Publicat la: 
4/05/2018

dezvoltare cognitiva copii

Expunerea copiilor la anestezie generala pana la varsta de patru ani creste riscul unei dezvoltarii improprii pe plan cognitiv, descrisa de specialisti in termenii alfabetizarii reduse in cadrul testelor de scris si citit si a abilitatilor slabe la testele de matematica, arata un studiu efectuat recent de catre cercetatorii de la Universitatea din Sydney, scrie sydney.edu.au.

Impactul anesteziei generale asupra sanatatii creierului copiilor

Pentru a realiza acest studiu, oamenii de stiinta au analizat datele medicale, precum si rezultatele scolare ale 211 mii de copii nascuti sanatosi, fara anomalii congenitale majore sau handicap mintal.

In analiza lor, cercetatorii au inclus evaluarile scolare pe care le-au inregistrat acestia intre anii 2008 si 2014.

Mai mult, specialistii au comparat rezultatele scolare ale copiilor expusi anesteziei generale pe parcursul celor 37 de mii de spitalizari realizate in randul participantilor pana la vasta de 48 de luni.

Rezutatele acestora au fost comparate cu cele ale 197 de mii de copii care nu au fost expusi anesteziei generale pana la varsta de patru ani.

Studiul a scos la iveala faptul ca anestezia generala efectuata in randul celor mici cu varste de pana in patru ani poate avea ca efecte secundare urmatoarele:

  • un risc cu 17% mai mare pentru dezvoltarea cognitiva improprie
  • un risc cu 34% mai mare pentru obtinere rezultatelor slabe in cadrul testelor de aritmetica
  • un risc cu 23% mai mare pentru obtinerea rezultatelor slabe in cadrul testelor de citit si scris

Cand cercetatorii au limitat analiza pentru a include numai copii cu o singura spitalizare care a inclus o procedura medicala ce a necesitat anestezia generala, rezultatele analizei au aratat ca scorurile inregistrate la testele de scris si citit nu au fost afectate, in schimb rezultatele testelor de artimetica au ramas la fel de mici.

"Exista cateva proceduri medicale in cazul carora tratamentele alternative sunt preferate in locul interventiilor ce necesita anestezia generala, insa majoritatea interventiilor chirurgicale necesare in randul sugarilor si a copiilor de pana in patru ani nu pot fi amanate sau inlocuite cu usurinta," declara Dr. Justin Skowno, cercetator in cadrul Universitatii din Sydney si medic in cadrul Spitalului pentru Copii Westmead.

"Exista o serie de motive pentru care un copil are nevoie de o interventie chirurgicala si, in unele dintre acestea, operatia poate sa faca diferenta dintre moarte si viata. Pentru acestia, concluziile studiilor noastre arata ca este importanta monitorizarea dezvoltarii lor, in ceea ce priveste performantele lor scolare pe tot parcursul copilariei, pentru a interveni, dupa caz si numai daca este necesar," declara autoarea principala a studiului, Prof. Natasha Nassar de la Universitatea din Sydney.

Cum se explica legatura dintre anestezia generala si performantele scolare slabe?

''Determinarea exacta a cauzelor nu este usoara. Copii care au primit anestezic general si au suferit interventii chirurgicale au avut, cel mai adesea, o serie de alte afectiuni medicale asociate.  Exista unele proceduri in cazul carora putem alege o abordare alternativa ce presupune gestionarea bolilor, insa majoritatea interventiilor chirurgicale nu pot fi amanate. In acest sens, parintii ar putea discuta cu medicul specialist pentru evaluarea optiunilor disponibile in ceea ce priveste sedarea pe parcursul interventiei chirurgicale," adauga Dr. Justin Skowno.

Pentru a identifica cu precizie efectele specifice ale anesteziei generale asupra abilitatilor de numarare, scriere si citire este necesar sa se efectueze studii de diagnosticare in special in randul copiilor cu spitalizari repetate ce au presupus efectuarea anesteziei generale, arata raportul cercetatorilor.

"Constatarile studiului de fata sugereaza cat de important este sa monitorizam parcursul dezvoltarii acestor abilitati in randul copiilor pentru a ne asigura ca le putem oferi interventii timpurii ce contracareaza efectele ale anesteziei generale," conchide Prof. Natasha Nassar.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Pediatrie

Dragomir Dimitrie,Medic Primar, Prof. Doctor Academician, Doctor in Sti
Medic Primar,...
Medic Specialist
Medic specialist
Grososiu Veronica,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 26

Articole similare

Viata noastra este intotdeauna presarata de decizii, iar abilitatea de a cantari probabilitatea ca anumite evenimente sa aiba loc joaca un rol central in alegerile pe care le facem. Invatand sa estimam ce eveniment este mai probabil sa se intample, devenim din ce in ce mai buni in analizarea riscurilor si a beneficiilor ce ne ghideaza actiunile....
Relaxarea musculara reprezinta o etapa esentiala a anesteziei in timpul operatiilor majore. Totusi, studiile sugereaza ca aceste medicamente pot provoca probleme respiratorii. Studiul european ”Popular”, sustinut de ”European Society of Anaesthesiology (ESA)” si condus de ”Technical University of Munich (TUM)” a confirmat legatura dintre...
Atunci cand pacientii sufera interventii chirurgicale majore, sunt adesea supusi anesteziei pentru a permite creierului sa se afle intr-o stare de inconstienta. Dar ce se intampla in creier in acea perioada? Trei cercetatori de la Universitatea din Michigan exploreaza aceasta intrebare - in mod specific modul in care retelele creierului se...
Expunerea copiilor la anestezie generala pana la varsta de patru ani creste riscul unei dezvoltarii improprii pe plan cognitiv, descrisa de specialisti in termenii alfabetizarii reduse in cadrul testelor de scris si citit si a abilitatilor slabe la testele de matematica, arata un studiu efectuat recent de catre cercetatorii de la Universitatea...
Un fapt descoperit intamplator / Foto: Bigstockphoto.com Memoria copiilor este afectata de anesteziile repetate, chiar daca activitatea fizica ajuta la formarea de noi celule, care imbunatatesc activitatea cerebrala. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii Academiei Sahlgrenska, din cadrul Universitatii din Gothenburg, Suedia. Studiul a...