Publicat la: 
16/05/2013

De ce nu este bine sa mergi la cumparaturi cand ti-e foame

Oamenii care cumpara alimente de la magazin atunci cand le este foame au tendinta de a-si umple carucioarele cu produse mai multe si mai bogate in calorii. Acest lucru nu numai ca afecteaza masa de acasa din acea zi, dar si meniul pe tot parcursul saptamanii, potrivit cercetatorilor Brian Wansink si Aner Tal, de la Universitatea Cornell.

"Este cunoscut faptul ca oamenii infometati cumpara mai multe alimente in magazin, dar ceea ce se intampla mai des este ca oamenii isi schimba obiceiurile de cumparare si aleg mai multe alimente bogate in calorii", a declarat Tal. "Cand ti-e foame, crezi ca alimentele bogate in calorii ofera mai multa energie."

Bomboanele si carnea rosie au fost considerate alimente bogate in calorii in studiu, iar fructele, legumele si pieptul de pui au fost luate in considerare ca alimente care contin mai putine calorii. Cercetatorii investigheaza daca o gustare inainte de cumparaturi va inclina balanta spre alegerea alimentelor cu mai putine calorii.

Un alt expert a explicat ce duce la nevoia de a cumpara alimente bogate in calorii. "Corpul tau nu stie diferenta dintre faptul ca tu intentionat te lipsesti de hrana sau ai de-a face cu o lipsa de alimente din morive obiective", a declarat specialista in nutritie Samantha Heller. "Corpul tau nu stie ca exista magazine alimentare de unde poti sa cumperi la orice ora. Corpul uman nu a evoluat la fel de repede precum agricultura sau tehnologia noastra. El crede ca tot trebuie sa iesi si sa iei micul dejun."

Prin urmare, atunci cand organismul este lipsit de alimentatie intra in modul de supravietuire, deoarece nu se stie cand va exista o alta masa. "Acest raspuns defensiv complex afecteaza atat parametrii psihologici cat si pe cei si fiziologici. Cand incepi alegerea si consumul de alimente, corpul te directioneaza spre alimentele bogate in calorii pentru a inlocui caloriile pierdute si pentru a stoca in caz ca nu va avea alimente", a spus Heller.

Pentru a-si sustine teza, cercetatorii au facut doua experimente. Primul a fost un experiment de laborator in care oamenilor li s-a spus sa nu manance cu cinci ore inainte de studiu. Inainte de inceperea testului o parte dintre cei 68 de participanti au primit biscuiti pentru a-si potoli foamea. Apoi, toti au fost rugati sa cumpere alimente dintr-un magazin alimentar on-line. Oamenii infometati au avut tendinta de a alege alimentele mai bogate in calorii, au descoperit cercetatorii.

Intr-un al doilea studiu cercetatorii au urmarit 82 de cumparatori in cursul unei zile in perioadele in care era mai probabil sa le fie foame. Din nou, Wansink si Tal au constatat ca acei cumparatori carora le era foame au cumparat mai multe produse bogate in calorii, comparativ cu cei carora nu le-a fost foame.

Acest studiu indica faptul ca saritul peste mese, postul si dieta restrictiva, chiar si pentru perioade scurte de timp, ar putea avea efecte inverse in cazul in care iti doresti sa slabesti.

"Este important sa mananci la intervale de timp regulate, astfel corpul primeste semnale ca are alimente disponibile. Metabolismul se desfasoara la un nivel optim. Energia este disponibila pentru functiile biologice si activitatile de zi cu zi. Sistemul imunitar are mijloacele necesare pentru a mentine corpul sanatos. Starea de spirit se imbunatateste", a explicat Heller .

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist
Nutritionist
Scurtu Martin Mihaela Elisabeta,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Oamenii care cumpara alimente de la magazin atunci cand le este foame au tendinta de a-si umple carucioarele cu produse mai multe si mai bogate in calorii. Acest lucru nu numai ca afecteaza masa de acasa din acea zi, dar si meniul pe tot parcursul saptamanii, potrivit cercetatorilor Brian Wansink si Aner Tal, de la Universitatea Cornell. "Este...
Cand vedem imagini ale alimentelor, pe care sunt mentionate si informatii legate de calorii, brusc devin mai putin apetisante, dar se schimba si modul in care creierul raspunde la alimente, potrivit unui studiu realizat de specialistii de la Dartmouth, conform eurekalert.org. Cand imaginile sunt insotite de continutul caloric, la nivelul...
La farmacie / Foto: Reuters Vitaminele si mineralele sunt importante pentru buna functionare a organismului. Desigur ca cea mai buna sursa sunt alimentele, dar, cum nu multi dintre noi ne putem lauda cu o nutritie sanatoasa, uneori avem nevoie de suplimente. Nici surplusul de vitamine nu ne face bine, de aceea este intotdeauna indicat sa ceri...