Publicat la: 
15/10/2018

Biologii de la Universitatea Johns Hopkins au creat tesutul retinei umane de la zero pentru a descoperi cum se formeaza celulele care permit oamenilor sa vada in culori, conform sciencedaily.com.

Studiul, publicat in revista ”Science”, pune bazele dezvoltarii unei terapii pentru bolile oculare, cum ar fi degenerarea maculara si incapacitatea de a vedea in culori.

”Noi examinam un ochi normal, in curs de dezvoltare, doar ca acesta este creat si crescut intr-un vas. Astfel, avem un model pe care il putem studia si nu este necesar sa facem experimente direct pe oameni”, declara Robert Johnston, biolog.

Echipa de specialisti care lucreaza alaturi de Robert Johnston exploreaza modul in care este determinata soarta unei celule, mai exact, ceea ce se intampla in uter, procesul de transformare a unei celule in curs de dezvoltare intr-un tip specific de celula. Aceasta este o latura a biologiei umane care este, in mare parte, necunoscuta.

De aceasta data, s-au concentrat asupra celulelor care permit oamenilor sa vada culorile albastru, rosu si verde, adica cele trei fotoreceptoare in forma de con ale ochiului uman. Majoritatea studiilor asupra vederii sunt facute pe soareci sau pesti, dar aceste specii nu au capacitatea oamenilor privind culorile, sau vederea pe timpul zilei. Astfel, specialistii au creat ochi umani folosind celule stem.

”Noi ne distingem de cele mai multe dintre mamifere si prin vederea tricromatica, motiv pentru care incercam sa intelegem cum reusesc aceste celule sa ne faca sa vedem in culori”, spune Kiara Eldred.

Timp de trei luni, celulele au crescut in laborator pana au devenit retine. Prima data s-au format celulele care detecteaza culoarea albastru, urmate de cele care detecteaza culorile rosu si verde. Cheia pentru comutatorul molecular a fost reprezentata de fluxul si refluxul hormonului tiroidian. Nivelul hormonului nu a fost controlat de glanda tiroida deoarece specialistii nu au reprodus decat ochiul. Cantitatea hormonului tiroidian a dictat daca celulele au detectat albastru, rosu sau verde. Folosind aceasta descoperire, specialistii au creat retine care au vazut doar una dintre aceste trei culori.

Multi dintre copiii nascuti prematur au diverse tulburari ale vederii.

Hormonul tiroidian este esential pentru crearea fotoreceptorilor in forma de con responsabili de detectarea culorilor rosu si verde. Copiii nascuti prematur au un nivel redus de hormoni tiroidieni, motiv pentru care sufera de tulburari ale vederii.

”Datorita acestui studiu, suntem mai aproape de a descoperi o cale sa restabilim viziunea asupra culorilor a persoanelor care au fotoreceptorii deteriorati”, spune Eldred.

In viitor, specialistii si-au propus sa foloseasca organele create in laborator pentru a a intelege mecanismele implicate in functionarea altor regiuni ale retinei, cum ar fi macula. Degenerescenta maculara este una dintre principalele cauze ale orbirii in randul oamenilor, iar intelegerea acestei afectiuni ar putea duce la noi tratamente.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oftalmologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Mihaescu Alexandra,Medic specialist
Medic specialist
Badaluta Irina-Laura,Medic primar
Medic primar
  •  
  • 1 of 14

Articole similare

Oamenii de stiinta de la ”National Eye Institute” au descoperit, printr-un nou studiu, ca o dieta bogata in calciu, sau suplimentele de calciu, nu par sa creasca riscul degenerescentei maculare (AMD). Degenerescenta maculara este cauza principala a pierderii vederii, in cazul persoanelor de peste 65 de ani, in Statele Unite ale Americii, potrivit...
Lumina albastra provenita de la dispozitivele digitale transforma moleculele vitale din retina ochiului in celule moarte, conform unei noi cercetari facute de chimistii de la Universitatea din Toledo. Procesul prezentat in studiu, publicat in revista ”Scientific Reports”, scoate in evidenta degenerescenta maculara legata de varsta, cauza...
Cercetatorii au facut un nou studiu, numit ”The Baycrest”, publicat in revista ”Neuropsychologia”, prin care au descoperit ca in cazul varstnicilor exista o relatie mult mai slaba intre ceea ce vad ochii si activitatea creierului, potrivit eurekalert.org. Uitarea si pierderea memoriei sunt comune printre vartnici, dar nu se stie inca ce provoaca...
Cum ne gasesc tantarii? Foto: MorgueFile.com Oamenii de stiinta au inteles de ce tantarii sunt atrasi de corpul nostru ca un magnet si au identificat metoda prin care insectele isi gasesc prada umana. Potrivit unui studiu, publicat in revista Current Biology, aceasta metoda presupune trei pasi. Potrivit studiului, tantarii sunt atrasi de...
Lumina albastra emisa de telefonul mobil afecteaza vederea si somnul, ceea ce poate duce inclusiv la probleme de sanatate mentala, potrivit mai multor studii. Lumina de culoare albastra face parte din spectrul luminii emise de Soare, ceea ce inseamna ca oamenii sunt expusi ei in fiecare zi. Totusi, expunerea pe timpul noptii la lumina...