MEDICINA GENERALA

15 Octombrie 2018

De ce vad oamenii in culori?

Biologii de la Universitatea Johns Hopkins au creat tesutul retinei umane de la zero pentru a descoperi cum se formeaza celulele care permit oamenilor sa vada in culori, conform sciencedaily.com.

Studiul, publicat in revista ”Science”, pune bazele dezvoltarii unei terapii pentru bolile oculare, cum ar fi degenerarea maculara si incapacitatea de a vedea in culori.

”Noi examinam un ochi normal, in curs de dezvoltare, doar ca acesta este creat si crescut intr-un vas. Astfel, avem un model pe care il putem studia si nu este necesar sa facem experimente direct pe oameni”, declara Robert Johnston, biolog.

Echipa de specialisti care lucreaza alaturi de Robert Johnston exploreaza modul in care este determinata soarta unei celule, mai exact, ceea ce se intampla in uter, procesul de transformare a unei celule in curs de dezvoltare intr-un tip specific de celula. Aceasta este o latura a biologiei umane care este, in mare parte, necunoscuta.

De aceasta data, s-au concentrat asupra celulelor care permit oamenilor sa vada culorile albastru, rosu si verde, adica cele trei fotoreceptoare in forma de con ale ochiului uman. Majoritatea studiilor asupra vederii sunt facute pe soareci sau pesti, dar aceste specii nu au capacitatea oamenilor privind culorile, sau vederea pe timpul zilei. Astfel, specialistii au creat ochi umani folosind celule stem.

”Noi ne distingem de cele mai multe dintre mamifere si prin vederea tricromatica, motiv pentru care incercam sa intelegem cum reusesc aceste celule sa ne faca sa vedem in culori”, spune Kiara Eldred.

Timp de trei luni, celulele au crescut in laborator pana au devenit retine. Prima data s-au format celulele care detecteaza culoarea albastru, urmate de cele care detecteaza culorile rosu si verde. Cheia pentru comutatorul molecular a fost reprezentata de fluxul si refluxul hormonului tiroidian. Nivelul hormonului nu a fost controlat de glanda tiroida deoarece specialistii nu au reprodus decat ochiul. Cantitatea hormonului tiroidian a dictat daca celulele au detectat albastru, rosu sau verde. Folosind aceasta descoperire, specialistii au creat retine care au vazut doar una dintre aceste trei culori.

Multi dintre copiii nascuti prematur au diverse tulburari ale vederii.

Hormonul tiroidian este esential pentru crearea fotoreceptorilor in forma de con responsabili de detectarea culorilor rosu si verde. Copiii nascuti prematur au un nivel redus de hormoni tiroidieni, motiv pentru care sufera de tulburari ale vederii.

”Datorita acestui studiu, suntem mai aproape de a descoperi o cale sa restabilim viziunea asupra culorilor a persoanelor care au fotoreceptorii deteriorati”, spune Eldred.

In viitor, specialistii si-au propus sa foloseasca organele create in laborator pentru a a intelege mecanismele implicate in functionarea altor regiuni ale retinei, cum ar fi macula. Degenerescenta maculara este una dintre principalele cauze ale orbirii in randul oamenilor, iar intelegerea acestei afectiuni ar putea duce la noi tratamente.

Sursa: www.sciencedaily.comEchipa MedLife de Oftalmologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.