Publicat la: 
22/03/2017

Tensiunea arteriala este un indicator important al sanatatii noastre, iar o simpla schimbare in metoda de verificare a acesteia ne poate aduce un plus de detalii.

Chiar si oamenii sanatosi pot avea indicatori diferiti atunci cand tensiunea arteriala este masurata la ambele brate, dar sunt cazuri in care o diferenta mare poate ascunde o anomalie si, de aceea, este important ca procedura standard de masurare a tensiunii sa includa luarea tensiunii de la ambele brate, scrie today.com.

"Probabil ca cea mai intalnita situatie este aceea cand o persoana considera ca se incadreaza in limitele normale, desi tensiunea arteriala a fost masurata la un singur brat. Sunt cazuri frecvente in care masurarea tensiunii la ambele brate ne releva o hipertensiune arteriala ce poate afecta substantial creierul si rinichii," declara Dr. Sharonne Hayes, directoarea institutului american Women's Heart Clinic din Rochester, Minnesota.

Indicatorii tensiunii arteriale

Tensiunea arteriala optima nu trebuie sa depaseasca 120/80 mm Hg, iar diferenta de tensiune de la un brat la celalat nu ar trebui sa varieze cu mai mult de 5 puncte. Atunci cand aceasta variaza cu 10 - 15 puncte, primul pas este sa verificam din nou tensiunea, pentru a ne asigura ca indicatorii sunt corecti.

La o persoana tanara, o diferenta mare intre indicatorii tensiunii arteriale ar putea semnala un defect congenital cardiac, denumit coarctatie de aorta, sau o ingustare a arterei principale.

La persoanele in varsta, dar si in cazul persoanelor cu risc mare pentru ateroscleroza, aceasta diferenta ar putea indica un blocaj sau o disectie aortica.

In cazurile in care un brat arata o tensiune arteriala mai mare, acesta trebuie sa devina bratul principal pentru monitorizarea tensiunii arteriale si punctul de plecare in a stabili daca persoana in cauza sufera de anomalii, este de parere Dr. Sharonne Hayes.

Cat de des este indicat sa ne masuram tensiunea arteriala

Specialistii recomanda sa ne luam tensiunea arteriala de fiecare data cand mergem la medic pentru o verificare de rutina.

In general, in cazul tinerilor cu varste de pana la 40 de ani nu este necesara masurarea tensiunii la ambele brate de fiecare data cand acestia merg la un consult de specialitate. Cel mai indicat ar fi sa solicite acest lucru o data in jurul varstei de 20 de ani si apoi periodic dupa varsta de 40 de ani.

Sunt si cazuri in care verificarea tensiunii arteriale la ambele brate nu este indicata. Este vorba aici despre pacientele ce sufera de cancer la san, cele care au suferit o mastectomie sau care au avut interventii chirurgicale pentru eliminarea nodulilor limfatici, adauga Dr. Hayes.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 26