Publicat la: 
8/03/2011
Depresia este mai frecventa decat diabetul, stabileste primul studiu de specialitate realizat in Romania

Dr. Bogdana Tudorache

Liga Romana de Sanatate Mintala a realizat pentru prima data in Romania un studiu legat de frecventa depresiei la noi in tara, cercetarea fiind realizata pe un esantion de cca 2.400 de persoane. In urma acestui studiu s-a observat ca prevalenta episodului depresiv major la momentul examinarii a fost de aproximativ 9%, iar pe durata intregii vieti de 21%, spre deosebire de diabet care are o prevalenta de 8,4% in randul populatiei adulte. De asemenea depresia este de doua ori mai frecventa in randul femeilor decat in cel al barbatilor.

Se estimeaza ca in 2020 depresia va deveni a doua cauza de dizabilitate la nivel mondial (dupa afectiuni cardiovasculare), iar in momentul de fata boala afecteaza aproximativ 121 milioane de oameni pe glob.

"Desi depresia este mai frecventa decat diabetul in randul populatiei din Romania, la noi in tara nu exista inca un program national de subventionare a costurilor tratamentului pentru aceasta boala ", a declarat Dr. Bogdana Tudorache, medic primar psihiatru in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia din Bucuresti.

Dr. Catalina Tudose, secretar general al Asociatiei Romane de Psihiatrie si Psihoterapie, a subliniat faptul ca depresia se poate vindeca, insa numai in conditiile in care pacientii se prezinta din timp la medicul specialist, respecta recomandarile acestuia si beneficiaza de un complet terapeutic si psihoterapeutic. Insa "cel mai important lucru este ca pacientul sa vorbeasca despre problemele cu care se confrunta si sa inteleaga ca nu este singur", a completat Dr. Catalina Tudose.

"Depresia sau episodul depresiv major nu este acelasi lucru cu tristetea. Depresia se trateaza si se poate vindeca. De multe ori tristul i se adreseaza depresivului indemnandu-l sa lupte cu el insusi si spunandu-i ca numai procedand astfel va reusi si isi depaseasca problemele. Astept momentul in care optimistul va suferi, la randul lui, de depresie pentru a observa cum va reusi acesta sa se trateze singur", a precizat Prof. Dr. Mirela Manea, medic primar psihiatru in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia din Bucuresti.

In momentul de fata depresia este considerata a patra boala ca raspandire pe glob si se constituie in una dintre problemele majore de sanatate ale omului contemporan.

In urma cercetarii efectuate de LRSM a fost depistata o crestere semnificativa a episodului depresiv major odata cu varsta, de la 2,1% - 2,6% (18-49 ani) la 4,4% - 5,2 % (peste 50 de ani) cu un ritm de crestere de 1,2 puncte procentuale pentru fiecare grupa de varsta (50-64 ani si peste 65 de ani).

Depresia:

 • se poate manifesta printr-o multitudine de simptome, frecvente fiind cele de tristete, disperare si sentimentul durerii morale (nu o durere fizica, cat o durere a sufletului), care persista in timp;
 • se manifesta diferit de la o persoana la alta;
 • poate avea un impact semnificativ asupra bucuriei de a-ti trai viata, asupra capacitatii de munca si asupra starii de sanatate generala;
 • poate insoti alte afectiuni medicale cronice (de ex. angina pectorala, afectiunile articulare cronice, astmul, diabet, afectiuni oncologice).

Ce simptome ne ajuta sa recunoastem depresia:

 • sentimente de anxietate sau de ingrijorare fara un motiv evident;
 • sentimentul de a fi coplesit (chiar de activitati obisnuite);
 • lipsa apetitului cu scadere in greutate... dar sunt si pacienti care au cresterea poftei de mancare;
 • insomnie, dar si cresterea duratei de somn;
 • plans facil;
 • toleranta scazuta la frustrare.

Pentru a diagnostica depresia sunt necesare:

 • anamneza completa;
 • examen clinic general ;
 • evaluarea starii de sanatate mintala - interviu cu un profesionist de sanatate mintala (psihiatru).

Studiul condus de Liga Romana de Sanatate Mintala a fost realizat in cadrul unui proiect dezvoltat sub egida Uniuniunii Europene - proiectul MINDFUL (Mental Health Information and Determinants for European Level) in mai multe tari europene pe parcursul anului 2008.

Marti, 8 martie 2011, Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie si Liga Romana pentru Sanatate Mintala lanseaza programul "Nu esti singura! Nu esti singura!", care isi propune sa atraga atentia asupra impactului pe care aceasta suferinta o are in ceea ce priveste calitatea vietii, dar si sa semnaleze faptul ca ea poate fi tratata.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Cristina Bobe

Specialitate: 
Comentarii

Inafara de anumite cazuri neurologice, depresia este cauzata de deficitul de Niacina (Vitamina B3).
Celor deprimati ar trebui sa li se dea doze mari (3-10000 mg) de vitamina B3, crescand gradual doza pana la nivelul la care se observa ameliorarea. De ce in majoritatea cazurilor femeile sunt cele deprimate? Fiindca in general ele tin cure de slabire si, in acest mod, organismul devine malnutrit, istovit, lipsit de vitamine, minerale, nutrienti. De retinut, MALNUTRITIE => DEPRESIE!

Bravo Adrian,

Ai gasit remediul pentru depresie, acolo unde sute/mii de savanti-cercetatori nu au reusit. Felicitari!!!

Valentin, cu toata "simplificarea" din raspunsul lui Adrian, ii dau dreptate la concluzia scrisa cu caps-uri.

Eu pot insa sa iti vorbesc din experienta personala - am suplimentat vitamina D la 1000 ui pe zi si o iau de citeva luni, intre timp am inceput si o dieta anti-Candida care exclude produsele pe baza de zaharuri s carbohidrati simpli, precum si alte limitari (cel putin dupa standardele alimentatiei timpurilor noastre), adaugind suplimente nutritionale... sint imbunatatiri ! Scriu lucrurile astea aici in ideea ca poate mai ofer inspiratie cuiva.
Si nu, nu am urmat diete in trecut : -)

Sigur mai e presiunea sociala, contextul psihologic familial, experienta personala, sedentarismul etc care pot influenta modul in care starea cuiva se deterioreaza ... dar re-evaluind nutritia se face un evident pas inainte.
De aceea cred ca o organizatie/ campanie care se ocupa de problematica depresiei ar trebui sa includa si o colaborare inter-disciplinara.

Nu au interesul, cercetarile sunt finantate/sponsorizate de Big Pharma. Trebuie sa se vanda medicamente, sa se obtina profit. Big Pharma nu e un ONG, iar unde e vorba de bani nu prea mai incape etica. :)

Completare: de ce se considera ca depresia va deveni in 2020 a doua cauza de dizabilitate? Pe ce se bazeaza aceste "consideratii"?
Oare nu tocmai pe efectele acestei proliferari din ce in ce mai rapide a alimentelor saracite de nutrienti prin chimicale si prin iradiere?
Eu tind sa cred ca tocmai asta se urmareste, crearea de malnutritie indiferent de cat si ce mananci. Practic vom ajunge in scurt timp sa mancam balast, cu un nivel de nutrienti infim => dezechilibre majore nutritionale, avitaminoze. Ceea ce va duce la o sumedenie de boli, una dintre ele fiind depresia.

Buna ziua!

Informatia potrivit careia depresia va deveni a doua cauza de dizabilitate, imediat dupa afectiune cardiovasculare a fost furnizata de Liga Romana pentru Sanatate Mintala(LRSM), potrivit unui studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Puteti citi acest studiu la adresa urmatoare: http://www.who.int/mental_health/management/depression/definition/en/

Din pacate doar niste vitamine nu pot ajuta. Pot doar mentine conditia. Da! sunt mai bune decat tampenii sintetice precum - Amytriptilin, Sertralin, Lithium, Acid Valproic si altele ca ele [nici nu vreau sa vorbesc de benzodiazepine - antipsihotice atipice : gen Zyprexa, Abylife, Bromazepam s.a. in locul carora ar fi mai bune - Morphina, Lidocaina, si nu mai vreau sa spun mai mult...caci si astea sunt prostii de substante)
Solutia sta in Terapie Comportamentala - Pentru Minte si Emotii si Meditatie - practici mistice - pentru tensiuni interioare de inalt nivel cu care nu se poate rationa. Printre practici mistice tin sa amintesc - Zen (vezi. varianta lui Taisen Deshimaru < Dogen) , Yoga (Shivananda, Ramacharaka, s.a.), Practici Sufite, shamaniste, Rugaciunea inimii pentru cei cu alte orientari confesionale.
Dar cel mai bun leac este integrarea si acceptarea oamenilor cu astfel de necazuri in societate! Pentru ca nu omul este bolnav, cat societatea care la adus in aceasta stare disperata, profitand de ignoranta si buna sa credinta sau generozitate!

Aveti grija de cei care nu stiu, nu pot si sunt in nevoie, nu le dati lor ceea ce voi insusi n-ati lua sau mai bine zis n-ati da nici copilului vostru de 2-3 ani pe care il aveti!

Sunt multi in nevoie faceti ceva pentru ei!

Tin sa va recomand o serie de carti ce se gasesc pe net prima de a mai vorbi fara nici un rezultat concret:

1.Changing Diets, Changing Minds - how food affects mental well being and behaviour.;
2.Complete Idiot's Guide to Herbal Remedies.pdf
3. Dreaming - A Very Short Introduction.pdf
4.Essays Divine and Human - Sri Aurobindo.pdf
5. Memory - A Very Short Introduction.pdf
6.The Complete Idiots Guide To Amazing Sex.Pdf
7. Encyclopedia of Diets and Dieting.pdf
8. Encyclopedia of Diets - A Guide to Health and Nutrition.pdf
9. Encyclopedia of Counseling.pdf
10. Encyclopedia of Mental Health.log
11.Encyclopedia of Human Nutrition.PDF
12. Encyclopedia of Love in World Religions.pdf
13. Encyclopedia of Mental Health.pdf
14. Encyclopedia of Mind Enhancing Foods, Drugs and Nutritional Substances.pdf
15. Encyclopedia of Natural Medicine.pdf
16. Philosophy - Adam Smith - Theory Of Moral Sentiments.pdf
17. Muscle Building Nutrition (E-Book).pdf
18. Steven Veach - A Labor of Love (Raising Our Boxer Dogs) - PDF.pdf
19.A Buddhist Handbook on Complete Meditation.pdf
20. [ebook - ita] Sigmund Freud - Aforisimi e pensieri.lit
21. The Book on the Taboo Against Knowing Who You Are - Alan Wat.pdf
22. A Buddhist Critique of Fundamentalist Christianity.pdf
23. (german) Grün, Anselm - Buch der Sehnsucht.pdf
24. Allan Kardec - (EN) The Spirits Book.pdf
25. Mysticism, Madness and Mania - Robert Layton.pdf
26. The Power of Mindfulness - Nyanaponika Thera.pdf
27. Mindfulness of Breathing.pdf
28. Aspatore Books - Living.Longer.Working.Stronger.eBook-LiB.chm
29. (german) Epiktet - Handbüchlein der stoischen Moral.pdf
30. Aldous Huxley - Brave New World.pdf
31. Dropping Out of High School - CRIMETHINC.pdf
32. Franken, Al - Lies & The Lying Liars Who Tell Them.pdf
33. Peak Performance Through Nutrition and Exercise.pdf
34. Ray Bradbury - Zen In The Art Of Writing.pdf
35. The Making of Fornication - Eros, Ethics, and Political Reform in Greek Philosophy and Early Chri.pdf
36. The Psychology of Man's Possible Evolution - P. D. Ouspensky.pdf
37. Workman Publishing - Katz, Lawrence C. - Keep Your Brain Alive.pdf
....
Sa zicem ca ajung atat!
Cand ati terminat de parcurs Bibliografia Asta si sunteti gata sa da-ti un test din toate cele 37 de lucrari sa-mi spuneti!
Doua vorbe, trei cuvinte nu definesc un medic psihiatru, si un psiholog care isi merita titlul si statutul de maestru al lui Hippokrate!
Astept e-mailurile dvs. si daca nu gasiti una din lucrari - dati-mi va rog o adresa de email sa va transmit toate cele 37 de lucrari...
Mai sunt si altele de 20x pe atata dar pe moment cred ca aveti ce face pentru macar un semestru de Facultate!
Incepeti sa cititi altfel va faceti de rusine maestru - dr. Gheorghe Marinescu!
si neurochirurgul Arsenie!
Ce naiba invartiti prin clinici si prin spitale, lasa-ti cafelutele si Kent-urile deoparte, palavragelile si puneti-va odata pe citit altfel nenorociti generatii de pacienti!
E bine? Ce spuneti!
Aceasta invitatie va fi pusa pe toate site-urile de stiri ce doresc sa o gazduiasca...in eventualitatea ca nu primesc nici un feedback din partea dvs.!
Hotnews deja va stie!
Ok! Va doresc tot binele din lume!
Spor la treaba! Cititi tone de carti si aplicati cat puteti si cu inima intreaga!
Asa poate se vor mai goli spitalele de bolnavi facuti si nu reali!

Cu Stima si Afect!

Prof.Drd.MS.Ing. Gabureanu Catalin Ioan

P.S. Nu este nici o malitie la mijloc ci dorinta sincera de a va pune pe treaba cu adevarat! V-am aratat ce as face eu si ce am facut eu deja, e randul vostru ca profesionisti sa va faceti treaba!

daca ati putea sa mi le trimiteti pe adresa dldrv[at]yahoo.com v-as fi recunoscator, par interesante si as vrea sa le citesc

ciudata concluzie, de parca nu ar fi suficiente motive sa fii deprimat.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihologie

 •  
 • 1 of 14

Articole similare

Sigilarile protejeaza dintii de carii / Foto: Captura YouTube Pasta de dinti, ata dentara, apa de gura fac deja parte din viata noastra de zi cu zi, dar fluorul si sigilarile dentare pot fi in continuare considerate cele mai folositoare "unelte" pe care le avem la indemana pentru prevenirea cariilor dentare. Dentistii stiu cat de important este...
O durere in gat poate fi primul semn al unei raceli, un efect secundar al corzilor vocale tensionate sau o indicatie a unei afectiuni mai serioase, precum infectia streptococica.  Indiferent de cauza, preocuparea principala este de a scapa de enervanta durere din gat. Chiar daca sunteti tentati sa mergeti la doctor, cele mai bune tratamente le...
Femeie gravida / Foto: Photoxpress Un studiu realizat de cercetatori canadieni arata ca zbuciumul si supararea care afecteaza femeile in timpul sarcinii produc schimbari genetice la copiii lor in timpul vietii intrauterine, informeaza EFE, citata de Agerpres. Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au studiat 36 de copii nascuti...
Indigestia este adesea provocata de ceea ce mancam/ Foto: Dreamstime.com Mai sunt cateva zile pana cand mesele se vor umple de felurite mancaruri, care mai de care mai aromate si imbietoare ochiului. Adesea insa, modul in care ne aruncam asupra hranei si bauturii supara stomacul si naste simptome neplacute: greata, senzatie de preaplin, durere...
Rata obezitatii, in crestere la nivel mondial / Foto: EveryStockPhoto Unul din zece oameni din lume este obez, indica un studiu realizat de specialisti de la Harvard University si Imperial College London, publicat de The Lancet, citat de BBC News. Cercetatorii au monitorizat indicele de masa corporala (IMC), colesterolul si hipertensiunea...