De ce balerinii fac piruete fara sa ameteasca

Sănătate
21 Octombrie 2013
Autor: Echipa medicală MedLife
de ce balerinii fac piruete fara sa ameteasca

Balerinii pot efectua mai multe piruete fara sa ameteasca si acest fapt nu se datoreaza doar unei tehnici utilizate de acestia care implica miscarea rapida a capului pentru a fixa privirea intr-un punct cat mai mult posibil. Anii de antrenament au suprimat semnalele de dezechilibru si creierul balerinilor s-a adaptat pentru a-i impiedica sa ameteasca, conform unui studiu publicat in Cerebral Cortex. Aceasta descoperire i-ar putea ajuta pe cei care sufera de ameteli cronice.

Oamenii de stiinta au descoperit diferente in structura creierului la balerini, care ii ajuta sa evite senzatia de ameteala cand fac piruete. Studiul sugereaza ca antrenamentul poate permite dansatorilor sa suprime semnalele de la organele de echilibru din urechea interna.

Rezultatele ar putea ajuta la imbunatatirea tratamentului pentru pacientii cu ameteli cronice. Aproximativ unul din patru oameni sufera de aceasta afectiune la un moment dat in viata lor. In mod normal, senzatia de ameteala provine de la organele vestibulare ale urechii interne care trimit catre creier informatii legate de schimbarea miscarii capului.

Cercetatorii de la Imperial College din Londra au recrutat 29 de dansatoare de balet si 20 de femei pentru un grup de control care aveau aceeasi conditie fizica precum balerinele.

Voluntarii au fost asezati pe un scaun care se rotea intr-o camera intunecata si apoi ercetatorii au masurat reflexele ochilor declansate de informatiile de la organele vestibulare si au examinat structura creierului participantilor cu scanari RMN.

Dr. Barry Seemungal spune ca "ametelea, care este senzatia ca ne miscam atunci cand, de fapt, stam, este o problema comuna. Balerinii par a fi in masura sa se antreneze pentru a nu ameti, asa ca m-am intrebat daca am putea folosi aceleasi principii pentru a ajuta si pacientii."

Scanarea creierului a relevat diferente intre grupuri in doua parti ale creierului: o zona in cerebel unde este procesat semnalul senzorial de la organele vestibulare si in cortexul cerebral, care este responsabil pentru senzatia de ameteala.

Zona din cerebel a fost mai mica la balerini. Dr. Seemungal crede ca acest lucru se datoreaza faptului ca creierele lor se adapteaza dupa ani de antrenament pentru a suprima semnalul de la organele vestibulare. 'Daca putem monitoriza aceeasi zona creierului la pacientii cu ametelea cronica, putem sa intelegem cum sa ii tratam mai bine."

O alta constatare din cadrul studiului poate fi importanta pentru modul in care pacientii cu ameteli cronice sunt testati. In grupul de control, perceptia de rotire s-a potrivit cu reflexele oculare provocate de semnale vestibulare, dar in dansatori, s-au decuplat. Dr. Seemungal spune ca "in multe clinici se masoara doar reflexele ochilor, ceea ce inseamna ca atunci cand aceste teste sunt normale pacientului i se spune ca nu este nimic in neregula. Dar asta este numai jumatate din poveste. Ai nevoie sa te uiti la teste care evalueaza atat reflexele cat si senzatia."

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării