Publicat la: 
22/01/2018

Relatii tensionate cu oameni dificili

Majoritatea oamenilor au cel putin o persoana in viata lor care le cauzeaza tensiune si stres. Relatiile dificile sunt foarte comune si, in cele mai multe cazuri, greu de evitat. Cercetarile de specialitate arata ca persoanele dificile sunt regasite cel mai adesea in contextele in care oamenii au parte de mai putina libertate de alegere, asa cum se intampla in cazul familiei si a colegilor, ceea ce face dificila incetarea relatiei, scrie sciencedaily.com.

Cine sunt aceste persoane dificile si de ce nu putem evada din relatiile tensionante?

O noua cercetare analizeaza aceasta problema pentru a gasi cea mai plauzibila explicatie: este vorba despre oamenii pe care nu ii putem ignora sau inlatura din viata noastra, fie pentru ca avem nevoie de ei, fie pentru ca sunt parte din contextul dat. De cele mai multe ori este vorba despre familie si colegii de munca.

Concluziile cercetatorilor, publicate in "American Sociological Review", se bazeaza pe datele colectate prin intermediul unui sondaj de opinie.

Cum descriu participantii relatiile tensionante

Voluntarii au fost rugati sa furnizeze atat numele, cat si caracteristici legate de relatiile sociale si personale. Declaratiile acestora au continut in 15% din cazuri adjectivul "dificil" pentru a descrie persoanele cu care participantii aveau o relatie tensionanta.

"Acestia sunt oamenii care fac viata personala sa fie atat de complexa. Majoritatea persoanelor la care au fost facute referiri in cadrul sondajului de opinie sunt membri de familie sau colegi de munca pe care nu ii putem elimina din viata noastra, oricat ne-am dori acest lucru," declara Dr. Shira Offer, profesoara in cadrul Departamentului de Sociologie si Antropologie la Universitatea Bar-Ilan din Israel, coautoarea studiului.

Prezenta disproportionata a numelor feminine pe lista persoanelor dificile reflecta rolul central pe care femeile il joaca in viata de familie, care este sursa a tensiunilor si conflictelor. Prietenii si colegii de munca au fost, de asemenea, prezenti pe lista oamenilor dificili, indiferent de sexul acestora, arata raportul cercetatorilor.

De asemenea, cercetatorii au examinat ce tipuri de interactiune caracterizau relatiile dificile. Acordarea sprijinului fara a primi ajutor in schimb - asa cum se intampla adesea in relatiile de familie - a fost sursa centrala a aparitiei tensiunilor in relatiile interumane.

In ansamblu, studiul subliniaza faptul ca oamenii sunt adesea constransi de standarde normative si institutionale pentru a intretine relatiile dificile pe care le au cu oamenii din jur, ceea ce face imposibil sa evadeze din relatiile interumane ce reprezinta in cele mai multe cazuri o sursa suplimentara de tensiune si stres.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie, Psihoterapie

Articole similare

Injectiile cu Botox alunga prietenii / Foto: Reuters Poate ca Botox-ul te scapa de riduri, dar ar putea sa te coste pierderea prietenilor. Femeile care folosesc injectiile cu toxina botulinica transmit mesaje non-verbale eronate, din cauza paraliziei temporare a muschilor faciali produsa de acestea, arata The Times. Astfel, ele nu mai pot sa isi...
Femeile sunt orbite de gelozie / Foto: MorgueFile De cate ori n-am auzit intr-o conversatie spunandu-se "a fost orbita de gelozie"? Doi profesori de psihologie de la Universitatea Delaware au descoperit, in urma unui studiu, ca expresia nu este numai o figura de stil, ci este cat se poate de reala. Femeile geloase sunt atat de distrase de...
Majoritatea oamenilor au cel putin o persoana in viata lor care le cauzeaza tensiune si stres. Relatiile dificile sunt foarte comune si, in cele mai multe cazuri, greu de evitat. Cercetarile de specialitate arata ca persoanele dificile sunt regasite cel mai adesea in contextele in care oamenii au parte de mai putina libertate de alegere, asa cum...