Publicat la: 
19/06/2012

Dr. Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie

Societatea Romana de Pediatrie a lansat luni campania "Sa protejam impreuna copilaria", in contextul in care Romania are inca cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana la copii de pana la 5 ani, iar numarul cazurilor de imbolnavire cauzate de boli infectioase pediatrice a crescut in ultimii ani. Datele despre mortalitatea infantila si cauzele acesteia in Romania arata ca majoritatea deceselor survenite la copiii sub 5 ani pot fi prevenite. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantila in Romania este de 9,8 grade (9,8 morti la 1000 de nou nascuti), aproape dubla fata de media europeana.

"Sanatatea copilului este un indicator cheie pentru sanatatea unei societati, iar in prezent, acest subiect in Romania se afla din nou pe agenda publica din cauza incidentei ridicate a cazurilor de boala, de mortalitate infantila etc, in comparatie cu alte tari. Societatea Romana de Pediatrie a initiat aceasta campanie pentru a oferi copiilor din Romania sansa de a avea cel mai bun start in viata prin educarea parintilor si sprijinirea medicilor in activitatea zilnica, cu informatii referitoare la subiectele cele mai importante pentru ingrijirea copilului", declara Prof. Dr. Marin Burlea, Presedintele Societatii Romane de Pediatrie.

Datele despre mortalitatea infantila si cauzele acesteia in Romania arata ca majoritatea deceselor survenite la copiii sub 5 ani pot fi prevenite. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantila in Romania este de 9,8 grade (9,8 morti la 1000 de nou nascuti), aproape dubla fata de media europeana.

Vinovate pentru toate aceste decese sunt anomaliile congenitale si afectiunile aparute in perioada perinatala, in aproape jumatate din cazuri (48%), bolile aparatului respirator, cele infectioase si parazitare (30%) si accidentele (10%).
Imbunatatirea alimentatiei, prevenirea si tratamentul bolilor copilariei, imunizarea, cresterea accesului la informatie sunt factori care pot duce la scaderea ratei mortalitatii infantile iar campania initiata de Societatea Romana de Pediatrie vizeaza sprijinirea parintilor in aceste directii, atat cu informatii, cat si in mod aplicat.

Datele statistice disponibile indica in 2010 si 2011 o crestere ingrijoratoare a numarului de imbolnaviri cu boli infectioase ale copilariei, fata de anii precedenti:

Romania este una dintre tarile cu incidenta ridicata la boli ce pot fi prevenite prin vaccinare, cum sunt rujeola locul 3 in Europa sau hepatita B locul 6 in Europa.
In 2011 s-a inregistrat o crestere a cazurilor de imbolnavire de rujeola raportate (4239 cazuri), comparativ cu aceeasi perioada in 2010 (193 cazuri), in 79.6% fiind vorba despre nevaccinati
In cazul varicelei, in anul 2011, au fost raportate la nivel national 52.342 cazuri de fata de 36.245 in 2010.
Si numarul de imbolnaviri cu rubeola a crescut in 2011, de la 350 in 2010 la 3494 in 2011
Tot in Romania, in 2011, au fost inregistrate 37.595 de cazuri de boala diareica acuta spitalizate. Gastroenterita cauzata de rotavirus este o afectiune foarte frecventa, in special la copiii mici: se estimeaza ca 95% dintre copii se vor contamina inainte de a implini varsta de 5 ani.
In Romania, doar 3% dintre copii sunt vaccinati antipneumococic, mai putin de 3% sunt complet protejati impotriva varicelei si numai 2% sunt vaccinati anti-rotavirus.

In acelasi timp, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul copiilor care mor anual la nivel mondial a scazut, pentru prima data in istorie, sub 10 milioane ca rezultat atat al imbunatatirii accesului la imunizare, al solutiilor integrate pentru sistemul sanitar de prim ajutor, cat si al folosirii apei potabile si a normelor elementare de igiena. De asemenea, imunizarea previne anual un numar estimat de 2,5 milioane de decese la copiii din intreaga lume - decese cauzate de boli ca difteria, tetanosul, tusea convulsiva sau rujeola (pojarul).

In cadrul acestui proiect, parintii vor putea avea acces permanent la informatii legate de nutritie, siguranta si imunizare direct pe platforma online a campaniei: www.protejamcopilaria.ro. Website-ul isi propune sa fie un instrument util si un partener de incredere pentru parinti inca din perioada sarcinii, cu informatii si mai ales cu raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Este pentru prima oara cand viitoarele si actualele mamici pot gasi informatii provenite de la medici specialisti pe o platforma online adresata publicului larg. Pentru a veni si mai mult in sprijinul parintilor, website-ul contine si rubrica Intreaba, in cadrul careia raspunsurile vor fi date numai de specialisti.

Campania va continua cu actiuni specifice legate de cei trei piloni mari care definesc protectia copilului si care se vor adresa parintilor, dar si celorlalte parti implicate in actul de ingrijire a bebelusului.

Recomandarile de vaccinare

De la infiintarea Programului Extins de Imunizare (EPI), in 1974, au fost prevenite milioane de decese si dizabilitati produse de cele 6 boli : difteria, rujeola, tusea convulsiva, poliomielita, tetanosul si tuberculoza.

In prezent exista peste 27 de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, boli care apar la sugari, copii, adolescenti sau adulti. Acest ghid ofera informatii pentru medici si alti furnizori de servicii de sanatate, referitoare la aspectele multiple luate in considerare atunci cand este abordata aceasta masura profilactica, pentru sugari si copii. Atat medicii sau furnizorii de servicii, cat si pacientii se confrunta cu numeroase intrebari, referitoare la calendarul de vaccinare, recomandari privind precautii si contraindicatii, numarul de vaccinuri care pot fi administrate concomitent, identificarea si interpretarea evenimentelor adverse. medicii se confrunta cu nevoia de educatie a parintilor si a pacientilor, selectarea adecvata a diverselor informatii, intelegerea datelor mentionate.

Aceste recomandari sunt destinate medicilor care ofera servicii de vaccinare pacientilor, si doresc sa fie un instrument util in explicarea raportului beneficiu/risc, a schemelor recomandate de administrare, a normelor de pastrare a vaccinurilor, a necesitatii acoperirii vaccinale extinse pentru prevenirea si tinerea sub control a bolilor transmisibile.

Vaccinurile utilizate pe scara extinsa in domeniul sanatatii publice trebuie sa indeplinesca standardele OMS:
sa fie sigure si sa aiba un impact semnificativ impotriva bolii in toate grupele de populatie pentru care sunt recomandate;
vaccinurile destinate sugarilor sau copiilor mici, sa fie usor de adaptat la programele nationale si la calendarul de imunizare din copilarie;
sa nu interfereze cu raspunsul imun la alte vaccinuri administrate simultan,
sa fie formulate conform standardelor tehnice (conditiile de refrigerare si de depozitare stabilite, etc.).
sa fie accesibile din punct de vedere financiar, pentru diferite zone ale globului.

Recomandari de vaccinare in pediatrie este un material util documentarii. Cele 16 maladii sunt prezentate intr-o forma complexa prin trecerea in revista a celor mai importante aspecte. Vaccinarea in principalele boli infectioase pediatrice ofera o sinteza a celor mai noi date cu privire la: tuberculoza, difterie, tetanus, tusea convulsiva, poliomielita, infectia cu Haemophilus influenza, hepatita virala B, vaccinuri combinate, infectia cu rotavirus, infectia cu Streptococcus Pneumoniae, , parotidita epidemica, rubeola, varicela, infectia cu meningococ, hepatita virala A si gripa.

Recomandarile de vaccinare vor fi disponibile, in mod gratuit, la nivel national in toate cabinetele medicilor de familie care au copii pe liste, medicilor pediatri, precum si pentru toate cadrele medicale implicate in ingrijirea copilului. Inclusiv medicii din mediul rural vor primi aceste recomandari. In plus, un pdf al documentului va fi in curand postat pe site-ul Societatii Romane de Pediatrie, www.srped.ro.

Autor: Iulia Rosca

Specialitate: 
Comentarii

Cine a sponsorizat ghidul de vaccinare ? Si mai ales, de ce?

Eu cred ca alaptatul o sa ne salveze. Traiasca alaptatul pana la 10 ani!

bravo pt comentariu. ca de obicei la noi se vine cu tratarea efectelor si nu a cauzelor ... insa asta tine de o gandire coerenta pe termen lung nu la comanda unor interese meschine din lumea producatorilor de medicamente ...

pana la vaccinare sunt altele poate mai importante.....

indemnizatia de crestere a copilului si alocatia copilului...chestii fara de care copilul respectiv nu poate fi ingrijit corespunzator (hranit, asigurate conditii de igiena, haine, si mai tarziu restul de lucruri necesare dezvoltarii si educatiei unui copil).

pana la vaccinare ar trebui gandit un program de instruire ptr familiile defavorizate si explicat ca "productia de copii pentru alocatie" nu e un mod sustenabil de viata, de asemenea sarcina nu e o metoda de contraceptie. Descurajarea acestor practici ("productia de copii") ar putea fi o solutie pe termen lung , desi la prima vedere pare o piedica in calea natalitatii.

pana la vaccinare ar trebui incurajata alaptarea naturala, lucru care contribuie la o mai buna rezistenta a copilului si la dezvoltarea de anticorpi...deci vaccinarea nu mai e atat de importanta...

pana la vaccinare ar trebui sustinuta si incurajata nasterea naturala, lucru care de asemenea ajuta la rezistenta copilului si la dezvoltarea lui (fizica) ulterioara.

pana la vaccinare ar trebui sa introduce programe de re-popularizare a consumului de alimente naturale/sanatoase (fructe, legume, lactate) in locul produselor de fast-food cu care sunt "dopati" copii nostri in ultimii ani... putina instruire a consumatorilor/parintilor nu strica...

pana la vaccinare ar trebui obligati producatorii de alimente sa treaca pe eticheta produselor sursa/producatorul mancarii respective (nu doar distribuitorul) si de asemenea compozitia. ar trebui obligati sa marcheze intr-un mod vizibil si evident produsele "artificiale" si de sinteza, ne-naturale.

pana la vaccinare ar trebui ajutati producatorii agricoli locali, incurajati sa produca cat mai mult si mai ales ajutati sa patrunda pe piata...pentru a nu mai importa tot felul de rahaturi din alte tari....si ptr ca produsele naturale si proaspete (fara conservantii necesari transportului pe distante si durate mari caracteristici tuturor produselor de import) sa ajunga mai usor in piete si hypermarketuri si pentru a fi mai accesibile consumatorilor (si implicit copiilor).

apoi ar trebui sa incepem sa ne gandim si la programele de vaccinare... eventual.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ecografie pediatrica, Pediatrie

  •  
  • 1 of 26

Articole similare

Am consumat multe minute din viata pentru a analiza proiectul de reforma propus de Ministerul Sanatatii, asa cum am facut-o si cu proiectul propus in 2006 (Nicolaescu) si cel propus anul trecut (Basescu/Vladescu/Paunescu). M-am opus de fiecare data, din diferite motive, devenind un fel de “Gica contra”. Nu are nici o importanța ca timpul mi-a dat...
Despre fumat se vorbeste mult in ultima vreme, au aparut si avertismente pe pachetele de tigari, interdictii privind fumatul in spatiul public. In Europa numarul persoanelor care fumeaza este in scadere, procentul cel mai mare de fumatori inregistrandu-se in categoria persoanelor cu un nivel scazut de educatie. In aceasta categorie se...
Micile erori pe care le facem au o explicatie stiintifica / Foto: Photoxpress.com Nu sunt momente de senilitate. Faptul ca uneori "ne pierdem capul" si uitam unde am pus cheile sau nu ne amintim unde aveam fixata o anumita intalnire, are o explicatie stiintifica. Cercetatorii au descoperit ca, in pofida opiniei generale conform careia creierul...
Igiena in camera de hotel / Foto: Photoxpress.com Sezonul vacantelor vine cu pericolele lui. Desi curatenia camerei in care iti petreci vacanta este unul dintre ultimele lucruri la care vrei sa te gandesti, cateva miscari simple te pot ajuta sa te feresti de vreun virus lasat in urma de persoana care a stat in camera inaintea ta, virus care iti...
Dietele bogate in frunze proaspete de salata, fasole, fructe de padure si cereale integrale au potentialul de a incetini procesul de imbatranire a creierului si declinul cognitiv la persoanele de varsta a treia, potrivit unui studiu publicat in Statele Unite ale Americii, informeaza Reuters, citat de Mediafax. Declinul cognitiv reprezinta o...