Publicat la: 
13/08/2015

De ce rosul unghiilor este specific oamenilor perfectionisti

Multi oameni cred ca de rosul unghiilor este un obicei ce se manifesta pe fond nervos, insa cercetarile de specialitate arata ca forta motrice a acestui obicei nu este anxietatea, conform un studiu recent publicat in revista de specialitate Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, scrie scientificamerican.com.

Persoanele care isi rod unghiile, isi rup firele de par si isi scarpina excesiv pielea sunt, de cele mai multe ori, perfectionisti, iar actiunile lor ii ajuta la calmare, alungarea plictiselii, iritarii si nemultumirii.

Studiile arata ca 1 din 20 de persoane sufera de astfel de tulburari obsesivo-compulsive ce sunt legate de ticurile nervoase, si care ii angajeaza pe suferinzi in comportamente precum smulgerea firelor de par, ruperea anumitor eruptii ale pielii si roaderea unghiilor, pana se produce senzatia de durere.

Comportamentul repetitiv este extrem de dificil de corectat si, in ciuda rezultatelor care atesta acest lucru din punct de vedere stiintific, multi oameni continua sa creada ca cei care sufera de astfel de tulburari comportamentale sunt prea slabi pentru a isi depasi conditia.

La studiul in urma caruia specialistii au constatat ca perfectionismul, mai degraba decat anxietatea, este problema care sta la baza tulburarilor comportamentale de acest fel, au participat 48 de persoane dintre care numai jumatate aveau astfel de tulburari. Toti participantii au fost observati la nivel comportamental, in administrarea emotiilor si manifestarea abilitatillor organizatorice. Dintre toti acestia, cei care aveau tulburari comportamentale s-au remarcat ca fiind perfectionisti, indicand tendinta de a planifica orice activitate mai mult decat este necesar, de a se surmena si a se frustra foarte rapid, chiar in lipsa manifestarii activitatilor.

Pentru a observa comportamentul in mai multe situatii, cercetatorii au pus subiectii in patru stadii emotionale: pentru a manifesta stresul, participantilor li s-a pus un film ce avea ca subiect prabusirea unui avion; pentru a manifesta relaxarea, participantii au vizionat un film cu valuri; pentru a obtine frustrare, cercetatorii au expus participantii la un puzzle dificil spunandu-le ca este simplu; si, in fine, pentru a evoca plictiseala, participantii au fost pusi sa stea singuri intr-o camera. In toate aceste situatii participantii care sufereau de tulburari de comportament si-au manifestat inclinatia de a se angaja in astfel de obiceiuri daunatoare, cu exceptia cazului in care au vizionat filmul relaxant.

Conform rezultatelor cercetarii, stresul este departe de a fi singura cauza care sta la baza manifestarii tulburarilor comportamentale. Plictiseala si frustrarea sunt factori mult mai importanti pentru o personalitate care are inclinatii perfectioniste, si acesti factori declanseaza in astfel de persoane tulburarile mentionate, facandu-i sa se simta mai bine temporar, poate pentru ca isi satisfac nevoia perfectionista de a face ceva mai degraba decat nimic, chiar platind pretul de a se simti rusinati si vinovati in urma acestor comportamente.

Autor: G.T.

Specialitate: 
Comentarii

Am cunoscut exact cele trei tipuri de persoane si pot sa va spun ca numai cel care isi rodea unghiile pana la sange era perfectionist, dar totodata isteric.
Cel care se scarpina pe piele pana isi facea rani era un lenes absolut care iubea placerile vietii si scarpinatul aparea cand intra seful lui in birou si ii intrerupea convorbirile amoroase pe chat.
Cea care isi rupea parul din sprancene fir cu fir suferea de tulburari bipolare si pana la urma s-a sinucis. Nu mi s-a parut a fi perfectionista.
Concluzia, se confirma 1 din 3 cazuri. Cam neconcludent pentru ditamai cercetarea.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Medic Specialist
Medic Primar
Medic de...
Diaconu Gabriel,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Multi oameni cred ca de rosul unghiilor este un obicei ce se manifesta pe fond nervos, insa cercetarile de specialitate arata ca forta motrice a acestui obicei nu este anxietatea, conform un studiu recent publicat in revista de specialitate Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, scrie scientificamerican.com. Persoanele care...
Rosul unghiilor poate fi un semn al anxietatii/ Foto: Photoxpress.com Rosul unghiilor strica aspectul mainilor, este neigienic si daca exagerati, poate cauza durere. In ciuda acestui fapt, un numar mare de oameni continua sa aiba acest obicei. Psihiatrii il includ in categoria problemelor de control al impulsurilor, alaturi de alte astfel de...
Desi neigienic, rosul unghiilor sau onicofagia nu cauzeaza vatamarea pe termen lung a unghiilor. Atat timp cat patul unghial ramane intact, rosul unghiilor nu influenteaza cresterea unghiei. De fapt, unele cercetari sugereaza ca rosul unghiilor ar putea duce chiar la o crestere mai rapida a unghiilor. Cu toate acestea, rosul unghiilor nu este...