Publicat la: 
4/02/2014

Cercetatorii au descoperit ca oamenii care se simt neputinciosi vad de fapt lumea în mod diferit si pentru acestia o activitate este mai dificila fizic decât pentru cei cu un sentiment de putere personala si sociala mai mare. Cu cat te simti mai lipsit de putere din punct de vedere social cu atat ti se pare ca obiectele cantaresc mai mult.

Eun Hee Lee si dr. Simone Schnall de la Catedra de Psihologie Cambridge au efectuat o serie de teste în care voluntarii au fost chestionati cu privire la propria lor putere sociala, apoi li s-a cerut sa ridice cutii de greutati diferite si sa ghiceasca cât de grele au fost. Cei care s-au simtit neputinciosi au perceput în mod constant greutatea cutiilor fiind mai mare decat cei care se simteau mai puternici social.

Studiul este primul de acest gen care demonstreaza ca puterea - o constructie psihosociala legata de controlul resurselor - schimba perceptia oamenilor asupra obiectelor, modul in care percepi pozitia ta sociala intr-un anumit moment poate influenta felul în care vezi mediul fizic.

Cercetatorii spun ca acesta supraestimare a greutatii poate fi o strategie de adaptare atunci când oamenii se confrunta cu o lipsa de resurse: atunci când esti intr-o pozitie in care esti lipsit de putere, ar fi "avantajos" sa ai o abordare extrem de precauta, în scopul de a conserva resursele limitate existente. Faptul ca percepi obiectele intr-un mod exagerat (cum ar fi greutatea lor) atunci cand te simti lipsit de putere ar putea fi un simptom al acestei conservari instinctive a resurselor.

În timp ce studiile anterioare au aratat ca diferite stari fizice si emotionale pot influenta perceptia mediului - percepi o panta ca fiind mai abrupta atunci când porti un rucsac greu sau percepi obiecte amenintatoare ca fiind mai departe de tine atunci cand te simti bine cu tine si ai o imagine de sine pozitiva - acesta este primul studiu care arata ca sentimentul de putere poate fi acum adaugat la aceasta lista.

"Puterea joaca un rol atunci când este prezenta intr-o anumita situatie, dar, de asemenea, atunci când vine vorba de personalitatea oamenilor. Am descoperit ca personalitatea, care determina modul în care oamenii interactioneaza cu lumea sociala, de asemenea, modeleaza modul în care oamenii interactioneaza cu lumea fizica," a declarat Lee.

Studiul este publicat in Journal of Experimental Psychology.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie, Psihoterapie

Chitescu Adriana,Psiholog
Psiholog
Psiholog...
Psiholog
Psiholog,...