Publicat la: 
22/10/2018

cancer femei tinere

Cercetatorii UNIGE si HUG au demonstrat, printr-un nou studiu, ca femeile tinere dezvolta cancer ovarian si pancreatic din cauza unor celule care au ajuns accidental in alt organ decat trebuia, in timp ce persoana respectiva era doar un embrion, conform eurekalert.org.

Exista mai multe forme de cancer pancreatic, dar una dintre ele afecteaza in mod special femeile, adesea tinere. Pentru mult timp, specialistii nu au stiut cum este posibil acest lucru, tinand cont ca pancreasul este un organ care nu este expus aproape deloc la hormonii sexuali. Acest tip de cancer este cunoscut si sub numele de ”chist mucinos”, fiind foarte asemanator cu un alt tip de cancer mucinos, care afecteaza ovarele.

Cercetatorii de la Universitatea din Geneva (UNIGE) si de la Spitalul Universitar din Geneva (HUG), in colaborare cu specialistii din Statele Unite ale Americii, au descoperit ca ambele tumori provin din celule de germeni embrionare. In perioada in care aceste celule nu se pot diferentia, ele migreaza catre organele de reproducere. In drumul lor, unele se pot opri in mod eronat pe suprafata altor organe, provocand riscul unei tumori ce ar putea sa apara chiar si peste 30 de ani.

Tumorile mucinoase de la nivelul ovarelor si pancreasului afecteaza, in mod normal, femei cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani. Acestea iau forma unui chist mare, ca o minge plina cu lichid. De asemenea, sunt foarte rare, ocupand un procent de 3% printre tipurile de cancer frecvente si necesita interventie chirurgicala. Daca operatia este facuta la timp, chistul este complet eliminat. Totusi, in 15% dintre cazuri, chistul se sparge inainte de operatie, iar celulele canceroase se raspandesc si apar metastaze foarte rezistente la chimioterapie. In aceste cazuri, pacientii nu mai traiesc decat maxim un an.

”Initial, aceasta cercetare s-a bazat pe observatia clinica. Ca specialist in cancerul ovarian, mi-a fost prezentat un articol care detalia profilul genetic al tumorilor mucinoase ale pancreasului. Astfel, am observat ca sunt aceleasi modificari genetice ca in cazul tumorilor mucinoase ale ovarelor, desi cele doua organe nu pareau sa aiba o relatie directa. Am descoperit aceleasi mutatii genetice, acelasi tip de victime, adica femei tinere, adesea fumatoare, si am descoperit chiar si tesut ovarian in chisturile pancreatice”, spune Intidhar Labidi-Galy, care a condus studiul.

O origine comuna. Care este legatura dintre ovare si pancreas?

”Doar in timpul embriogenezei aceste organe sunt foarte apropiate. La inceputul sarcinii, embrionul poseda celule germeni primordiale, adica precursori ai gametilor, ovocitelor si spermatozoizilor, care, intre patru si sase saptamani de sarcina, migreaza prin corpul uman. Ei trec prin spatele viitorului pancreas si ajung in gonada (glanda sexuala care produce gameti si secreta hormoni) in jurul saptamanii sapte de sarcina. Cel mai probabil, unele dintre aceste celule s-au oprit pe drum, mult prea devreme”, explica Labidi-Galy.

Utilizand baze de date publice, Kevin Elias si Petros Tsantoulis, de la UNIGE, impreuna cu Intidhar Labidi-Galy si Ronny Drapkin, de la Universitatea din Pennsylvania, au dezvoltat un profil transcriptomic, care identifica nivelurile de exprimare a genelor intr-un tesut, nivelurile celulelor germeni primordiale la 6, 7, 11, 16 si 17 saptamani de sarcina, dar observa si celulele tumorale si sanatoase ovariene si pancreatice.

Specialistii au studiat atat pancreasul, cat si ovarul, concentrandu-se pe profilul tesuturilor sanatoase, al tumorilor mucinoase si al altor tipuri de tumori. Mai apoi, au comparat aceste date cu cele preluate din bazele de date.

Care au fost rezultatele?

In ambele cazuri, profilul transcriptomic al tumorii mucinoase este departe de presupusul organ de origine, fie ca e vorba de ovar sau de pancreas, dar este foarte aproape de celulele germeni primordiale. Acest lucru demonstreaza ca tumorile sunt mai aproape de celulele germeni primordiale decat de organul in care s-au dezvoltat.

Intreruperea neasteptata in timpul migrarii

Se pare ca oprirea accidentala a celulelor care erau in curs de migratie, in timpul vietii embrionale, poate sa fie transformata, decenii mai tarziu, intr-o forma de cancer, in functie de ceilalti factori de risc si de locul in care s-au stabilit celulele.

”Aceste rezultate nu vor schimba modul in care gestional chirurgical problema, dar ar putea aduce imbunatatiri in chimioterapie. Aceste tumori rare nu au un tratament standard, dar prin cunoasterea inamicului putem face lupta mai usoara”, concluzioneaza Labidi-Galy.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Articole similare

Activarea celulelor T la nivelul tumorilor elimina metastaza,conform raportului cercetatorilor de la Stanford University School of Medicine in urma unui experiment realizat recent pe soarecii de laborator. Urmatorul pas il reprezinta testarea eficientei vaccinului anticancer in studiile clinice la care participa pacientii care sufera de limfom,...
Cercetatorii din Australia au dezvoltat un dispozitiv care poate izola celulele individuale de cancer din probele de sange. Dispozitivul microfluidic functioneaza prin separarea diferitelor tipuri de celule in functie de marimea lor. Cu ajutorul acestuia, in viitor s-ar putea efectua biopsii lichide rapide si ieftine, capabile sa detecteze...
Hemoragiile, in primele sase luni de la externarea din spital, in urma unui atac de cord, sunt asociate cu un diagnostic ulterior de cancer, potrivit Congresului Mondial de Cardiologie. ”Rezultatele noastre sugereaza ca pacientii ar trebui sa solicite ajutor medical specializat daca se confrunta cu hemoragii dupa ce au trecut printr-un atac de...
Infectia cu HPV este a treia in topul bolilor cu transmitere sexuala. Cristiana Vilcan, medic primar obstetrica ginecologie, Hyperclinica MedLife Favorit, explica simptomele, transmiterea si preventia si cand infectia cu HPV se transforma in cancer de col uterin. HPV este un virus dintr-un grup mai mare de virusi, peste 100 de tipuri, dar pe noi...
Ce dauneaza mai mult? / Foto: Photoxpress Lucrezi intr-un birou proaspat renovat, stai pe scaun, bei o cafea dintr-un pahar de polistiren si vorbesti la mobil. Care dintre acestea este cel mai probabil sa reprezinte un risc de cancer? Ar putea fi statul jos, mai ales daca faci asta foarte mult. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro In...