Publicat la: 
22/10/2018

cancer femei tinere

Cercetatorii UNIGE si HUG au demonstrat, printr-un nou studiu, ca femeile tinere dezvolta cancer ovarian si pancreatic din cauza unor celule care au ajuns accidental in alt organ decat trebuia, in timp ce persoana respectiva era doar un embrion, conform eurekalert.org.

Exista mai multe forme de cancer pancreatic, dar una dintre ele afecteaza in mod special femeile, adesea tinere. Pentru mult timp, specialistii nu au stiut cum este posibil acest lucru, tinand cont ca pancreasul este un organ care nu este expus aproape deloc la hormonii sexuali. Acest tip de cancer este cunoscut si sub numele de ”chist mucinos”, fiind foarte asemanator cu un alt tip de cancer mucinos, care afecteaza ovarele.

Cercetatorii de la Universitatea din Geneva (UNIGE) si de la Spitalul Universitar din Geneva (HUG), in colaborare cu specialistii din Statele Unite ale Americii, au descoperit ca ambele tumori provin din celule de germeni embrionare. In perioada in care aceste celule nu se pot diferentia, ele migreaza catre organele de reproducere. In drumul lor, unele se pot opri in mod eronat pe suprafata altor organe, provocand riscul unei tumori ce ar putea sa apara chiar si peste 30 de ani.

Tumorile mucinoase de la nivelul ovarelor si pancreasului afecteaza, in mod normal, femei cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani. Acestea iau forma unui chist mare, ca o minge plina cu lichid. De asemenea, sunt foarte rare, ocupand un procent de 3% printre tipurile de cancer frecvente si necesita interventie chirurgicala. Daca operatia este facuta la timp, chistul este complet eliminat. Totusi, in 15% dintre cazuri, chistul se sparge inainte de operatie, iar celulele canceroase se raspandesc si apar metastaze foarte rezistente la chimioterapie. In aceste cazuri, pacientii nu mai traiesc decat maxim un an.

”Initial, aceasta cercetare s-a bazat pe observatia clinica. Ca specialist in cancerul ovarian, mi-a fost prezentat un articol care detalia profilul genetic al tumorilor mucinoase ale pancreasului. Astfel, am observat ca sunt aceleasi modificari genetice ca in cazul tumorilor mucinoase ale ovarelor, desi cele doua organe nu pareau sa aiba o relatie directa. Am descoperit aceleasi mutatii genetice, acelasi tip de victime, adica femei tinere, adesea fumatoare, si am descoperit chiar si tesut ovarian in chisturile pancreatice”, spune Intidhar Labidi-Galy, care a condus studiul.

O origine comuna. Care este legatura dintre ovare si pancreas?

”Doar in timpul embriogenezei aceste organe sunt foarte apropiate. La inceputul sarcinii, embrionul poseda celule germeni primordiale, adica precursori ai gametilor, ovocitelor si spermatozoizilor, care, intre patru si sase saptamani de sarcina, migreaza prin corpul uman. Ei trec prin spatele viitorului pancreas si ajung in gonada (glanda sexuala care produce gameti si secreta hormoni) in jurul saptamanii sapte de sarcina. Cel mai probabil, unele dintre aceste celule s-au oprit pe drum, mult prea devreme”, explica Labidi-Galy.

Utilizand baze de date publice, Kevin Elias si Petros Tsantoulis, de la UNIGE, impreuna cu Intidhar Labidi-Galy si Ronny Drapkin, de la Universitatea din Pennsylvania, au dezvoltat un profil transcriptomic, care identifica nivelurile de exprimare a genelor intr-un tesut, nivelurile celulelor germeni primordiale la 6, 7, 11, 16 si 17 saptamani de sarcina, dar observa si celulele tumorale si sanatoase ovariene si pancreatice.

Specialistii au studiat atat pancreasul, cat si ovarul, concentrandu-se pe profilul tesuturilor sanatoase, al tumorilor mucinoase si al altor tipuri de tumori. Mai apoi, au comparat aceste date cu cele preluate din bazele de date.

Care au fost rezultatele?

In ambele cazuri, profilul transcriptomic al tumorii mucinoase este departe de presupusul organ de origine, fie ca e vorba de ovar sau de pancreas, dar este foarte aproape de celulele germeni primordiale. Acest lucru demonstreaza ca tumorile sunt mai aproape de celulele germeni primordiale decat de organul in care s-au dezvoltat.

Intreruperea neasteptata in timpul migrarii

Se pare ca oprirea accidentala a celulelor care erau in curs de migratie, in timpul vietii embrionale, poate sa fie transformata, decenii mai tarziu, intr-o forma de cancer, in functie de ceilalti factori de risc si de locul in care s-au stabilit celulele.

”Aceste rezultate nu vor schimba modul in care gestional chirurgical problema, dar ar putea aduce imbunatatiri in chimioterapie. Aceste tumori rare nu au un tratament standard, dar prin cunoasterea inamicului putem face lupta mai usoara”, concluzioneaza Labidi-Galy.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Primar,...
Medic Specialist
Schuster Bianca Brigitte,Medic specialist
Medic primar
Medic Specialist

Articole similare

Un nou tip de contraceptive orale combinate, care contin atat doze mici de estrogen, cat si progestative noi, au fost asociate cu un risc redus de cancer ovarian, in special in cazul femeilor tinere, conform unui nou studiu publicat de ”The MBJ”, potrivit sciencedaily.com. Studiul demonstreaza ca efectele pozitive ale noilor anticonceptionale au...
Numarul noilor cazuri de cancer la nivel mondial a fost estimat in 2012 la 14,1 milioane, dintre care 8,2 milioane de decese, cifre in crestere cu 11% si, respectiv, 8,4% fata de 2008, potrivit datelor furnizate joi de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), relateaza AFP, citat de Agerpres. In urma cu patru ani, OMS estima ca existau 12,7...
Un test de sange special ar putea prezice intr-o buna zi daca o femeie, proaspat diagnosticata cu cancer de san, are un risc ridicat de a recidiva in decursul urmatorilor ani, potrivit unui studiu condus de oamenii de stiinta de la City of Hope. ”Acesta este primul studiu care leaga cu succes o tumora solida de biomarkerii de sange, adica un...
Desi umorul nu vindeca cancerul, poate ajuta pacientii sa faca fata mai bine durerii. Acestia folosesc metafore pline de umor pentru a se incuraja si a se distanta de suferinta specifica bolii. In cartea "Metaphor, Cancer and the End of Life", autorii Elena Semino, Andrew Hardie, Sheila Payne si Paul Rayson, de la Universitatea Lancaster sii...
Aproape 300.000 de oameni din intreaga lume dezvolta melanom malign in fiecare an. Aceasta boala este cea mai grava forma de cancer de piele, iar numarul cazurilor raportate anual creste. Oamenii de stiinta de la Universitatea Lund, din Suedia, au condus un nou studiu prin care au analizat o proteina ce reglementeaza o gena asociata cu metastaza...