Publicat la: 
12/07/2018

minciuna si adevar

Persoanele care mint au cateva caracteristici comune: lipsa contactului vizual, agitatia, sau povestile cu foarte multe detalii. Desi cercetatorii spun ca cei care mint foarte bine nu fac aceste gesturi, iti poti dezvolta capacitatea de a spune cand cineva minte cu putin exercitiu, uneori rezultatele fiind vizibile dupa numai o ora, conform ucsb.edu.

Cercetatoarea Nora Dunbar studiaza linia subtire dintre adevar si minciuna de 20 de ani si a publicat recent un studiu pe aceasta tema in Computers in Human Behaviour.

Scopul ei a fost sa creeze un joc video care sa antreneze capacitatea de a detecta minciuna. Jocul se numeste Veritas (Veracity Education and Reactance Instruction through Technology and Applied Skills) si este testat in mod repetat, in special pe studenti si oameni ai legii.

Verdictul? Functioneaza.

”Chiar si o singura sedinta iti poate imbunatati abilitatea de a separa adevarul de minciuna”, spune Dunbar.

Participantilor la experiment li se cerea sa spuna ce este adevarat si ce este minciuna. Un student care juca pentru prima data reusea sa o faca in 56% dintre cazuri. La sfarsitul celor 60 de minute care le erau acordate, acelasi jucator ajungea la un procent de 68%. Oamenii legii au avut rezultate mai bune, porneau de la 62% si ajungeau la 78%.

Jocul este conceput cu doua scenarii: prima situatie prezinta un interviu pentru un loc de munca, iar a doua un furt la locul de munca. Participantii trebuie sa spuna daca personajele spun sau nu adevarul si trebuie sa isi argumenteze deciziile.

”Cateodata ghicesc corect, dar folosesc indiciile gresite”, adauga Dunbar.

Tot Dunbar spune ca exista cateva indicii pentru minciuna, dar majoritatea oamenilor nu le stiu fiindca se ghideaza dupa stereotipurile clasice, care nu sunt dovedice stiintific. Oamenii sunt diferiti, fac lucrurile diferit, asa ca nimeni nu poate sa spuna cu certitudine daca cineva minte sau nu.

Daca, in timpul experimentului, o persoana spune ca personajul nu a fost sincer fiindca nu a facut contact vizual, jocul raspunde explicand ca nu este un argument relevant.

Veritas imbunatateste cunostintele despre comportamentul persoanelor care mint, ajutand participantii sa observe indicii importante, cum ar fi tensiunea psihica.

Minciuna este complicata din punct de vedere cognitiv

  • Trebuie sa te gandesti la ce stii, la ce ai spus deja, la ce a spus cealalta persoana sau daca esti cursiv.
  • Trebuie sa gandesti mai mult si mai intens pentru a fabrica povestea.
  • Cei care mint se pot repeta sau pot repeta intrebarile inainte de a oferi un raspuns, totul pentru a avea mai mult timp sa se gandeasca.
  • Persoanele care mint sunt agitate, rigide si incearca sa nu gesticuleze din teama de a nu arata ceva.

La sfarsitul experimentului, cand participantilor li s-a cerut sa evalueze situatia expusa in joc, majoritatea au spus ca personajele nu au mintit. Acest lucru a dus la o concluzie: oamenii tind spre adevar daca nu au motive bune de a se indoi. Din acest motiv, participantii au ghicit mai usor ce fraze erau adevarate.

De asemenea, ca sa vada cat de eficient este jocul video, au rugat oamenii sa asiste si la o prezentare Powerpoint pe aceeasi tema.

Rezultatul? Jocul a fost mult mai atrenant, i-a solicitat mai mult, astfel ca au retinut mai multe informatii.

Pe viitor, Dunbar isi propune sa stranga mai multe fonduri pentru a adauga scenarii jocului.

Scopul intregului proiect nu se refera doar la interesul personal. Exista multe domenii in care abilitatile de a detecta minciuna ar fi mai mult decat folositoare. De exemplu, in medicina. Doctorii se confrunta des cu pacienti care refuza sa isi spuna istoricul medical sau sa ofere datele de care au nevoie pentru a fi tratati, cum ar fi persoanele dependente de droguri.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Persoanele care mint au cateva caracteristici comune: lipsa contactului vizual, agitatia, sau povestile cu foarte multe detalii. Desi cercetatorii spun ca cei care mint foarte bine nu fac aceste gesturi, iti poti dezvolta capacitatea de a spune cand cineva minte cu putin exercitiu, uneori rezultatele fiind vizibile dupa numai o ora, conform ucsb....
Persoanele care mint au cateva caracteristici comune: lipsa contactului vizual, agitatia, sau povestile cu foarte multe detalii. Desi cercetatorii spun ca cei care mint foarte bine nu fac aceste gesturi, iti poti dezvolta capacitatea de a spune cand cineva minte cu putin exercitiu, uneori rezultatele fiind vizibile dupa numai o ora, conform ucsb....
Psihologii au realizat multe cercetari în încercarea de a stabili corelatii comportamentale ale minciunii. Cu toate acestea, nicio cercetare anterioara nu a examinat intr-un mod corespunzator credinta larg raspandita in randul publicului ca mincinosii prezinta un model particular de miscare a ochilor. Se spune ca ochii sunt ferestrea sufletului...
Niciodata nu este usor sa ne dam seama cand cineva minte, dar totul devine si mai greu daca persoana respectiva vorbeste alta limba decat cea nativa. Psihologii au facut un studiu si au incercat sa explice de ce se intampla acest lucru, scrie sciencedaily.com. Majoritatea oamenilor nu considera ca este mai greu sa minta daca vorbesc alta limba....
Cand vine vorba de identificarea minciunilor, ar trebui sa aveti incredere in instinct, potrivit unui nou studiu. Acesta sugereaza ca oamenii sunt mai buni la descoperirea minciunilor atunci cand se bazeaza pe raspunsul initial, nu cand se gandesc si analizeaza faptele. In general, oamenii nu sunt priceputi la a identifica mincinosii, rata de...