Publicat la: 
25/08/2015

De ce ne este foame dupa ce consumam alcool?

De ce ne este foame dupa ce consumam alcool?

V-ati intrebat vreodata de ce sunteti atras ca un magnet de o felie de pizza dupa ce ati consumat prea mult alcool? Cu siguranta nu sunteti singurul caz. Studiile au dovedit existenta unui fenomen nefericit, numit "efectul de aperitiv", tendinta de a manca mai mult dupa ce consumam alcool. Motivul acestui fenomen a fost necunoscut pana acum, dar un nou studiu, publicat in revista Obesity, explica de ce mancam cu 30% mai mult dupa ce bem mai mult alcool decat ar fi cazul.

Se pare ca simtul mirosului joaca un rol important in aparitia acestui fenomen.

In cadrul studiului, cercetatorii au recrutat 35 de femei carora le-a fost administrat alcool, echivalentul a 2- 2 pahare si jumatate de bautura alcoolica.

Apoi, femeile au fost rugate sa miroasa diferite arome alimentare in timp ce erau supuse unei investigatii imagistice, iar cercetatorii au inregistrat cat de mult au mancat femeile.

Fiecare participant a repetat experimentul utilizand o perfuzie salina.

Inca o data, "efectul de aperitiv" si-a facut simtita prezenta: infuzia cu alcool a determinat femeile sa manance cu 30% mai mult decat in cazul perfuziei saline. Cu toate acestea, scanarile creierului au scos in evidenta un aspect interesant: femeile care se aflau sub influenta alcoolului erau mai sensibile la aromele alimentare, motiv pentru care au mancat mai mult.

Mirosul alimentelor a crescut activitatea creierului in hipotalamus, o structura complexa a acestuia, implicata in metabolism si apetit.

Hipotalamusul este compus din mai aglomerari de celule nervoase, dintre care unele cresc cantitatea de alimente pe care o consumam, in timp ce altele au efectul opus, a explicat David Kareken, profesor de neurologie la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Indiana.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Medicina interna

Panescu Floarea,Doctor
Doctor
Grama Mihaela-Eugenia,Medic primar
Medic primar
Doctor
Popescu Elena,Medic Primar, Doctor in Medicina
Medic Primar,...
  •  
  • 1 of 21

Articole similare

Moleculele de colesterol circuland in vasele de sange / Foto: American Heart Association Colesterolul nu se poate dizolva in sange. El trebuie sa fie transportat din si catre celule prin intermediul unor molecule numite lipoproteine. Pe de o parte lipoproteinele cu densitate scazuta(LDL) sunt cunoscute si sub denumirea de colesterol "rau". Pe de...
Impactul migrenelor / Foto: Photoxpress.com "Am inceput sa am dureri de cap dese in jurul varstei de 20 de ani. Medici dupa medici nu mi-au putut spune care anume este cauza. Treptat, migrenele au devenit parte a existentei. Mai intai vine starea de ameteala si de oboseala, apoi durerile cumplite iar, intr-un final, senzatia de sfarseala, ca dupa...
Stresul ocupational este o problema majora de sanatate / Foto: Photoxpress.com Suntem platiti mai putin pentru a munci mai mult. Mai este de mirare de ce multi dintre noi nu mai avem “tragere de inima” pentru a merge, lunea, la serviciu? Calitatea timpului petrecut la munca a suferit o schimbare dramatica in ultimii zece ani. Rezultatele...
Daca ar fi sa ne putem alege cum vom muri, poate ca moartea subita este modalitatea pe care ne-am dori-o cu totii, caci ea ne scuteste de suferinta fizica si psihica indusa de boala. Totusi, cand moartea subita survine la un tanar, impactul asupra celor din jur si mai ales asupra familiei este foarte puternic. Se poate preveni moartea subita in...
Cercetatorii chinezi au modificat o gena defecta in mai multi embrioni umani, o premiera care starneste ingrijorari si ridica o multitudine de chestiuni etice, scrie AFP. Astfel de mutatii pot fi periculoase si pot permite modificarea materialului genetic al unui om, de unde si prudenta extrema a comunitatii stiintifice, foarte reticenta in...