Publicat la: 
24/09/2018

Creierul baietilor nascuti prematur este afectat diferit, mult mai sever, decat cel al fetelor nascute in aceleasi conditii. Aceste rezultate sunt detaliate intr-un nou studiu, publicat in ”Springer Nature-branded journal Pediatric Research”, iar autorii sunt Amanda Benavides si Peg Nopoulos, de la Universitatea din Iowa, Statele Unite ale Americii. Specialistii au folosit scanarea prin rezonanta magnetica (RMN) pentru a studia copiii nascuti prematur si pentru a observa modul in care creierul baietilor si al fetelor s-a dezvoltat si s-a schimbat, conform eurekalert.org.

Cercetatorii au facut scanari RMN celor 33 de bebelusi care au participat la studiu, toti avand varsta de aproximativ un an. Au fost inclusi in studiu atat copii care s-au nascut la termen, adica cel putin 38 de saptamani, dar si care s-au nascut prematur, adica sub 37 de saptamani. Scanarile au fost analizate impreuna cu informatiile colectate din chestionarele completate de mamele copiilor, dar si de alte date de la nastere.

Perioada de timp de la nastere pana la varsta de un an este cea mai importanta pentru dezvoltarea creierului. Astfel, este foarte important sa studiem modul in care se dezvolta creierul prematur in aceasta perioada”, explica Benavides.

Care au fost diferentele dintre baieti si fete?

Scanarile efectuate de specialisti au demonstrat ca, chiar si la aceasta varsta frageda, exista diferente majore de gen in structura creierului, chiar independente de efectele prematuritatii. Creierul cerebral este impartit in materie cenusie cerebrala, care include regiuni ale creierului care influenteaza controlul muscular, simturile, memoria, vorbirea si emotiile si materia alba cerebrala, care ajută la conectarea diferitelor parti ale materiei cenusii intre ele. In timp ce creierul baietilor a fost, de cele mai multe ori, mai mare din punct de vedere al volumului, fetele au avut un volum mai mare de materie cenusie, iar baietii au avut un volum mai mare de materie alba. Aceste diferente dintre genuri sunt observate atat la copii, cat si la adulti.

In ceea ce priveste prematuritatea, cercetatorii au descoperit ca, cu cat se naste mai devreme un copil, cu atat mai mic este volumul creierului. Totusi, diferentele nu au fost legate numai de gen, ci si de cat de devreme s-a nascut copilul. Cu cat se naste mai devreme un baiat, cu atat mai mic este volumul cortexului (materia cenusie). Cu cat se naste mai devreme o fata, cu atat mai mic este volumul materiei albe.

Desi efectele prematuritatii au fost observate si la baieti, si la fete, efectele au fost mai severe la baieti.

Potrivit studiilor anterioare, era deja cunoscut faptul ca baietii sunt mai vulnerabili la anomaliile ce tin de dezvoltare.

”Avand in vedere rezultatele studiului, ne asteptam ca efectele prematuritatii asupra dezvoltarii creierului sa fie mai severe la baieti. Aceste schimbari anormale de la nivelul creierului in primele saptamani si luni pot afecta traiectoria de dezvoltare pe tot parcursul vietii”, concluzioneaza Nopoulos.

Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-09/s-pbd091918.php

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neonatologie

Articole similare

Dr. Simona Sicoe / Foto: MedLive Din clipa in care testul de sarcina a dat un rezultat pozitiv, fiecare parinte incepe sa se preocupe de sanatatea si cresterea viitorului membru al familiei. Desi stim ca fiecare copil este unic si are ritmul sau de dezvoltare, de multe ori e greu sa nu facem comparatii cu fratii mai mari sau cu ceilalti...
Creierul baietilor nascuti prematur este afectat diferit, mult mai sever, decat cel al fetelor nascute in aceleasi conditii. Aceste rezultate sunt detaliate intr-un nou studiu, publicat in ”Springer Nature-branded journal Pediatric Research”, iar autorii sunt Amanda Benavides si Peg Nopoulos, de la Universitatea din Iowa, Statele Unite ale...