Sarcină

27 Decembrie 2018

Diabetul influenteaza dezvoltarea inimii copilului

dezvoltarea bebelusilor

Malformatiile cardiace congenitale reprezinta cele mai frecvente defecte depistate la nastere. Cu toate ca medicina a facut progrese remarcabile de-a lungul timpului, acestea raman principala cauza a mortii neinfectioase la sugari. Specialistii au analizat, printr-un nou studiu, impactul pe care il are diabetul matern asupra dezvoltarii cardiace a fatului, potrivit sciencedaily.com.

Malformatiile cardiace congenitale sunt rezultatul unei interactiuni complicate intre factorii genetici si non-genetici, numiti si factori de mediu, care actioneaza asupra fatului. Factorii genetici au fost studiati si nu reprezinta un domeniu necunoscut, dar factorii de mediu inca lasa multe semne de intrebare. Unul dintre acesti factori de mediu este hiperglicemia materna. Intr-o cercetare recenta, doctorii Vidu Garg si Madhumita Basu analizeaza impactul diabetului matern si potentialele influente genetice si de mediu din acest context asupra dezvoltarii inimii fatului.

”Multe studii anterioare au demonstrat ca exista o legatura puternica intre diabetul matern si riscul malformatiilor cardiace congenitale. Totusi, exista si alti factori care influenteaza, cum ar fi tipul de diabet sau anumite predispozitii genetice”, explica Garg.

Mamele diagnosticate au diabet zaharat de tip 1 au avut un risc mare de a naste bebelusi cu malformatii conotruncale si cu defecte septale atrioventriculare. Cei nascuri de mame diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 au avut un risc ridicat de malformatii obstructive ale tractului de iesire al ventriculului stang si heterodimelor. Ambele tipuri de diabet au fost asociate cu malformatii obstructive ale tractului de iesire din ventriculul drept si cu defecte artriale si septale ventriculare.

Perioada la care fatul este expus la diabetul matern este, de asemenea, importanta. Daca diabetul se dezvolta inainte de conceptie, sau in primul trimestru, copilul poate suferi de embriopatie diabetica, care efecteaza inima, vasele mari si tubul neural. Diabetul care se dezvolta in a doua jumatate a sarcinii este asociat cu macrosomia fetala, cardiomiopatia si chiar decesul.

Diabetul este o boala complexa, care implica o homeostaza anormala a mai multor componente din metabolism, ajungandu-se la sindromul metabolic global. Hiperglicemia materna cauzeaza malformatii sugarilor, dar nu se stie exact cum.

”Mecanismele moleculare prin care modificarile nivelurilor de glucoza provoaca defecte cardiace congenitale sunt in curs de investigare atat in laboratorul nostru, cat si in altele. Totusi, noi suspectam ca aceasta interactiune intre gene si mediu are legatura cu anumite nereguli la nivelul proceselor epigenetice din inima fatului”, spune Basu.

Conform studiului, dovezile indica catre urmatoarele procese:

  • Efectele mediate de speciile de oxigen reactiv asupra morfogenezei cardiace.
  • Modificari ale cailor de semnalizare critice pentru dezvoltarea cardiaca ca raspuns la hiperglicemia materna si stres.
  • osibile schimbari in peisajul epigenetic specific tipului celular.

”Credem ca diabetul matern poate afecta nivelurile la care genele sunt exprimate in timpul dezvoltarii fetale. Am putea elimina modificarile celulare si moleculare ale inimii in curs de dezvoltare folosind tehnologii genomice de mare viteza”, concluzioneaza Garg.

Sursa: www.sciencedaily.com



©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.