MEDICINA GENERALA

22 Noiembrie 2010

De ce fumez eu, de fapt? “Singurul lucru care te face sa vrei o tigara e tigara anterioara”. A te lasa sau nu - aceasta-i intrebarea

De ce fumez eu, de fapt?

Tu de ce fumezi? Foto: Agerpres

Prima data, m-am lasat de fumat "serios" acum vreo cinci ani, cand am inceput sa-mi construiesc casa. Mi-am zis ca e de preferat sa bag bani in caramizi, decat in ingrosatul arterelor in regie proprie. Cand mi se facea dor, mai fumam cate o tigara de la nevasta-mea, "o vicioasa" de 20 de tigari /zi, cum ii place sa spuna. Tot ei ii place sa spuna ca nu sunt un fumator serios. Ati ghicit - fumez din nou de cateva luni, dar nu mai mult de doua-trei tigari pe zi - n-am timp de mai multe. Revelatia s-a petrecut ieri, cand am tras doua fumuri si am descoperit ca, de fapt, mie nu-mi place sa fumez. Pai si atunci, de ce fumez totusi?

  • SONDAJ Cititorii MedLive.ro, despre a te lasa sau nu de fumat. Comenteaza si voteaza.

"Cel mai rau ma deranja mirosul hainelor dupa o noapte petrecuta in vreun club, sau acasa la vreun amic unde se fumeaza din bucatarie pana-n dormitor. Sau deseurile revarsate din scrumiera prea rar golita din masina", povesteste un alt fost fumator, Ozzy, cititor MedLive.ro. "E simplu: singurul lucru care te face sa vrei sa fumezi o tigara e tigara anterioara si ca singurul lucru pe care-l poti face pentru a deveni nefumator e sa nu mai fumezi.

  • Lipsa tigarii din coltul gurii nu ma va impiedica sa socializez

Sa evit sa mai socializez cu colegii fumatori? Nu cred ca fumatul sau lipsa lui a stricat vreo prietenie pana acum, asa ca voi continua sa-i vizitez la locul de fumat, nu cred ca imi va fi atat de greu pe cat mi se spune.

  • Costa prea mult, deci pot sa ma las

Tractorist, cititor MedLive.ro, povesteste ca "s-a lasat din ianuarie", de cand tigarile s-au scumpit. "Am fumat timp de 19 ani circa un pachet pe zi. De doua luni n-am pus tigara in gura. Numai cei slabi dau vina pe dependenta ca nu au puterea sa se lase.

  • E minunat sa mirosi a parfum, si nu a fum de tigara

Riri povesteste: Sunt o fost-actual fumatoare si o viitoare fosta fumatoare. Intentionez sa ma las din nou. Din experienta proprie, stiu ca nu dependenta de nicotina ne afecteaza intr-un hal far de hal, ci dependenta de obiceiurile care insotesc tigara. Pauza de cafea, cititul in timp ce fumezi sau statul la calculator etc. Practic, trebuie sa iti schimbi viata un pic prin schimbarea tabieturilor. Acolo e buba, fiindca omul este un animal al obisnuintei.

Ca sa combat aceste obisnuinte, mi-am luat o tigara electronica care m-a ajutat enorm dar la care am renuntat apoi fiindca, insesizabil, mi-am schimbat obiceiurile si nu am mai avut nevoie nici de ea. Ceea ce a fost de bine.

O sa reiau acest traseu si trebuie sa va spun ca e bestial sa iti miroasa parul frumos, hainele a parfum, pielea a tine insuti si nu a fum de tigara. Ca sa nu mai mentionez ca starea generala se imbunatateste considerabil. Spor celor care vor sa se lase de fumat, nu e deloc asa de greu cum se aude. Nu vreau sa par lupul moralist cu mesajul meu, dar chiar ma las din nou!

  • "E o falsa problema"

HM, cititor MedLive.ro, scrie: ganditi-va la cat fum scoate un pachet de tigari, si cat fum scot miristile arse de tarani inconstienti, ierburile uscate si gunoaiele arse prin curti de gospodari, cat fum scot gropile de gunoi; cat fum produc artificiile etc. domeniul public, din pacate, inseamna ca toti consimtim la anumite crime. M-am lasat de fumat, in schimb in fiecare dimineata imi duc copilul la gradinita prin centrul orasului, strazi mari si masini cu duiumul. uneori simt nevoia sa imi tin respiratia pentru ca tot ce simt este mirosul gazelor de esapament; iar gandul ca asta respira si copilul meu (in privinta caruia, evident, regulile fumat / nefumat au fost intotdeaua extrem de drastice si nimeni nu a fumat in casa, nu a fost dus in locuri in care se fuma, mesele la restaurant sau sucurile s-au ales intotdeauna la terase sau in cafenele no-smoking). Nu pot sa nu-mi amintesc ca acest mare oras avea acum zece ani jumatate din numarul de masini actual, in conditiile in care populatia lui nu a crescut. In prezent, confortul ne omoara mai mult decat viciile. E tristul adevar.

  • Fumatul anti-greata

Eugen L. subliniaza un alt aspect: Eu unul nu inteleg tam-tam-ul cu fumatul. Despre bautura nu se face atata frasuiala si pare mult mai periculoasa, direct asupra sanatatii, indirect n-spe accidente cu betivi. Eu personal ma voi lasa de fumat cand se vor interzice (si arunca) toate produsele cu alcool si apoi cu tutun. Sotia mea lucreaza in spital si de raul damfurilor de acolo s-a apucat si ea de fumat, oricum e nociv, dar parca mai reduce din celelalte chestii care provoaca greata.

Tu de ce fumezi? Comenteaza si tu sau trimite povestea ta la medlive [at] hotnews [dot] ro.

Cele mai interesante mesaje vor fi publicate pe MedLive.ro.

[poll id="7"]

Citeste si:

Redactia MedLive.roEchipa MedLife de Pneumologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.