Publicat la: 
3/05/2017

De ce oameni aparent buni fac lucruri teribile

Nu exista o fraza de razboi mai cinica decat "doar am urmat ordinele". Cu siguranta ca multi dintre noi cred ca cineva care asculta o comanda sa comita o crima inca actioneaza intentionat, iar urmarea ordinelor nu este o scuza suficienta. Noile studii contribuie la explicarea faptului ca oameni aparent buni pot sa faca lucruri teribile in aceste circumstante: cand asculta pe altcineva, de multe ori simt adesea ca nu actioneaza in mod intentionat, scrie wsj.com.

Patrick Haggard, neurolog de la University College din Londra, a studiat ani de zile ce se intampla cand un om este agent al actiunii si cand actioneaza intentionat. Dar cum putem masura in mod obiectiv? Dr. Haggard a gasit o alta cale. In 2002, a descoperit ca actiunea intentionata are o semnatura distincta, dar subtila: distorsioneaza sentimentul de timp.

In mod obisnuit, oamenii pot percepe intervalul dintre doua evenimente destul de precis, pana la milisecunde. Dar cand actionati in mod intentionat pentru a face ceva sa se intample - de exemplu, apasati un buton pentru a scoate un sunet - sentimentul de timp este distorsionat. Credeti ca sunetul urmareste actiunea mai repede decat se intampla de fapt - un fenomen numit "legare intentionata". Sentimentul ca esti agentul actiunii leaga intr-un fel actiunea si efectul impreuna.

Acest lucru nu se intampla daca altcineva apasa pe buton sau daca stimularea electrica iti face degetul sa apese involuntar. Si aceasta semnatura distincta de timp vine si cu o semnatura neurala distinctiva.

Studiile mai recente arata ca urmarea instructiunilor poate uneori sa para mai mult ca o miscare pasiva, involuntara decat o actiune intentionata. Peter Lush de la Universitatea din Sussex, alaturi de colegii sai, inclusiv dr. Haggard, au examinat ce se intampla in hipnoza, unde oamenii produc actiuni complicate si cu siguranta intentionate - de exemplu, imitarea unui pui - insa insista asupra faptului ca au fost involuntare.

Cercetatorii au hipnotizat oamenii si apoi le-au sugerat sa apese un buton pentru a face un sunet. Cei hipnotizati au raportat intervalul de timp dintre actiune si sunet ca si cand altcineva ar fi apasat. Hipnoza a facut intr-adevar ca actiunile sa para mai putin intentionate.

Intr-un alt studiu, dr. Haggard si colegii sai au pornit de la faimoasele experimente Milgram din anii 1960. Psihologul social Stanley Milgram a descoperit ca oamenii obisnuiti erau dispusi sa administreze socuri dureroase altcuiva, doar pentru ca cercetatorul le-a spus. In noul studiu, uneori participantii au fost liberi sa aleaga daca sa apese butonul si nu au apasat butonul si au administrat electrosocuri aproximativ jumatate din timp. In alte momente, cercetatorul a spus participantilor ce sa faca.

Cand participantii au ales liber, au experimentat sarcina ca agenti liberi. Activitatea creierului lor, inregistrata printr-o electroencefalograma, parea si ea intentionata.

Dar cand cercetatorul a spus participantilor sa administreze socuri, acestia nu au aratat semnatura intentiei, fie in perceptia asupra timpului, fie in raspunsurile creierului. Pareau ca niste oameni care fusesera hipnotizati sau ale caror degete se miscau fara ei. Indeplinirea unui ordin a fost aparent suficienta pentru a inlatura sentimentul de vointa libera.

Aceste studii ridica cateva intrebari importante. Cand oamenii respecta ordinele, isi pierd intr-adevar libertatea de alegere sau doar simt asa? Exista o diferenta? Mai presus de toate, ce putem face pentru a ne asigura ca acest fenomen foarte uman nu duce la o lipsa de umanitate oribila in viitor?

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie