Publicat la: 
18/05/2012

Dietele in timpul sarcinii nu afecteaza bebelusii si reduc riscul de complicatii - studiu

O analiza realizata de revista British Medical Journal asupra mai multor cercetari referitoare la femeile insarcinate arata ca dietele si nu "mancatul pentru doi" aduc beneficii atat pentru viitoarele mame, cat si pentru bebelusi, scrie BBC. Revista de specialitate a analizat rezultatele a 44 cercetari realizate pe circa 7.000 de femei. Echipa a concluzionat ca o dieta sanatoasa previne excesul de greutate si reduce riscul de complicatii.

Cu toate acestea, recomandarile in vigoare nu fac referire la grija pentru greutate in timpul sarcinii. Potrivit BBC, Institutul national pentru sanatate si excelenta in medicina din Marea Britanie, de exemplu, recomanda in 2010: "Dieta in timpul sarcinii nu este recomandata pentru ca ar putea afecta sanatatea bebelusului."

Femeile sunt insa sfatuite sa incerce sa ajunga la o greutate sanatoasa inainte de a concepe.

Analiza a fost efectuata in contextul in care in Europa si SUA intre 20% si 40% dintre femei iau in greutate mai mult decat este recomandat in timpul sarcinii. Greutatea ridicata se leaga de complicatii precum preeclampsia, diabet sau hipertensiune arteriala, dar si nastere prematura.

Studiul, finantat de institutul national de cercetare in sanatate din Marea Britanie, a comparat dieta, exercitiile fizica si o combinatie intre cele doua.

Sfatul legat de dieta se bazeaza pe un consum limitat de calorii, consum echilibrat de alimente si consumul de cereala integrala, fructe, legume si leguminoase.

Comparand rezultatele, cercetatorii au estimat ca, prin diete, se slabesc circa 4 kg, in timp ce cu ajutorul exercitiilor fizice, reducerea in greutate este de doar 0,7 kg, iar combinatia dintre cele doua ar duce la o reducere de 1 kg.

Greutatea bebelusilor la nastere nu a fost influentata de respectarea unei diete.

Dr. Shakila Thangaratinam, consultant obstetrician la Queen Mary, University of London, care a condus studiul, a declarat: "Vedem din ce in ce mai multe femei care iau in greutate in exces cand sunt insarcinate si stim ca aceste femeie si bebelusii lor risca diverse complicatii. Controlarea greutatii este dificila, insa acest studiu arata ca, daca sunt sfatuite cu responsabilitate pe diverse metode de gestionare a greutatii, in special dieta, putem reduce ingrasarea in aceasta perioada.

Femeile pot fi ingrijorate ca respectarea unei diete in timpul sarcinii ar putea sa le afecteze in mod negativ bebelusul, insa aceasta cercetare este reconfortanta pentru ca arata ca dieta este sigura si greutatea bebelusului nu este afectata".

Autor: I.R.

Echipa medicala MedLife - Ecografie 4D E6, Ecografie 4D E8, Ecografie 4D Expert, Fertilizare in Vitro, Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Oprea Alina - Ioana,Medic Primar
Medic Primar
Ples Liana,Medic Primar, Conferentiar Doctor
Medic Primar,...
Medic specialist
Pelinescu Onciul Dimitrie,Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, Doctor in Stinte medicale
Medic Primar...
  •  
  • 1 of 68