Publicat la: 
7/08/2018

maini batrani

Cercetatorii au descoperit ca este mai putin probabil ca persoanele in varsta sa isi dea seama ca au facut o greseala, comparativ cu tinerii. Aceasta constatare ofera o noua perspectiva asupra modului in care varstnicii isi percep propriile decizii.

Cu cat sunteti mai in varsta, cu atat este mai putin probabil sa recunoasteti ca ati facut o eroare.

Intr-un nou studiu, cercetatorii de la Universitatea din Iowa au facut un test simplu, computerizat, pentru a observa cat de usor realizeaza adultii tineri si adultii in varsta ca au facut o greseala. Ambele categorii au fost supuse aceluiasi test, li s-a cerut sa nu se uite la un obiect care va aparea pe ecranul calculatorului. Tinerii au recunoscut mai des decat varstnicii ca s-au uitat la obiectul care a aparut pe ecran.

”Vestea buna este ca adultii in varsta indeplinesc sarcinile la fel de bine ca tinerii, dar mai lent. Totusi, aceasta abilitate este afectata de faptul ca ei nu recunosc ca au facut o eroare”, spune Jan Wessel, autorul studiului si profesor asistent la departamentul de psihologie.

Cercetarea ofera o perspectiva noua asupra modului in care varstnicii isi percep propriile decizii si mai ales asupra modului in care isi autoevalueaza capacitatea, fie ca este vorba de conducerea unui vehicul sau de regularitatea cu care isi iau medicamentele.

”Faptul ca nu recunosc cand comit o greseala poate avea consecinte grave. Nu au cum sa o remedieze daca nu admit ca au facut-o”, adauga Wessel.

Echipa lui Wessel a recrutat 38 de tineri, cu varsta medie de 22 de ani, si 39 de adulti in varsta, cu varsta medie de 68 de ani. Acestia au facut o serie de teste prin care le cereau participantilor sa nu se uite la un cerc care apare intr-o cutie, la marginea ecranului. Tinerii nu puteau sa nu arunce o privirea la cerc inainte de a se uita fix in cealalta parte a ecranului in 20% dintre cazuri. Acest lucru era de asteptat deoarece era normal sa se concentreze pe ceva nou sau neasteptat. In plus, cercetatorii asta isi doreau, ca participantii sa greseasca.

Dupa fiecare nereusita, participantii erau intrebati daca au gresit. Tinerii au recunoscut in 75% din cazuri, iar varstnicii doar in 63%. Asta inseamna ca, intr-o treime din cazuri, varstnicii nu si-au dat seama ca au facut o greseala. In plus, acestia erau mult mai siguri ca au dat raspunsuri corecte decat tinerii.

”Chiar daca tinerii credeau ca au raspuns corect, tot isi puneau anumite semne de intrebare, nu eliminau posibilitatea de a fi gresit. In schimb, varstnicii nici nu se gandeau la ideea ca ar putea gresi”, spune Wessel.

Cercetatorii au masurat pupilele participantilor in timpul testelor. In cazul oamenilor, dar si la majoritatea animalelor, pupilele se dilata cand apare ceva neasteptat, fenomen declansat de surprindere, frica, sau alte emotii. In plus, acest lucru se intampla si cand oamenii cred ca au gresit cu ceva. Pupilele tinerilor s-au dilatat cand si-au dat seama ca au gresit. In schimb, cand nu si-au dat seama, pupilele nu s-au dilatat. In cazul varstnicilor, pupilele s-au dilatat foarte putin chiar daca si-au dat seama ca au gresit.

”Acest lucru reflecta ceea ce vedem si in observatiile comportamentale, mai exact ca varstnicii nu isi dau seama de cele mai multe ori ca au comis o eroare”, concluzioneaza Wessel.

 

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie