Publicat la: 
1/09/2017

De ce se ingalbenesc dintii?

In ciuda periajului regulat, dintii tai sunt galbeni si poate fi frustrant. Din fericire, exista multe modificari ale stilului de viata pe care le poti adopta pentru a combate aceasta problema des intalnita.

Iata 12 motive pentru care zambetul tau nu are stralucirea alba radianta pe care o doresti, coform metro.co.uk.

1. Alimente

Multe alimente pot pata dintii: curry, fructe de padure, sosul de rosii. Pentru a combate aceasta problema, combinati sosul de paste cu legume de culoare verde inchis, amestecati fructele proaspete si legumele cu curry si consumati lapte sau branza tare dupa fructe de padure pentru a neutraliza acizii.

2. Bauturi

Cafeaua, ceaiul, vinul rosu si alb fac parte din viata noastra, dar pot duce si la dinti cu pete. Bauturile sportive cu aroma artificiala pot avea si ele efect negativ asupra dintilor

3. Fumatul

Nicotina poate lasa pete galbui sau maronii pe dinti, este si un motiv bun pentru a renunta la fumat, daca va doriti dinti sanatosi.

4. Scrasnitul dintilor

Apare mai ales cand suntem stresati si chiar in timp ce dormim. Bruxismul poate slabi smaltul dintelui, provocand uneori ingalbenirea dintilor.

5. Dentina

Daca smaltul este subtire, dentina aflata dedesubt se vede, rezultand o culoare galbena.

6. Imbatranirea

Din pacate, nu exista nicio modalitate de a impiedica imbatranirea si aceasta poate duce la ingalbenirea dintilor. Smaltul dintilor se deterioreaza cu varsta si de la expunerea la acizii din alimente si bauturi.

7. Prea mult fluor

In timp ce fluorura este buna pentru dinti, prea multa poate duce la dinti galbeni sau pete galbene, cunoscute sub numele de fluoroza dentara. Oamenii pot acumula prea mult fluor din apa, comprimate de fluor sau pasta de dinti.

8. Tratamente pentru diferite afectiuni medicale

Radioterapia si chimioterapia pot provoca dinti decolorati. Unele femei gravide care au infectii pot avea copii predispusi la decolorarea dintilor, deoarece dezvoltarea smaltului este afectata.

9. Medicamente

Antihistaminicele, medicamentele antipsihotice si medicamentele pentru tensiune arteriala ridicata pot duce la dinti care au o tenta galbena.

10. Antibiotice

Daca luati tetracicilina sau doxicilina inainte de varsta de 8 ani sau cand o mama le ia in a doua jumatate a sarcinii, dintii pot deveni decolorati deoarece gingiile aflate in dezvoltare sunt afectate.

11. Genetica

Culoarea dintilor poate fi o trasatura de familie, daca parintii au dinti galbeni, probabil ca esti predispus sa ai aceeasi problema.

12. Accidente

Daca gura sau dintii sunt afectati de traumatisme fizice, smaltul poate fi crapat si poate deteriora interiorul dintilor. Acest lucru poate duce la decolorare

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Stomatologie

Morariu Irina,Medic Rezident
Medic Rezident
Medic Specialist
Medic Stomatolog
Toma Mirel Constantin,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 11