medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Anemie prin carență de fier

Anemie prin carență de fier

Alte denumiri: Anemia feripriva, Anemia de deficit de fier

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre lipsa de fier

Anemia feriprivă nu este niciodată o boală de sine stătătoare, ci este un diagnostic secundar. Prin urmare, este necesară aflarea cauzei acestei afecţiuni. 

Anemia feriprivă, cel mai frecvent tip de anemie, este o afecțiune în care sângele nu are suficiente globule roșii sănătoase. După cum sugerează și numele, anemia feriprivă apare ca urmare a unei cantități insuficiente de fier. Fără suficient fier, organismul nu poate produce, în celulele roșii din sânge, o cantitate suficientă dintr-o substanță care le permite să transporte oxigenul (hemoglobina). Ca urmare, anemia prin deficit de fier vă oboseşte și vă îngreunează respirația.

anemia feripriva

Cauze

Cauza deficitului de fier variază. Unele cauze comune includ: 

 • Alimentația deficitară sau lipsa de fier în alimentație 

Alimentele bogate în fier, cum ar fi ouăle și carnea, furnizează organismului o mare parte din fierul de care are nevoie pentru a produce hemoglobină. Dacă o persoană nu mănâncă suficient pentru a-și menține rezerva de fier, se poate dezvolta o deficiență din acest mineral. 

 • Pierderi de sânge 

Fierul se găsește, în principal, în sânge, deoarece este stocat în globulele roșii. O deficiență de fier poate apărea atunci când o persoană pierde mult sânge în urma unei leziuni, în special la nivelul tubului digestiv, a unei nașteri sau a unei menstruații abundente. În unele cazuri, pierderea lentă de sânge, din cauza unor boli cronice sau a unor tipuri de cancer, poate duce la o deficiență de fier. 

 • Capacitate scăzută de a absorbi fierul 

Unele persoane nu sunt capabile să absoarbă suficient fier din alimentele pe care le consumă. Acest lucru se poate datora unei probleme la nivelul intestinului subțire, cum ar fi boala celiacă sau boala Crohn, sau dacă o porțiune din intestinul subțire a fost îndepărtată. 

 • Sarcina 

Nivelurile scăzute de fier sunt o problemă comună pentru femeile însărcinate. Fătul în creștere are nevoie de mult fier, ceea ce poate duce la o deficiență de fier a mamei. De asemenea, o femeie însărcinată are o cantitate crescută de sânge în corpul ei. Acest volum mai mare de sânge necesită mai mult fier. 

 • Afecţiuni cronice (neoplaziile, infecţiile cronice) 

Factori de risc

Există unele grupuri de persoane pot avea un risc crescut de anemie feriprivă: 

 • Femei - deoarece femeile pierd sânge în timpul menstruației, în general, ele prezintă un risc mai mare de anemie feriprivă; 
 • Sugari și copii - bebelușii, în special cei cu greutate mică la naștere sau născuți prematur, care nu primesc suficient fier din laptele matern sau din laptele praf, pot fi expuși riscului de deficit de fier. Copiii au nevoie de fier suplimentar în timpul perioadelor de creștere. Dacă bebeluşul dumneavoastră nu are o dietă sănătoasă și variată, el poate fi expus riscului de anemie; 
 • Vegetarieni - persoanele care nu consumă carne pot avea un risc mai mare de anemie prin deficit de fier dacă nu consumă alte alimente bogate în acest element; 
 • Donatori de sânge - persoanele care donează sânge în mod obișnuit pot avea un risc crescut de anemie feriprivă deoarece donarea de sânge poate epuiza rezervele de fier. Hemoglobina scăzută legată de donarea de sânge poate fi o problemă temporară, remediată prin consumul mai multor alimente bogate în fier. Dacă vi se spune că nu puteți dona sânge din cauza hemoglobinei scăzute, întrebați-vă medicul dacă ar trebui să vă faceți griji. 

Simptome

Inițial, anemia feriprivă poate fi atât de ușoară încât trece neobservată. Dar, pe măsură ce organismul devine mai deficitar în fier și anemia se agravează, semnele și simptomele se intensifică. 

Semnele și simptomele anemiei prin deficit de fier pot include: 

 • oboseală extremă; 
 • slăbiciune; 
 • piele palidă; 
 • dureri în piept, bătăi rapide ale inimii sau dificultăți de respirație; 
 • dureri de cap, amețeli ; 
 • irascibilitate; 
 • lipsa apetitului alimentar sau sexual; 
 • mâini și picioare reci; 
 • inflamație sau durere la nivelul limbii; 
 • unghiile casante; 
 • căderea părului; 
 • pofte neobișnuite pentru substanțe nenutritive, cum ar fi gheața sau amidonul; 
 • pofta de mâncare slabă, în special la sugari și copii cu anemie prin deficit de fier. 
alimente bogate in fier

Diagnosticare

Numai un medic specialist hematolog poate diagnostica anemia feriprivă. Este important ca o persoană să ceară sfatul unui profesionist din domeniul medical dacă are simptome notabile. 

Este probabil ca medicul să înceapă examinarea prin a pune întrebări despre starea generală de sănătate a unei persoane şi poate examina tonusul pielii, unghiile și zona de sub pleoape pentru a căuta semne fizice de anemie feriprivă. 

Cu toate acestea, deoarece anemia feriprivă nu are întotdeauna simptome vizibile, va fi necesară o analiză de sânge, care va urmări: 

 • hematocritul sau procentul de globule roșii din volumul total de sânge; 
 • dimensiunea și culoarea globulelor roșii, căutând, în special, celulele mai mici și palide; 
 • niveluri scăzute de sideremie
 • niveluri scăzute de feritină, unde, un deficit al acestei proteine, indică o stocare deficitară a fierului în sânge; 
 • niveluri mai scăzute de hemoglobină, asociate cu deficiența de fier. 

Un medic poate pune întrebări suplimentare sau poate efectua teste suplimentare pentru a determina dacă anemia feriprivă este rezultatul unei afecțiuni subiacente nediagnosticate. 

Aceste teste pot varia, în funcție de alte simptome pe care le descrie o persoană. De exemplu, o persoană care se confruntă cu dureri în timpul digestiei poate avea nevoie de o colonoscopie pentru a vedea dacă o boală gastrointestinală este cauza deficienței de fier. De asemenea, se are în vedere efectuare unei gastroscopii în cazul durerilor de la nivelul abdomenului, în partea superioară, în urma consumului unor alimente acide sau a durerilor apărute în perioada lipsei aportului alimentar. 

Tratament

Anemia feriprivă este, de obicei, tratată în două moduri, care implică creșterea aportului de fier și tratarea oricăror afecțiuni care stau la baza acesteia. 

Utilizarea suplimentelor de fier pentru a ajuta la corectarea nivelurilor de aport de fier 

Suplimentele sunt, adesea, disponibile fără prescripție medicală. Este important să luați suplimentele așa cum sunt prescrise deoarece prea mult fier poate fi toxic și poate afecta ficatul. În plus, cantitățile mari de fier pot provoca constipație. În cadrul afecţiunilor cu absorbţie scăzută a fierului, tratamentul se poate administra şi injectabil, în regim de spitalizare sau prin dispensarizare la medicul de familie. 

În cazul în care se descoperă o afecțiune de bază, poate fi necesar un tratament suplimentar. 

Tratamentele pentru afecțiunile de bază vor depinde de problemă, dar pot însemna medicamente suplimentare, antibiotice sau intervenții chirurgicale. 

 

Complicaţii 

În cazurile mai ușoare de anemie feriprivă este puțin probabil ca o persoană să aibă mai mult decât simptomele normale descrise mai sus. Cu toate acestea, pot apărea complicații suplimentare dacă anemia feriprivă este lăsată netratată. 

Complicațiile posibile includ: 

 • creștere lentă și întârzieri în dezvoltare la copii și sugari; 

 • probleme cardiace, inclusiv insuficiență cardiacă sau o inimă mărită din cauza faptului că aceasta compensează lipsa de oxigen; 

 • complicații în timpul sarcinii, inclusiv greutăți mici la naștere și un risc crescut de naștere prematură. 

Prevenție

Puteți reduce riscul de anemie prin carență de fier alegând alimente bogate în fier. 

Printre acestea se numără: carne roșie (de vită, porc sau oaie), ficat (în special de vită), carne de pasăre, fructe de mare, fasole boabe, legume cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi spanacul, urzicile, fructe uscate, cum ar fi stafidele și caisele, cereale, pâinea și pastele făinoase îmbogățite cu fier, mazăre. 

Organismul absoarbe mai mult fier din carne decât din alte surse. Dacă alegeți să nu mâncați carne, este posibil să fie nevoie să vă măriți aportul de alimente bogate în fier, pe bază de plante, pentru a absorbi aceeași cantitate de fier ca și o persoană care consuma carne. 

Puteți spori absorbția de fier de prin consumul de suc de citrice sau prin consumul altor alimente bogate în vitamina C, în același timp în care consumați alimente bogate în fier. Vitamina C din sucurile de citrice, cum ar fi cel de portocale, vă ajută organismul să absoarbă mai bine fierul din alimentație. 

Vitamina C se găsește, de asemenea, în: ardei, coacăze, pătrunjel, broccoli, grapefruit, kiwi, frunzele verzi, pepeni, portocale, căpșune, mandarine, tomate. 

Pentru a preveni anemia feriprivă la sugari, hrăniți copilul cu lapte matern sau cu lapte praf îmbogățit cu fier în primul an. Laptele de vacă nu este o sursă bună de fier pentru bebeluși și nu este recomandat sugarilor sub un an. După vârsta de şase luni, începeți să îi dați bebelușului dumneavoastră cereale îmbogățite cu fier sau piureuri de carne de cel puțin două ori pe zi pentru a crește aportul de fier.  

Bibliografie:

 1. “Iron-Deficiency Anemia.” Hopkinsmedicine.org, 20 July 2020, www.hopkinsmedicine.org  
 2. Fletcher, Jenna. “What to Know about Iron Deficiency Anemia.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 26 June 2017, www.medicalnewstoday.com 
 3. NHS Choices. Iron Deficiency Anaemia. 2023, https://www.nhs.uk 
 4. “Iron Deficiency Anemia - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org 

Echipa medicală - Hematologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.