Publicat la: 
23/11/2018

masa in familie

Specialistii de la Universitatea Guelph au descoperit, printr-un nou studiu, adolescentii si tinerii care iau masa in familie, indiferent de rutina lor zilnica, de cat de uniti sunt, de comunicare si de relatiile emotionale, au sanse mai mari sa dezvolte obiceiuri alimentare sanatoase, comparativ cu cei care mananca singuri, potrivit eurekalert.org.

”Cand familia se aduna la masa se intampla ceva magic. Este momentul in care pot lua o pauza si pot sa petreaca timp impreuna, sa vorbeasca si sa rezolve probleme. De asemenea, este ocazia perfecta pentru parinti de a le insufla obiceiuri alimentare sanatoase copiilor”, spune Kathryn Walton, nutritionist.

Cercetatorii au descoperit ca atunci cand familiile iau masa impreuna, adolescentii mananca mai multe fructe si legume si consuma mai putine alimente de tip fast-food sau semi-preparate.

Studiul a fost publicat in ”JAMA Netwotk Open”. Acesta a inclus 2.700 de participanti, cu varsta cuprinsa intre 14 si 24 de ani, care locuiau impreuna cu parintii. Ei au fost intrebati cat de des iau cina cu familia si cat de bine se inteleg, dar si cate fructe si legume consuma, cate bauturi indulcite cu zahar si cate alimente de tip fast-food sau semi-preparate.

Oamenii de stiinta au descoperit ca mesele in familie sunt asociate cu o alimentatie mai sanatoasa, indiferent de situatia financiara.

”Cina in familie are beneficii indiferent de felurile de mancare pe care le preparati. Chiar daca gatiti ceva congelat, daca puneti alaturi o salata veti avea o masa decenta”, spune Haines.

Majoritatea adolescentilor si tinerilor care inca locuiesc cu parintii sar peste aceste mese. Fie sunt ocupati cu activitati extracurriculare, fie au un loc de munca. Totusi, specialistii recomanda sa ia masa in familie macar o data pe zi, indiferent ca e vorba de mic-dejun, pranz sau cina. In plus, atunci cand acestia participa si la preparare, exista mult mai multe sanse sa ramana la masa.

Specialistii isi propun ca pe viitor sa gaseasca metode eficiente ca familia sa ia masa impreuna cat mai des. Una dintre idei ar fi sa se organizeze mese in familie in fiecare weekend, ca o traditie.

”Cercetarea noastra a demonstrat ca masa in familie este o modalitate foarte buna de a imbunatati aportul alimentar al intregii familii, indiferent de cat de bine functioneaza familia impreuna. Pregatirea si servirea mesei impreuna pot ajuta familia sa se imbine”, concluzioneaza Walton.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist
Scurtu Martin Mihaela Elisabeta,Medic Specialist
Medic Specialist
Nutritionist

Articole similare

Alimentatia sanatoasa contribuie la prevenirea malnutritiei si a unei serii de boli. Cu toate acestea, cresterea productiei de alimente prelucrate, urbanizarea rapida si schimbarea stilului de viata au dus la o schimbare a tiparelor dietetice. Oamenii consuma acum mai multe alimente bogate in grasimi, zahar si sare si nu mananca suficiente fructe...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in revista ”American Academy of Neurology”, ca barbatii care consuma verdeturi, portocale, legume rosii si fructe de padure au un risc mai scazut de pierdere a memoriei in timp, potrivit eurekalert.org. ”Acest studiu este foarte important deoarece am reusit sa urmarim un grup foarte mare...
Specialistii de la Universitatea Guelph au descoperit, printr-un nou studiu, adolescentii si tinerii care iau masa in familie, indiferent de rutina lor zilnica, de cat de uniti sunt, de comunicare si de relatiile emotionale, au sanse mai mari sa dezvolte obiceiuri alimentare sanatoase, comparativ cu cei care mananca singuri, potrivit eurekalert....
Colecistectomie / Foto: Captura YouTube Litiaza biliara este o afectiune destul de frecventa, ce consta in prezenta calculilor in vezica biliara. Din pacate, nu putem face nimic pentru a evita aparitia acestora, explica dr. Emil Marcel Bogdan, medic primar chirurgie generala. Calculii biliari apar ca urmare a unei mosteniri genetice, care...
Dietele bogate in grasimi mono-nesaturate din plante pot reduce riscul de deces din cauza bolilor de inima. Cele mai mari scaderi ale riscului de deces s-au inregistrat atunci cand grasimile sanatoase din plante au inlocuit grasimile saturate, grasimile trans si carbohidratii rafinati, potrivit unei cercetari prezentate de American Heart...