Publicat la: 
5/05/2017

De ce imi chioraie stomacul? Raspunsurile la 5 intrebari medicale stanjenitoare

Cand mergi la un consult, anumite subiecte ar parea tabu, chiar si daca medicul cunoaste cea mai mare parte a istoriei tale medicale.

Dr. Natalie Azar raspunde pentru today.com la intrebarile pe care vi le puneti uneori, dar v-a fost rusine sa intrebati medicul.

1. Exista o modalitate corecta de a va sufla nasul?

Intr-un fel da. Daca nu simti nici o presiune in sinusuri inainte de a sufla nasul, dar simti dupa aceea, insemana ca il sufli prea tare.

Cercetarile au descoperit ca o suflare obisnuita a nasului poate crea de 10 ori mai multa presiune ca stranutul sau tusea. Cu cat apasati mai mult asupra nasului, cu atat este mai probabil ca mucozitatile sa ajunga in caile inflamate si ingustate ale sinusurilor, raspandind astfel infectia. Exact ce nu vreti sa se intample.

In schimb, inainte de a va sufla nasul, utilizati un spray salin. Asteptati un minut si apoi suflati, usor, fiecare nara. Decongestionantele nazale pot ajuta la ameliorarea simptomelor, in timp ce medicamentele antiinflamatorii precum Ibuprofenul pot ameliora umflarea si durerea.

2. De ce femeile par intotdeauna mai reci decat barbatii?

Exista o cauza biologica: femeile conserva mai multa caldura in jurul organelor lor de baza, astfel incat in organismul lor circula mai putina caldura. Si in timp ce temperatura femeilor este mai ridicata decat la barbati, ele sunt mai sensibile la temperaturi mai reci, deoarece sunt obisnuite sa fie calde.

Temperata corporala a femeilor fluctueaza pe tot parcursul lunii datorita modificarii nivelului hormonilor. In functie de momentul menstruatiei, acestea ar putea fi mai sensibile decat de obicei la temperaturi scazute.

3. De ce daca iti tii respiratia nu mai sughiti?

Cu totii sughitam, dar, de obicei, nu exista nici un declansator clar. Majoritatea remediilor se bazeaza pe cresterea nivelului de dioxid de carbon din sange, cum ar fi mentinerea respiratiei sau respiratia intr-o punga de hartie.

4. De ce stomacul meu e zgomotos?

Un stomac zgomotos inseamna ca ti-e foame, nu? Ei bine, se poate intampla oricand, indiferent daca ti-e foame sau tocmai ai mancat.

Zgomotul nu vine din stomac, ci din intestinul tau mic. Pentru ca stomacul tau sa se mareasca trebuie sa se intample anumite lucruri: muschii intestinului trebuie sa puna in miscare mancarea, ai nevoie de lichid in stomac si gaz (de la aerul pe care il inghiti si bacterii). Cele mai multe dintre sunetele pe care le auzi sunt datorate digestiei normale.

5. Ce cauzeaza transpiratia excesiva?

Pana la 3% dintre americani au aceasta problema - se numeste hiperhidroza si poate afecta intregul corp sau doar cateva zone cum ar fi palmele sau fata. Se intampla atunci cand nervii responsabili de declansarea glandelor transpiratiei devin hiperactivi si se produce mai multa transpiratie - chiar daca nu ai nevoie de ea. Uneori, poate fi cauzata de alimente si medicamente, precum si de anumite afectiuni medicale si este necesar un consult la dermatolog.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Chirurgie generala, Chirurgie generala Proctologie, Gastroenterologie, Proctologie

Constantin Mihnea-Ioan,Medic primar
Medic primar
Medic Primar
Medic Specialist
Pop Cosmin-Iuliu,Medic specialist
Medic specialist