Publicat la: 
30/10/2012

De ce nu consulta romanii un medic specialist? Statistici in functie de motive, mediu de rezidenta, nivel de pregatirePersoanele cu nivel de instruire scazut nu merg la medicul specialist pentru ca nu au bani, iar cele cu pregatire superioara pentru ca trebuie sa astepte, nu au timp si asteapta ca problema de sanatate sa se rezolve de la sine, conform datelor Institutului National de Statistica.

In totalul persoanelor de 15 ani si peste, ponderea celor care in 2011 nu au putut consulta un medic specialist in ultimele 12 luni, desi ar fi avut nevoie, a fost de 14,0%.

Problema este resimtita mai intens in mediul rural (15,8% din persoanele de 15 ani si peste nu au putut efectua un consult la un medic specialist, fata de 12,5% dintre persoanele din mediul urban).

Dintre categoriile sociale care ar fi avut nevoie de un consult de specialitate, dar nu l-au putut efectua, pensionarii se disting prin frecventa cea mai ridicata, 30,1% dintre ei confruntandu-se cu imposibilitatea de a participa la un consult medical, in ciuda problemelor de sanatate iminente care apar odata cu avansarea in varsta. Sunt urmati de someri si agricultori (peste 12%) .

Peste trei sferturi dintre cei care nu au putut sa consulte un medic specialist au precizat ca motiv principal situatia materiala care nu le-a permis efectuarea consultului. Al doilea motiv de nerealizare a vizitei la un medic specialist il constituie faptul ca persoanele au neglijat problema de sanatate care ar fi necesitat efectuarea consultului, asteptand ca problema sa se rezolve de la sine (6,3% dintre persoanele care ar fi necesitat un consult). Al treilea motiv in ordinea frecventei de aparitie il constituie distanta prea mare sau lipsa mijloacelor de transport, declarata cu o frecventa mai mare de persoanele din mediul rural (7,3% fata de 0,8% in urban).

Daca analizam motivatiile femeilor si barbatilor referitoare la acest subiect, observam ca femeile declara mai frecvent decat barbatii motivul lipsa resurselor financiare (78,4% fata de 74,2%), pe cand barbatii inregistreaza procente mai mari cand motiveaza ca a asteptat ca problema sa se rezolve de la sine (7,3% fata de 5,7%) si lipsa de timp (3,6% fata de 2,8%).

Proportia persoanelor de 15 ani si peste care nu-si pot permite din cauza lipsei resurselor financiare sa mearga la consult medical de specialitate a fost mai mare in 2011 in mediul urban decat in cel rural (77,2% fata de 76,3%), situatie diferita de anul precedent, cand raportul a fost defavorabil in rural (74,5 % fata de 72,1%).

Nevoia de a consulta un medic specialist este perceputa si abordata intr-un mod diferentiat de persoane cu niveluri de instruire diferite. Problemele cu care se confrunta fiecare din aceste categorii de persoane fiind variate, si motivele folosite ca argument pentru nerealizarea consultului medical sunt diferite.

Corelatia dintre nivelul de instruire si posibilitatile realizarii unor venituri suficiente pentru acoperirea nevoilor esentiale de viata este evidenta si cand analizam motivele nerealizarii consultului medical de care persoanele ar fi avut nevoie in ultimele 12 luni precedente interviurilor.

Cea mai ridicata proportie a celor care ar fi avut nevoie de vizita medicala, dar nu au putut-o realiza din cauza insuficientei resurselor financiare (peste trei sferturi), se inregistreaza in randul persoanelor cu nivel de instruire scazut, urmate de cele cu nivel mediu. La nivelul superior de pregatire aceasta motivare se regaseste in proportia cea mai mica (42,7%).

Se poate constata astfel, ca ponderea celor care nu-si permit un consult medical scade odata cu cresterea nivelului de instruire.

Ponderea celor care n-au ajuns la medic deoarece sunt inscrisi pe o lista de asteptare s-a intalnit in proportie mai mare printre cei cu pregatire superioara (16,1%). S-a justificat neprezentarea la doctor prin lipsa timpului in proportii mai mari in randul persoanelor cu nivel superior (14,1%) si mediu (5,3%). Ponderi semnificative ale celor care au asteptat ca problema sa se rezolve de la sine s-a intalnit mai frecvent printre cei cu instruire superioara (11,7%).

[poll id="16"]

Comentarii

Sau din lipsa bunilor diagnosticieni...vi se pare normal sa te plimbi cu un copil prin trei cabinete private si un spital de stat pentru a depista de ce anume este bolnav ?

Fiindca acesti asa-zisi medici "specialisti" sunt, de multe ori, niste adevarati habarnisti!
Intotdeauna prefer sa ma informez singur inainte de a merge la un astfel de medic, tocmai pentru a evita situatii neplacute, exeperimentate pe propria-mi piele de-a lungul anilor.

Hai sa va spun de ce nu merge lumea la consultatie:
La inceputul anului m-am simtit prost, adica de citeva ori am ametit in asa hal incit a trebuit sa stau jos pentru citeva minute. M-am dus la medic, am facut ecografie (pe banii mei, ca la stat nu exista ecograf). N-a iesit nimic. M-am dus la cardiolog. Nici aici mare lucru, doar un simplu "sunteti prea gras, trebuie sa slabiti". Mi-a prescris niste medicamente antitensiune. Nimic compensat. Le-am luat vreo trei luni, n-am simtit nicio diferenta, starea de sanatate neschimbata. Am cumparat o bicicleta, am inceput sa fac sport. In decursul verii am slabit de la 105 la 85 kg. Nu ma simt cu nimic mai bine, insa la medic nu ma mai duc, deoarece o fac degeaba. La stat nu nu exista nimeni cine sa puna un diagnostic ca lumea, la privat te asteapta cu miinile deschise, daca ai bani se gaseste si diagnostic. Bun sau prost, nu conteaza, important este sa marchezi banul.

Unele probleme tin de sistem - specialistul cere analize care se pot face abia peste 3 luni ca s-a dus plafonul alocat pentru luna in curs si urmatoarea, te duci la te miri ce laborator unde rateaza analizele sau le trec din burta (gen Medsana din Constanta) din cauza dotarilor proaste, medicul iti da cine stie ce medicamente necompensate si scumpe si nu ti le poti permite si intre timp boala fie trece singura, fie cu leacuri babesti fie il vindeca popa.
Apoi nu stii care mai e specialist pe bune si care cu plagiat, copiat sau spaga, chiar de-i profesor universitar.
Si nu in cele din urma, programul scurt sau foarte scurt, uneori chiar lipsa, iar atunci cind vine raspunde la o mie de apeluri telefonice.

In lista de raspunsuri ar trebui sa fie trecuta si "lipsa de incredere". Am vazut destule cazuri de diagnostic gresit cu consecinte foarte grave, in familie sau cunostinte, nu doar la televizor. Eu insumi am fost specialisti, si am primit raspunsuri de genul "nu pare sa fie ceva grav, cine stie care e cauza simptomelor, mai urmariti" dupa o consultatie de doua minute.
De multe ori de vina este si orgoliul doctorilor, carora parca le e teama sa spuna "nu stiu" si sa te trimita la un alt specialist, si prefera sa linisteasca pacientul sau sa puna un diagnostic superficial desi nu e sigur.
Un alt exemplu, un medic specialist, profesor reputat, persoana publica, a refuzat sa discute la telefon (pe banii pacientului) cu un coleg austriac (tot profesor, si pe care chiar il intalnise la un seminar) care dorea sa-l informeze despre anumite particularitati ale cazului, motivand ca "cine e ala sa-mi spuna mie ce am de facut".
Dupa parerea mea, inaintea banilor si a fricii, lipsa unei comunicari reale, lipsa de rabdare a medicului, si lipsa de incredere a pacientului, reprezinta principalele cauze pentru care oamenii evita sa mearga la consultatii.
Sub nicio forma un medic nu are voie sa ironizeze, sa bagatelizeze, sau sa trateze pacientul cu superioritate. Ori aceste lucruri reprezinta normalitatea, nu doar exceptii in Romania, chiar si in mediul privat (mai putin la cabinete individuale, dar destul de frecvent la marile firme).

in functie de capacitatea lui de a invata...........SAU alte criterii care sa nu fie subiective........................

ma intreb ce as putea spune mai intai unui doctor specialist care nu are nicio posibilitate sa verifice daca datele mele sunt corecte dintr-o anamneza 0-50 ani, plus faptul ca nu stiu daca este cotat ca doctor in functie de capacitatea lui de a invata si comunica corect, confirmarea luiprin rezolvarea de alte cazuri, plus ca nu stiu daca ajung la timp din cauza traficului din buc, samd.

nu m-as grabi sa pun acest motiv in Romania, din experienta mea, noi avem diagnosticieni foarte buni, atunci cand isi bat capul sa puna diagnosticul... in Vest mi s-a intamplat si am auzit ca s-a intamplat de mult mai multe ori ca medicul sa fie incapabil sa puna un diagnostic, sa puna unul gresit sau sa dea medicatie "praf de creta" pentru ca nu stia diagnosticul si nu a informat pacientul ca nu poate pune un diagnostic. Aceasta din urma mi se pare mai periculoasa decat sa spuna ca nu stie si sa te trimita la altcineva. Problema la noi este mai mult lipsa interesului, existenta unui interes altul decat al pacientului (diagnosticele care duc la interventii chirugicale inutile sunt foarte numeroase in RO) sau faptul ca unii medici se aventureaza pe teritorii nefamiliare (cel mai adesea, problemele de neurologie si neurochirurgie sunt "tratate" de oricine), cum ar fi ca un cardiolog pune diagnostic de Parkinson fara sa clipeasca..

Articole similare

Obezitatea favorizeaza aparitia a 10 tipuri diferite de cancer, potrivit unei noi cercetari, publicate in revista The Lancet. Oamenii de stiinta au calculat ca persoanele supraponderale contribuie la mai mult de 12.000 de cazuri de cancer in Marea Britanie in fiecare an. Acestia avertizeaza ca daca nivelurile de obezitate continua sa creasca, va...
"Iubirea determina corpul sa elibereze o multime de substante chimice, care declanseaza reactii fizice specifice. Acest elixir intern al iubirii este responsabil pentru faptul ca ne inrosim in prezenta persoanei iubite, palmele ne transpira, iar inima ne bate mai tare," spune dr. Pat Mumby, de la Universitatea Loyola Chicago. Nivelurile...
Pacienta inainte de operatia de micsorare a stomacului Dr. Serban Vasile, medic primar chirurgie generala, a explicat intr-un interviu care sunt avantajele operatiei de micsorare a stomacului (gastric sleeve sau astrectomia longitudinala laparoscopica), cum este realizata aceasta si ce riscuri presupune. Pacienta acestuia a explicat ca se...
Cand se recomanda interventia cu laser in cazul rinitelor cronice? In ce consta? Ce complicatii se pot dezvolta? Dr. Catalin Furtuna, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a raspuns acestor intrebari in cadrul unui interviu video. Dr. Catalin Furtuna este medic specialist ORL in cadrul Hyperlinicii MedLife Favorit...
  Hallux valgus pre si post-operator Asistam de circa 2 saptamani la o campanie agresiva de promovare a unui dispozitiv, "orteza pentru hallux valgus (monturi)". Se utilizeaza pentru promovare chiar fotografiile unor deformatii corectate chirurgical, preluate de pe site-ul www.chirurgiapiciorului.ro , ca pe o proba a eficacitatii ortezelor. Se...