Publicat la: 
16/10/2013

De ce anumiti oameni vad mai mult aspectele negative intr-o situatie

Unii oameni au o predispozitie genetica care ii face sa vada lumea in culori intunecate, astfel ca, aflati intr-o excursie, observa mai degraba posibilele pericole, locuri unde ar putea aluneca, rocile care ar putea cadea, in loc sa vedea frumusetea mediului", conform unui studiu publicat in Psychological Science.

Studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea British Columbia constata ca o variatie a unei gene poate face ca perceperea evenimentelor, in special a celor negative, sa fie mai accentuata pentru anumite persoane.

"Acesta este primul studiu care arata ca aceasta variatie genetica poate afecta in mod semnificativ modul in care oamenii vad si experimenteaza lumea," spune Prof. Rebecca Todd. "Rezultatele sugereaza ca oamenii traiesc aspectele emotionale ale lumii si cu ajutorul genelor si ca variatiile biologice la nivel genetic pot juca un rol important in diferentele individuale de perceptie a evenimentelor."

Gena in cauza este ADRA2b, care influenteaza norepinefrina (noradrenalina) hormon si neurotransmitator al sistemului nervos simpatic. Studiile anterioare au aratat ca aceasta gena joaca un rol in formarea amintirilor emotionale, iar noul studiu arata ca influenteaza si perceptia in timp real.

Celor 200 de participanti la studiu le-au fost prezentate cuvinte pozitive, negative si neutre intr-o succesiune rapida. Participantii cu variatie a genei ADRA2b percep mai ales cuvintele negative, in timp ce ambele grupuri au perceput cuvintele pozitive mai bine decat cuvintele neutre in egala masura.

"Aceste persoane sunt mai predispuse sa aleaga fetele furioase intr-o multime de oameni", spune Todd. "Aflate in mediul exterior ar putea observa posibilele pericole - locuri unde ar putea aluneca, rocile care ar putea cadea - in loc sa vedea frumusetea mediului."

Constatarile pun intr-o lumina noua modul in care genetica, impreuna cu alti factori, cum ar fi educatia, cultura si starea de spirit pot afecta diferentele individuale in perceptia emotionala si subiectivitatea umana, spun cercetatorii.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Gradinaru George Daniel,Psiholog
Psiholog
Bajan Valentina,Psiholog, Psihoterapeut, Competenta in Psihoterapie integrativa si Psihologie clinica
Psiholog,...
Negut Laura,Doctor
Doctor
Psihoterapeut

Articole similare

Stefan Mazare, pres. Asociatia tinerilor cu diabet si Maria Mezaros, pres. Asociatia Speranta Diabeticilor / Foto: Evolution Media “Am aflat ca am diabet de la varsta de cinci ani, adica acum aproape 22 de ani. La varsta respectiva am acceptat foarte usor diagnosticul. Doamna doctor mi-a spus tu ai diabet. De acum va trebui sa faci injectii. Mi-...
Ne-am intors la pantofi inchisi si grei si unghiile incep din nou sa ne deranjeze. Desi toata lumea pare sa fi suferit candva de asta, nu inseamna ca lucrurile sunt simple sau ca problemele trec de la sine. Unghiile de la picioare, in special cele de la degetele mari (haluce) sunt supuse multor presiuni laterale, mai ales daca aveti si probleme...
Aditi Shankardass a descoperit un fapt surprinzator, in timp ce studia pentru doctorat cauzele neurologice ale dislexiei la copii. Se estimeaza ca unul din sase copii sufera de o tulburare de dezvoltare, iar asta inseamna ca fiecare dintre noi cunoaste cel putin un copil care sufera de o tulburare de dezvoltare. In ciuda faptului ca fiecare...
Prin utilizarea unui aparat de rezonanta magnetica de inalta rezolutie (fIRM) la pacientii cu boala Alzheimer, cercetatorii de la Columbia University Medical Center au clarificat trei probleme fundamentale ale bolii: unde incepe, de ce incepe acolo si cum se raspandeste. Pe langa o intelegere mai aprofundata a afectiunii, descoperirile ar putea...
Creierul are neuroni specializati pentru fiecare dintre cele cinci categorii de gust - sarat, amar, acru, dulce si umami -, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani, care ar trebui sa puna capat anilor de dezbateri despre cum percepe creierul gustul, informeaza bbc.com. Studiul cercetatorilor de la Universitatea Columbia, publicat in...