Publicat la: 
30/11/2010

Singurul tratament corect pentru apendicita este interventia chirurgicala / Foto: YouTube

Organismul uman este o masinarie perfecta. Nu avem nici o piesa in plus. Fiecare “rotita” este la locul ei cu un rol mai mult sau mai putin cunoscut, dar niciodata fara rost. Apendicele cecal, considerat pana nu demult un rudiment, este o prelungire a primei portiuni a intestinului gros (cecul). Este numit si “amigdala abdominala”, deoarece este inconjurat de o retea de vase limfatice. Dr. Victor Radu, medic primar chirurgie laparoscopica, ne explica tot ce trebuie sa stim despre apendicita acuta.

Apendicita este inflamatia apendicelui – afectiune des intalnita in special in decada a doua si a treia de varsta. Cauza inflamarii apendicelui este obstructia lumenului apendicular. Apendicele devine astfel o cavitate inchisa cu continut septic (microbian). In ciuda evolutiei tratamentului antibiotic, apendicita ramane o boala chirurgicala. De altfel, singurul tratament corect este interventia chirurgicala: apendicectomia.

Ce se intampla in absenta operatiei?

Apendicele se va comporta ca o bomba cu ceas. Microbii se vor multiplica si vor determina gangrena si perforarea apendicelui. Vorbim deja de o complicatie: contaminarea cavitatii abdominale cu puroi – peritonita apendiculara.

Orice durere resimtita in cadranul inferior drept este data de apendicita?

Raspunsul este NU. Durerea resimtita in cadranul inferior drept (fosa iliaca dreapta) poate avea si alte cauze:

 • colica renala (la pacientii care sufera de litiaza renala – pietre la rinichi);
 • inflamatiile anexei drepte a uterului (trompa uterina sau ovarul);
 • chisturile ovariene.

Pentru diferentierea acestor afectiuni, in situatia in care diagnosticul clinic nu este cert, este necesara o ecografie abdominala, care va vizualiza rinichiul si ureterul drept, precum si organele genitale interne (la femeie). Odata precizat diagnosticul, singurul tratament este cel chirurgical.

Atitudinea de “a scoate apendicele” in absenta tabloului clinic sugestiv pentru apendicita (cu motivatia ca “e in plus” sau ca “oricum nu foloseste la nimic” sau ca “decat sa fac apendicita in concediu…”) este gresita.

In primul rand, orice interventie chirurgicala in cavitatea abdominala este urmata (mai mult sau mai putin) de formarea unor aderente intre organele interne, sau intre organe si peretele abdominal. Aceste aderente reprezinta modalitatea naturala de cicatrizare din partea organismului si nu sunt lipsite de consecinte negative: sunt implicate in proportie de 15% in afectarea fertilitatii femeii, pot forma bride fibroase – cauza de ocluzie intestinala etc. Asadar, indicatia actului chirurgical trebuie sa fie foarte precisa.

Ce modalitati de abordare chirurgicala avem?

Operatia “clasica” – prin patrunderea in cavitatea abdominala printr-o incizie in fosa iliaca dreapta.

Avantaje:

 • este o operatie cu grad mic-mediu de dificultate.

Dezavantaje:

 • posibilitatea infectiei plagii postoperatorii;
 • necesitatea prelungirii inciziei in situatia in care apendicele are o situare anatomica particulara (relativ constanta ca pozitionare este doar baza de implantare in cec; restul apendicelui se poate situa varabil in cavitatea abdominala, fiind un organ cu mobilitate mare);
 • necesitatea prelungirii inciziei in situatia in care intraoperator se constata si alte leziuni ce necesita abordare chirurgicala (chist de ovar, abces al trompei uterine etc);
 • recuperare mai lenta

Operatia laparoscopica – reprezinta (mai ales la femeie) “gold standard-ul” abordarii chirurgicale a apendicelui.

Avantaje:

 • riscul infectiei si supuratiei plagilor postoperatorii este minim;
 • posibilitatea explorarii intregii cavitati abdominale;
 • posibilitatea apendicectomiei fara alte incizii in cazul in care apendicele prezinta o situatie anatomica particulara;
 • posibilitatea abordarii (in caz de necesitate) a altor organe fara alte incizii;
 • recuperare posoperatorie rapida.

Dezavantaje:

 • costuri mai mari;
 • necesitatea unei echipe de chirurgi cu abilitati in laparoscopie.

Perioada postoperatorie

In perioada imediata operatiei este indicata o mobilizare precoce a pacientului. Aceasta ajuta la reluarea tranzitului intestinal. Reluarea alimentatiei este indicata imediat dupa revenirea apetitului, fiind indicate alimente care nu produc balonare (lapte dulce, dulciuri concentrate, legume ca fasole, mazare, varza).

Apendicectomia poate fi incadrata in categoria “chirurgia de o zi”. Asadar, pacientul poate fi externat in prima zi postoperator.

Ce complicatii pot aparea postoperator si care sunt semnele de alarma

Una dintre complicatiile (operatiei clasice) este supuratia plagii. Inrosirea tegumentului din jurul plagii, tumefierea acesteia, durerea locala cu caracter pulsatil sunt semne de infectie. Intr-o astfel de situatie trebuie sa va prezentati la control.

In primele cinci zile dupa operatie este necesara masurarea temperaturii corpului. O temperatura ce depaseste 37,5 grade Celsius poate indica o complicatie. Trebuie sa va prezentati la control.

Durerile abdominale insotite de diaree, sau – din contra – de oprirea tranzitului intestinal, insotite de febra (in jur de 38 grade Celsius) indica o complicatie si trebuie sa va prezentati la control.

Reluarea activitatilor curente, inclusiv serviciul este indicata dupa o pauza de 3–5 zile.

In cazul operatiei laparoscopice nu exista contraindicatie pentru efortul fizic. Dupa operatia “clasica” efortul fizic poate fi reluat dupa aproximativ o luna.

Citeste si:

Autor: Dr. Victor Radu, medic primar chirurgie laparoscopica

Specialitate: 
Medic: 
Comentarii

Premise false, rationament fals -> concluzie falsa.

1. Nu e o masinarie perfecta. Avem asa multe imperfectiuni de pot umple manuale intregi (de medicina, bineinteles). Daca ar fi fost perfect, de ce se imbolnaveste?

2. Corpul uman functioneaza bine si fara apendice, amigdale, un rinichi, membre, organe de simt etc.

3. Chiar daca ar fi fost asa cum ai zis, nu inteleg care este necesitatea existentei lui Dumnezeu din asta.

Da, asa e e perfect si nu are nimic in plus, Dumnezeu sigur ne-a creat. Si sigur to Dumnezeu cu mana lui ne-a bagat in cur ultimele vertrebe in coccis ca sa ne aminteasca cum am evoluat din primate.

Prietene, corpul uman e departe de a fi perfect, si urmarile evolutiei sunt extrem de vizibile. Doctorul respectiv a zis o mare prostie (aia din titlul articoului). Algoritmii genetici pe care se bazeaza evolutia sunt suboptimi, de-aia avem atatea probleme de sanatate care tin exclusiv de "design-ul" (neinteligent) al corpului uman: dureri de spate frecvente de la o anumita varsta, hernii, etc.

In plus, cum pana mea nu functioneaza "fara cea mai mica rotita"? Tu nu ai auzit de oameni care traiesc fara un rinichi, fara un plaman, fara anumite glande, si unii chiar fara o parte din creier?

Domnule, corpul uman ESTE perfect. Faptul ca omul nu stie sa aiba grija de acest invelis este cu totul alta poveste. A propos, ai studii medicale? Siguranta cu care emiti opinii are o baza? "Urmarile evolutiei sunt extrem de vizibile"? Adica?

Buna seara!

Uneori durerea data de o colica renala dreapta poate fi confundata cu durerea din apendicita. Nu rare sunt cazurile in care colica renala dreapta se asociaza cu apendicita. Cand tabloul clinic nu este cert, in aceste situatii apendicectomia este justa!
Apendicele cecal este supranumit "amigdala abdominala" fiind bogat in tesut limfatic cu rol in apararea organismului. Implicarea apendicelui insa in disfunctionalitati endocrine sau metabolice nu este justificata.

Cu stima,
dr. Victor Radu
www.tratamenthernie.ro
www.dr.victorradu.ro

va rog sa-mi raspundeti la o intrebare:ce rol are apendicele in organism,pentru ca fiul meu dupa operatie nu mai are stabilitate,oboseste foarte repede,a fost operat la varsta de 5 ani acum are 13 si este la fel,nu cred ca a facut apendicita pentru ca acum,dupa multe analize am descoperit ca are litiaza renala{oxalati}si vezica biliara marita,ficatul marit,colesterol,de fapt din aceasta cauza avea dureri,vreau sa stiu daca lipsa apendicelui influenteaza metabolismul sau apar dereglari hormonale.doresc raspuns de la d-nul doctor pe adresa mea de e-mail. multumesc

Buna seara!
Nu va contrazic in privinta teoriei creationiste ci in privinta afirmatiei ca "fara cea mai mica rotita el nu poate functiona".
Capacitatea de adaptare a organismului la noi situatii anatomice (absenta colecistului, apendicelui, stomacului, unei parti mai mici sau mai mari din intestin etc) este IMENSA. Din fericire! Numai asa putem trata chirurgical anumite boli: prin inlaturarea "rotitelor defecte"!

Cu stima,
dr. Victor Radu
www.tratamenthernie.ro
www.dr.victorradu.ro

Buna seara!
Medicina nu este aritmetica!
Este vorba de faptul ca sindromul aderential este incriminat in proportie de 15% din cauzele de sterilitate. Altfel spus, sterilitatea femeii are multiple cauze; sindromul aderential reprezinta 15% din acestea.
Riscul de a dezvolta aderente nu este acelasi de la individ la individ. Fiecare dintre noi suferim intr-un mod unic procesul de cicatrizare: exista pacienti care sufera interventii chirurgicale majore si cu ocazia unei alte operatii nu se constata nici o aderenta intraabdominala. Din contra, pacienti la care s-a practicat o interventie minora dezvolta un proces aderential semnificativ intre organele abdominale sau intre acestea si peretele abdominal.
In textul amintit era vorba de riscuri. Ce inseamna risc? Ca ne poate calca masina daca trecem strada. Asta nu inseamna ca nu mai traversam niciodata!!!
In textul la care va referiti subliniam faptul ca nu trebuie sa acordam riscuri inutile; daca trebuie facuta o operatie - atunci o facem. Daca nu - NU.

Cu stima,
dr. Victor Radu
www.tratamenthernie.ro
www.dr.victorradu.ro

Ce se intampla daca in loc sa il scoatem (apendicele) introducem un antibiotic puternic printr-un ac lung direct in apendice, timp de mai multe zile?

Organismul uman este o masinarie perfecta. Fara cea mai mica rotita el nu poate functiona. Iata o dovada ca el nu a evoluat ci a fost conceput asa de Dumnezeu de la inceput.

Mi s-a parut interesanta obsevatia despre efectul tuturor interventiilor chirurgicale de a determina aparitia unor aderente sau bride fibroase, dar nu am inteles foarte bine ce reprezinta procentul de 15%. Eu am avut pana acum 3 interventii chirurgicale in zona abdomonala (apedicita in copilarie, plus doua chisturi ovariene in adolescenta) - aceste operatii imi micsoreaza gradul de fertilitate cu 45% conform calculului dumneavoastra?

Multumesc.

de ce au barbatii sfarcuri ?

Buna ziua.

Intrebarea mea pentru dvs este urmatoarea: ce se intampla daca apendicele se inflameaza in timpul unei sarcini?

Va multumesc

Buna ziua!
Apendicita in sarcina nu este o raritate!
Apendicita acuta reprezinta o urgenta chirurgicala si se trateaza ca atare, chiar si in timpul sarcinii, indiferent de calendarul sarcinii! In trimestrul II este indicat inclusiv abordul laparoscopic. In primul trimestru de sarcina interventia se realizeaza doar pe cale "clasica" (deschis) pentru a evita anestezia generala (potential periculoasa pentru fat), iar in ultimele 2 trimestre, de asemenea operatia se realizeaza deschis, datorita uterului "locuit"si deci marit, cu imposibilitatea manevrelor specifice laparoscopiei.
Cu stima,
dr. Victor Radu
www.drvictorradu.ro
www.tratamenthernie.ro

Buna ziua, d-le dr. Radu. Imi cer de pe acum scuze pentru post-ul lung care urmeaza.
Timp de zece ani am avut probleme digestive care debutau cu dureri de stomac, greturi si varsaturi, dupa care colicile se localizau in abdomenul inferior si erau insotite de scaune frecvente. Totul dura intre 14 - 17 ore, pentru ca in ultimii ani sa persiste si cate 27 de ore. Dupa care, timp de o zi-doua resimteam, la miscare, o usoara durere in abdomenul inferior drept.
De obicei diagnosticul era "indigestie".
In cei zece ani, suspiciunea de apendicita a existat, intr-un mod mai serios, de doua ori. Prima data, dupa analizele de sange ce indicau un nivel ridicat al leucocitelor, un medic chirurg mi-a spus ca ar putea fi apendicita in remisie si ca, daca vreau, ma poate opera atunci. A doua oara cand s-a pus problema de apendicita, simptomele includeau o durere violenta in zona inferioara dreapta a abdomenului, febra, dar nici atunci simptomele nu erau concludente pentru un diagnostic clar. Se banuiau cauze ginecologice sau renale. Abia cand m-au operat, s-a constatat ca apendicele perforase. Cautarea lui a durat cateva minute bune, din cauza pozitionarii retrocecale, si a fost nevoie de prelungirea inciziei. Partea buna a fost ca aceasta pozitionare a impiedicat continutul sa se raspandeasca in cavitatea abdominala si m-a ferit de peritonita.
V-am insirat toate aceste detalii pentru ca sa aveti o imagine relativ clara asupra situatiei si sa imi spuneti parerea Dvs, daca credeti ca toate simptomele din timpul celor zece ani au putut fi cauzate de o apendicita cronica, atipica tocmai din cauza acestei pozitii retrocecale a apendicelui. Care pot fi urmarile, intr-un asmenea caz, asupra sanatatii pacientului pe termen lung? Mentionez ca dupa operatia de apendicita, simptomele acelor "indigestii" au incetat.
Va multumesc mult pentru rabdare si raspuns.
Cu stima,
Ada-Alexandra

Buna ziua!
Exista tendinta de a minimiza importanta apendicitei atat din punct de vedere diagnostic cat si terapeutic. Realitatea e ca, din nefericire, uneori diagnosticul poate fi dificil. Este vorba de situatia localizarilor atipice ale apendicelui. Sa nu uitam ca exista si particularitati anatomice ale intestinului. De-a lungul timpului am gasit apendice subhepatic (deci cu localizare inalta), retrocecal (ca in cazul dvs), mezoceliac (apendice lung si "ascuns" intre ansele de intestin subtire), apendice in sac de hernie, apendice situat in fosa iliaca stanga, datorita situsului inversus ( toate organele sunt inversate). In toate aceste situatii particulare manifestarile clinice nu sunt cele tipice de apendicita acuta, iar diagnosticul este dificil si necesita experienta clinica si posibilitatea unor investigatii imagistice (uneori diagnosticul a necesitat tomografie abdominala).
In situatiile incerte laparoscopia este de mare valoare: ofera posibilitatea de a vizualiza organele cavitatii abdominale, fara sa fie nevoie de incizii mari si totodata permite sanctionarea chirurgicala a organului afectat.
Este posibil ca dvs sa fi avut pusee repetate de acutizare ale unei apendicite cronice, care, printr-o reactivitate foarte buna din partea organismului, au fost estompate, pana cand s-a produs perforatia. Sa nu uitam ca unul dintre medicii care v-a consultat a ridicat suspiciunea unei apendicite!!! O laparoscopie exploratorie ar fi fost urmata in mod cert de apendicectomie.
cu stima,
dr. Victor Radu
www.drvictorradu.ro
www.tratamenthernie.ro

BUNA ZIUA!
Sper ca am fost de folos cu raspunsurile mele, si ca am lamurit cele mai multe dintre problemele dumneavoastra.

Doresc tuturor SARBATORI FERICITE!, multa sanatate si LA MULTI ANI!

Reluam dialogurile - prin intermediul HOTNEWS - dupa Sarbatori.
Numai ganduri bune!

Cu stima,

Dr. Victor Radu
www.drvictorradu.ro
www.tratamenthernie.ro

Buna ziua !
Fetita mea in varsta de 13 ani a fost operata de apendicita laparoscopic. Totul a decurs relativ bine, are pofta de mancare,are scaune zilnice. Imi fac griji pt ca la externare medicul nu mi-a recomandat nimic, dar pe foaia de externare la diagnostic a trecut sindrom aderential si asta ma sperie. In plus noaptea trecuta, la sase zile de la operatie, de la cicatricea din partea dreapta a curs putin lichid. Puteti sa ma lamuriti ce se intampla cu sindromul acesta , daca e ceva grav si daca as putea sa fac ceva sa fie totul bine?
Va multumesc anticipat

buna seara, am 43 de ani si am fost diagnosticat cu sindrom aderential postapendicectomie(operat in urma cu 20 ani), am dureri in partea dreapta. exista vreun tratament.
multumesc.

Buna ziua,
Sotul meu la varsta de 17 ani a suferit o interventie cirurgicala de peritonita, a fost la un pas de moarte, as dori sa stiu daca peritonita poate duce la sterilitate masculina? genetic s-a nascut un om normal!

Buna ziua,
Sotul meu a suferit o operatie de apendicita care daduse in peritonita este posibil de la aceasta peritonota sa fi ramas steril ,pentru ca el genetic s-a nascut un om normal doar ca la 17 ani asta a fost singura schimbare in corpul lui. Multumesc mult.

Am 37 ani.In 2010 am facut operatie de fibrom uterin,chist si dezlegarea trompelor(dupa o cezariana in 2002).In urma acestei operatii am ramas cu dureri mari de burta.Tot an 2010 operatie de colecist. In 2011 histerectomie totala cu anexetomie bilaterala. Dupa 2 sapatamani am fost dusa de urgenta in stare septica operandu-ma de abces subaponevrotic flanc stang. Durerile de burta au persistat si dupa aceste operatii, stfel ca dupa 4 luni mi s-a facut adezioliza laparoscopica(sdr. aderential sever). Si dupa aceasta operatie am dureri mari de burta su subfevrilitati. Ajutati-ma!!!!!!!!!!!!

dupa adezioliza laparoscopica, durerile de burta sunt tot mai severe. ce mai pot sa fac?

raspuns pentru dna Iulia A-sterilitatea ,la barbati,dupa peritonita este infinit mai rara ca la femei (unde organele interne-deci si uterul,trompele,ovarele) pot fi prinse in aderente.Nu cred in cauza asta. Incercati un consult urologic. La barbat sint multe alte cauze de sterilitate.

Domnule dr. Din referatul Dv se citeste ca sinteti un chirurg de chirurgie generala-adulti.E limpede,astfel nu ati fi trecut cu vederea apendicita la copil-simptome,dg, diferential,tratament,comorbiditati (div Meckel,de ex),etc ,pentru ca ,la copil feste mult mai greu de pus un dg,dar si de operat laparoscopic.Apoi cu parere de rau, trebuie sa va spun ca in general apendicita operata clasic necesita in 90% din cazuri o incizie de 3-4 cm.iar facuta laparoscopic cel putin 3 incizii,insumate dau mai mult de 3 cm ,plus esteticul.Deasemenea,la complicatii vorbiti de prelungirea inciziei.La metoda laparoscopica nu vorbiti de accidentele mult mai frecvente ale metodei,pareti a fi de mparere,ca laparoscopic se rezolva perfect,cam orice.Parerea unanima este ca metoda laparoscopica,in apendicita-care dureaza 1-2 ore,fata de 15-20 minute,cea clasica-nu este operatia tipica pentru laparoscopie.Aceasta metoda doar ajuta chirurgul in antrenamentul frecvent al manualitatii,alte tipuri de interventii se preteaza perfect la o interventie laparoscopica.In Romania 90% dintre chirurgii laparoscopici fac doar colecistectomie,restul operatiilor mai mult clasic. Desigur sint in tara citeva clinici de renume cu patologie mai diversa,dar si cu complicatii post operatorii pe masura.Stiti si Dv.Poate in viitor laparoscopia va fi mai frecventa,a aparut deja robotica. Asa ca deocamdata-stiti cum e cu malpraxisul-o apendicita operata clasic pare mai simpla ,mai rapida,mai sigura

Scuze . Multumesc anticipat.

Buna ziua. Am operat fetita (etate10 ani) acum trei saptamani de apendicita (nu foarte avansata) si desi totul pare acum ok, semnaleaza usoare dureri dupa ce mananca sau chiar din timpul mesei undeva sub ombilic, doua degete pe centru abdomenului cam in aceeasi linie cu taiatura operatiei. Durerile nu sunt mari si nici permanente. Dupa 20-30 minute dispar. dar apar cand mananca aproape orice. In rest nimic altceva. Trebuie sa imi fac probleme sau este ceva firesc in aceasta perioada ?

Buna ziua .Domnul Doctor am si eu o intrebare am pe fratele meu in spital de o saptamana l-am dus la urgenta cu o durere abdominala la care in spital durerea sa mutat sub coasta dreapta dupa aia in spate domni doctori nu reusesc sa ii dea de capat .Va rog ajutatima Va multumesc

Buna seara , va rog sa imi raspundeti la o intrebare : simteam un deranj in zona apendicelui cand ma ridicam de pe scaun, cand mergeam, dar durere suportabila si nu constanta, am decis sa merg la urgente unde mi-au facut ecograf, analiza la sange, analize la urina, la final mi s-a spus ca nu este apendicita, mi-au facut injectie sa imi treaba durere apoi mi-au prescris Piafen si Nospa. Care ar putea fi cauza durerii ? Se poate sa fie de la colon ? Sau un tendon care e inflamat si raspandeste durerea ? Va multumesc.

Buna ziua
Am fost operata de o saptamana cu apendicita si vreau sa stiu de ce ma doare locul..de fapt nu stiu ce ma doare mai exact.. Nu operatia in sine...sub operatie..cand calc cu piciorul drept sau il misc..ma doare .. E ceva normal sau...?
Mulțumesc anticipat.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Chirurgie generala, Chirurgie generala Proctologie, Proctologie

Tomescu Andrei Branco,Medic Specialist
Medic Primar,...
Constantin Mihnea-Ioan,Medic primar
Medic primar
Medic Primar...
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 24

Articole similare

Pe masura ce imbatraniti, este firesc sa apara anumite dureri, comune fiecarei varste in parte. Poate fi vorba de o mica durere de spate, de crampe sau de o durere de cap, dar este posibil ca odata cu trecerea anilor sa apara dureri noi pe care nu stiti cum sa le gestionati. Cu toate acestea, exista lucruri pe care le puteti face pentru a va...
Cand se efectueaza amniocenteza? In ce consta procedura si in ce cazuri se recomanda? Cand nu este indicata? La ce trebuie sa se astepte gravida in urma testului? Exista riscuri asociate pentru sarcina? Dr. Mihaela Steriu, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii. Dr. Mihaela Steriu este medic primar obstetrica-...
Parintii se pot confrunta cu foarte multe probleme legate de sanatatea celui mic si este important ca ei sa stie sa faca deosebirea intre situatiile de urgenta cand este cazul sa intervina imediat  si sa administreze o prima doza de medicamente pana la consultul medical sau internarea de urgenta si cele in care pot si este indicat sa astepte...
Rezultatele mai multor studii studii mici sau pe termen scurt indica faptul ca valeriana - o planta erbacee perena - poate reduce timpul necesar pentru a adormi si te ajuta sa dormi mai bine. Cu toate acestea, nu toate studiile au aratat ca valeriana este eficienta si pot exista unele pericole, conform Mayo Clinic. Inainte de a decide sa...
Vitaminele isi pierd calitatile in mediu umed / Foto: Reuters Umiditatea din baie si bucatarie degradeaza calitatea vitaminelor si suplimentelor alimentare pastrate in aceste incaperi, chiar daca ambalajele sunt bine acoperite. Lisa Mauer, profesor asociat la Universitatea Purdue, specialist in stiinte alimentare, atrage atentia ca substantele...