este factorul care influenteaza in mod direct nivelul de energie de care avem parte pe durata zilei si, de aceea, unul dintre obiectivele principale, pe care persoanele care se lupta cu depresia trebuie sa le aiba in vedere, este sa obtina un somn de calitate de opt ore pe noapte. Pentru a spori calitatea somnului pe durata noptii putem sa ne abtinem de la somnul de pranz, sa stabilim ore fixe pentru odihna de noapte, precum si o rutina menita sa ne relaxeze inainte de somn.

- Stresul: cei care sufera de depresie isi doresc sa detina controlul in situatiile in care se regasesc, dar si sa atinga perfectiunea in activitatile pe care le intreprind. Atunci cand aceste obiective nu sunt indeplinite, depresia preia controlul. De aceea, eforturile de reducere a stresului si de stabilire a unor asteptari realiste, de la situatiile in care ne aflam, pot contribui la sporirea motivatiei personale. Pentru a ne reduce nivelul de stres putem apela la tehnici de relaxare precum muzica, meditatia si practicile yoga. De asemenea, formarea unor mecanisme la care sa apelam in momentele de stres pot fi de mare ajutor: numaratul pana la 10 in caz de anxietate coplesitoare, identificarea gandurilor negative si rostirea unor mantre care sa inlocuiasca astfel de ganduri, identificarea oportunitatilor si aspectelor pozitive in fiecare situatie in care ne aflam.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie