Publicat la: 
16/02/2017

Depresia in randul viitorilor tati

Barbatii care au o stare de sanatate precara au un risc crescut pentru manifestarea simptomelor depresive in perioada graviditatii partenerelor de viata, iar depresia se poate extinde pe o perioada de noua luni de la nasterea copilului, potrivit unei cercetari realizate de oamenii de stiinta de la Universitatea Auckland din Noua Zeelanda si publicate recent in jurnalul online "JAMA Psychiatry," informeaza sciencedaily.com.

Autorii studiului au analizat gradul de depresie perinatala atat in randul mamelor, cat si al viitorilor tati. Pentru a realiza studiul, acestia au intervievat 3.523 de barbati, cu o varsta medie de 33 de ani, in timp ce partenerele de viata se aflau in al treilea trimestru de sarcina, dar si la noua luni dupa nasterea copilului.

Autorii arata ca 2,3% dintre tati au fost afectati de depresia antenatala (ADS) pe perioada graviditatii partenerelor de viata, in timp ce 4,3% dintre acestia au avut un nivel ridicat de depresie postnatala (PDS) la un interval de noua luni dupa momentul nasterii pruncului.

Simptome depresive accentuate, ce au fost inregistrate in randul viitorilor tati pe perioada graviditatii partenerelor, au fost asociate cu nivelul ridicat de stres perceput de tati in aceasta perioada, dar si cu o sanatate precara, in timp ce simptomele acute de depresie ale tatilor inregistrate dupa nasterea copilului au fost datorate stresului perceput de acestia in momentul nasterii.

Alte cauze ale declansarii depresiei in randul viitorilor tati: prezenta divortului, lipsa unui loc de munca sau prezenta unui istoric depresiv, potrivit autorilor studiului.

Studiul are limitarile sale, intrucat rezultatele cercetarii nu pot fi generalizate de la primul trimestru de sarcina la cel de-al doilea si la perioada imediat urmatoare nasterii copilului, conform sursei citate.

"Abia recent s-a descoperit ca sanatatea psihica a parintilor are o influenta majora in dezvoltarea psiho-sociala si cognitiva a copiilor. Avand in vedere ca depresia paterna poate avea efecte directe, dar si indirecte, asupra acestora, este important sa se identifice si sa se actioneze in tratarea simptomelor de depresie, inca din stadiul precoce al depistarii acestora, in randul tatilor ce se confrunta cu aceste probleme, iar primul pas il reprezinta informarea acestora asupra riscului declansarii depresiei antenatale si postnatale," concluzioneaza cercetatorii.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Bajan Valentina,Psiholog, Psihoterapeut, Competenta in Psihoterapie integrativa si Psihologie clinica
Psiholog,...
Chitescu Adriana,Psiholog
Psiholog
Psiholog,...
Nedelcu Elena,Medic Specialist
Medic Specialist