Publicat la: 
20/06/2017

De ce ai fire de par alb, chiar daca esti tanar?

Ce anume determina parul sa se grizoneze? De ce unii oameni devin grizonati in tinerete? Exista cumva o dovada ca pierderea rapida in greutate sau antrenamentul fizic de mare intensitate accelereaza albirea parului?, intreaba cititorii New York Times. Iata ce raspund specialistii.

Parul se grizoneaza deoarece celulele melanocite de la baza fiecarui folicul de par pot fi afectate de anumite boli, expunerea la mediu sau, pur si simplu, de varsta.

Fiecare persoana are cateva fire de par albe pe durata intregii lor vieti, insa procesul de albire al parului incepe, in mod normal, cu varsta de 40 sau 50 de ani, in functie de genele mostenite, sex si etnie, conform Dr. James Kirkland, director al Centrului Robert and Arlene Kogod din cadrul Institutului Clinic Mayo.

In cazul persoanelor de origine africana acest proces are loc, pe fondul inaintarii in varsta, mult mai tarziu prin comparatie cu persoanele caucaziene, in timp ce persoanele asiatice se situeaza undeva la mijloc.

Cand vine vorba despre diferenta de sex, parul femeilor incepe sa albeasca mai tarziu in viata decat cel al barbatilor.

Varsta la care acest proces debuteaza este determinata in primul rand de genetica, asa incat putem anticipa perioada la care parul incepe sa albeasca.

De asemenea, fumatul poate accelera grizonarea parului, iar gradatia timpurie a nuantei parului este, in unele cazuri, semnul declansarii unor boli autoimunde, afectiuni ale glandei tiroide sau boli cardiace.

"In cazul unor persoane care au fost prizoniere in lagarele de concentrare, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, si care au fost lipsite de o nutritie adecvata, parul s-a grizonat la o varsta foarte frageda," declara Dr. Wilma Bergfeld, dermatolog la Clinica Cleveland.

"Totul este determinat de starea de sanatate a celulei producatoare de pigmenti," explica aceasta.

"In schimb, nu cunosc niciun caz in care albirea prematura a parului sa fie determinata de pierderea in greutate sau antrenamentul sportiv. Majoritatea activitatilor care dauneaza sanatatii parului cauzeaza, mai degraba, caderea acestuia si nu schimbarea culorii," a mai adaugat specialista.

De asemenea, nu este clar daca stresul cronic poate cauza albirea parului, iar studiile care au fost realizate pe aceasta tema sunt neconcludente.

Din pacate nu exista pentru moment medicamente aprobate de agentia guvernamentala Food and Drug Administration pentru restabilirea culorii parului, insa cateva tratamente ce sunt in prezent cercetate de catre specialisti par sa dea rezultate foarte bune.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Dermatovenerologie

Suciu Liana,Medic primar
Medic primar
Medic Primar
Medic Specialist
Popescu Catalin Mihai,Medic Conferentiar
Medic...
  •  
  • 1 of 18