Publicat la: 
28/04/2017

"Atunci cand ma confrunt cu alergiile de sezon sau cu o simpla raceala imi este dificil sa ma concentrez. Cum afecteaza congestia nazala creierul?", intreaba cititorii publicatiei New York Times. Iata care este opinia specialistilor americani in rinologie.

De multe ori chiar si o simpla raceala poate fi insotita de senzatia de gandire incetosata si lipsa de concentrare. Dar de ce sunt congestiile nazale - ce insotesc atat raceala comuna, cat si alergiile de sezon - asociate cu senzatia de "ceata mentala"?

"Desi prezenta acestor simptome nu pot fi demonstrare prin testele de specialitate, acestea se manifesta adesea in cazurile mentionate," raspunde Dr. Richard Lebowitz, medic specialist in rinologie la Centrul Medical Langone din New York.

Copiii cu alergii netratate au rezultate mai slabe la scoala, prin comparatie cu aceia care nu sufera de astfel de afectiuni, arata un studiu efectuat de cercetatorii americani in urma cu 10 ani si publicat in jurnalul "Current Medical Research and Opinion".

Alte consecinte ale netratarii alergiilor includ efectele adverse comportamentale si psihosociale, calitatea slaba a vietii si un impact major asupra afectiunilor asociate alergiilor, precum declasarea astmului.

Mai mult, cercetatorii arata ca alergiile pot intrerupe odihna pe durata noptii si determina, astfel, aparitia semnelor de oboseala fizica si psihica.

"Alergiile sunt, in esenta, o inflamatie la nivelul nasului si a sinusurilor," declara Dr. Mark Aronica, medic alergoloc la Clinica Cleveland. Aceast tip de inflamatie declanseaza eliberarea anumitor proteine - numite citokine - ca parte a raspunsului sistemului imunitar.

Procesul este similar in cazul racelii comune. "Aceste citokine sunt eliberate pentru a ajuta la combaterea infectiilor, insa influenteaza capacitatea noastra de a ne concentra si a gandi clar. Rezultatul, in cazul persoanelor care sufera de alergii sau de o raceala comuna se simt ca si cum ar vedea lumea printr-o panza de tifon," adauga Dr. Aronica.

In plus, raspunsul sitemului imunitar la un nivel ridicat de inflamatie poate contribui, de asemenea, la agravarea starii de oboseala la nivelul intregului organism.

Daca avem in vedere alegiile, care sunt declansate frecvent, repausul sau odihna nu este un tratament fezabil, prin comparatie cu cazurile in care avem de-a face cu o simpla raceala, asa incat tratarea alergiilor prin apel la recomandarile medicilor alergologi este cea mai buna abordare. "Daca reusim sa controlam aparitia simptomelor specifice alergiilor, atunci senzatia de "minte incetosata" poate sa dispara," mai adauga Dr. Aronica.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - ORL

Medic specialist
Medic Specialist
Balta Dan - Seni,Medic Primar
Medic Primar
Stoica Cristina,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 25