Publicat la: 
31/08/2017

De ce cascatul este contagios?

Desi se spune ca este contagios, nu toti oamenii reactioneaza la fel atunci cand vad o persoana care casca. Aproximativ 70% dintre oameni simt nevoia sa caste atunci cand vad o alta persoana, in viata reala sau in fotografii, cascand. Cu toate ca acest reflex apare si la animale, nu functioneaza la fel ca in cazul oamenilor.

Cu privire la cei din urma, oamenii de stiinta au propus cateva teorii care incearca sa explice de ce stau asa lucrurile. Iata ce sustin acestea, conform thoughtco.com.

Preluarea cascatului indica un nivel crescut de empatie

Probabil cea mai populara teorie ce sta in spatele reflexului contagios este ca preluarea acestuia reprezinta o forma de comunicare nonverbala si sugereaza faptul ca suntem receptivi la emotiile celuilalt.

Dovezile stiintifice care sustin aceasta idee provin dintr-un studiu efectuat in 2010 de catre un grup de cercetatori de la University of Connecticut, ce arata ca oamenii incep sa preia cascatul abia dupa varsta de patru ani, atunci cand copiii incep sa isi dezvolte abilitatile empatice.

In cadrul studiului, copiii cu autism nu au reactionat la cascatul colegilor, iar studentii cu un nivel scazut de empatie au fost mai putin capabili sa preia reflexul. Alte studii au identificat o corelatie intre lipsa preluarii cascatului si riscul declansarii schizofreniei, o afectiune asociata cu un nivel scazut de empatie.

Cu toate acestea, legatura dintre cascat si nivelul de empatie este neconcludenta. O alta cercetare ale carei date au fost publicate in jurnalul de specialitate Plos One, a incercat sa defineasca factorii care contribuie la preluarea cascatului. In cadrul studiului, 328 de voluntari au fost rugati sa completeze formularele unui sondaj de opinie realizat pe tema somnolentei, a nivelului de energie zilnic si a nivelului de empatie.

Participantilor la sondaj le-a fost proiectat un material in cadrul caruia apareau oameni ce casca, iar cercetatorii au notat de fiecare data cand unul dintre acestia a raspuns la acest reflex.

Din cei 328 de voluntari 222 au cascat cel putin o data pe tot parcursul materialului video. Repetarea testului de urmarire a materialului video a confirmat daca preluarea cascatului este o trasatura stabila in randul acestora.

Asocieri intre varsta si predispozitia de a prelua reflexul

Desi studiile nu au scos la iveala asocieri intre nivelul de empatie, momentul din zi, nivelul de inteligenta si preluarea reflexului de a casca, cercetatorii au observat o corelatie statisca intre varsta si predispozitia preluarii cascatului.

Mai exact, participantii in varsta au fost mai putin receptivi la preluarea reflexului, prin comparatie cu participantii tineri.

Cu toate acestea, intrucat varsta a fost un factor pentru a decide daca o persoana preia sau nu reflexul de a casca numai in 8% dintre cazuri, cercetatorii sunt de parere ca studiile ar trebui sa se concentreze in viitor pe analizarea factorilor genetici ce ne pot predispune sa reactionam prin acest reflex atunci cand observam o persoana cascand.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie