Publicat la: 
24/05/2017

Diferente in activitatea cerebrala a barbatilor si femeilor obeze

Un nou studiu efectuat pe tema modului de functionare a sistemului de recompensa in randul adultilor obezi de ambele sexe sugeraza care sunt diferentele ce ii face predispusi supraalimentarii si, mai mult, arata ca exista o diferenta insemnata la nivelul activitatii cerebrale intre barbati si femei, informeaza sciencedaily.com.

Un grup de cercetatori de la Universitatea din California, Los Angeles, a descoperit in urma unui studiu efectuat recent ca femeile care sufera de obezitate prezinta o serie de diferente semnificative la nivelul circuitelor neuronale ale sistemului de recompensa legate de reactia la dopamina, ce sugereaza ca mancatul compulsiv, pe fond emotional, joaca un rol mult mai important in ceea ce priveste comportamentul alimentar al acestora.

In schimb, barbatii care sufera de obezitate au prezentat un model diferit al circuitelor neuronale in regiunile senzomotorii, semn ce indica un comportament alimentar afectat de o mai mare constientizare a senzatiilor receptate la nivel intestinal.

Se stie ca atat stresul, cat si consumul anumitor substante legale sau ilegale afecteaza modul in care hormonii sexuali influenteaza functiile sistemului dopaminic mezolimbic, implicat in modul de functionare a sistemului de recompensa.

Este posibil ca acesti factori sa conduca la semnalarea unui nivel redus de dopamina in creier, potrivit cercetatorilor.

Studiile efectuate anterior pe aceasta tema au demonstrat ca alterarea stimulilor ce produc satisfactie duce la mancatul in exces, pe fond nervos. Noile descoperiri arata ca obezitatea are efecte similare asupra sistemului dopaminic mezolimbic.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au colectat mai multe imagini, obtinute prin intermediul tehnologiei neuroimagistice prin rezonanta magnetica functionala, de la 124 de persoane, dintre care 61 barbati si 63 femei, care nu sufereau de afectiuni psihiatrice.

Oamenii de stiinta au calculat apoi modul in care sistemul de recompensa al creierului, impreuna cu sistemul senzomotoriu si sistemul de reactie al creierului la stimuli biologici si cognitivi, este legat de fluxul informational.

Voluntarii au fost impartiti in patru grupuri pe baza criteriului de index al masei corporale si sex: barbatii cu un index corporal normal, barbatii cu un index crescut, femeile cu index corporal normal si femeile cu index crescut.

Sexul unei persoane nu a fost considerat un factor atunci cand vine vorba despre elaborarea unui plan de tratament al obezitatii, declara autorii studiului.

Aceasta este prima cercetare care examineaza diferentele legate de sex in caracterizarea proeminentei si semnalizarii regiunilor cerebrale pe fondul obezitatii.

O buna intelegere a diferentelor pe baza sexului le poate permite medicilor sa adapteze alimentatia corespunzatoare fiecarei persoane care sufera de obezitate, mai adauga acestia.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Medic Primar
Marceanu Manuela-Rodica,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 13