Ecografia de sarcină (Trimestrul 1, 2, 3): când este recomandată și cum te pregătești?

Sarcină
10 Februarie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
ecografia de sarcina trimestrul 1 2 3 cand este recomandata si cum te pregatesti

Sursa foto: Shutterstock

Ce este ecografia de sarcină?

Ecografia este o metodă imagistică neinvazivă, pe bază de ultrasunete cu ajutorul căreia se pot investiga structurile corpului uman. Ecografia este o metodă imagistică de investigare foarte utilă în sarcină, pentru că oferă medicului informații esențiale despre făt, placentă, cordon ombilical, lichid amniotic, col uterin, uter, ovare, care altfel nu ar putea fi obținute. Acesta este motivul pentru care, în sarcină, ecografia este cea mai importantă metodă de screening. În plus, aceasta este singura metodă imagistică folosită în obstetrică, prin care poate fi observat fătul, fără să existe efecte adverse sau limitare a numărului de examinări.

Evoluția vieții intrauterine cunoaște două faze:

  • perioada embrionară (până la 10 săptămâni de sarcină): ecografiile din această perioadă au drept scop confirmarea sarcinii, poziția acesteia, viabilitatea ( activitate cardiacă);
  • perioada fetală (după săptămâna a 10-a).

Când este indicat acest tip de investigație?

Medicul este cel care recomandă această investigație, în funcție de evoluția sarcinii. Se pot face ecografii suplimentare ori de câte ori situația obstetricală o impune.

Săptămânile 11-14: morfologia de trimestru 1

În general, prima ecografie se realizează la șapte săptămâni, este cea care confirmă existența sarcinii, demonstrează că aceasta nu este extrauterină, confirmă prezența activității cardiace și stabilește vârsta sarcinii (adică a datei probabile a nașterii). Prima ecografie importantă (morfologia de trimestru 1) se realizează între săptămânile 11-14, pentru identificarea unor anomalii structurale și a celor mai frecvente aneuploidii, în special a sindromului Down.

Săptămânile 20-24: morfologia de trimestru 2

A doua ecografie ce nu trebuie ratată (morfologică) se realizează în săptămânile 20-22 de sarcină. În timpul acesteia se poate vedea dacă există anumite malformații fetale. De asemenea, se evaluează parametrii de creștere a bebelușului, poziția placentei și sexul.

Săptămânile 30-32: morfologia de trimestru 3

Următoarea investigație este cea din a 32-a săptămână, când se determină poziția fătului, greutatea, parametrii de creștere, se verifică poziția placentei. O ultimă ecografie se realizează în săptămânile 39-40, pentru a se verifica cantitatea de lichid amniotic, greutatea și ritmul cardiac al fătului.

Ce tipuri de ecografii se pot face în sarcină?

  • Ecografia Doppler - evaluează ritmul cardiac, starea de sănătate a fătului, parametrii velocimetrici pe diferite vase fetale, inclusiv pe artera ombilicală.
  • Ecografiile 3D și 4D - pot oferi informații tridimensionale, adică imagini care sunt reflectate din mai multe unghiuri și, în același timp, pot ajuta la consolidarea conexiunii emoționale între părinți și bebeluș. Aceste investigații pot identifica, însă, și o serie de anomalii congenitale (spina bifida, gura de lup, existența unor degete suplimentare) care ar fi mai greu de reperat prin metoda clasică. Calitatea imaginilor depinde de o serie de factori cum ar fi îndemânarea celui care face ecografia, poziția bebelușului, cantitatea de lichid amniotic sau greutatea mamei.

Importanța ecografiei în sarcină

Ecografia este o investigație foarte importantă pe parcursul sarcinii, în principal pentru că oferă informații care altfel nu ar putea fi obținute despre sănătatea fătului. Desigur, ecografia poate fi asociată și cu alte investigații. Aceasta poate fi repetată ori de câte ori este nevoie.

Ecografia durează în medie 30-45 de minute. Scopul primei ecografiei este acela de a confirma prezența sarcinii în cavitatea uterină (se observă sacul gestațional, embrionul).

Beneficiile ecografiei în sarcină

Avantajele ecografiei în sarcină nu pot fi trecute cu vederea:

  • metoda este neinvazivă;
  • nu are efecte adverse, nici pentru mamă, nici pentru făt;
  • are o precizie mare de diagnostic;
  • se poate repeta ori de câte ori este nevoie;
  • nu este dureroasă;
  • ajută la estimarea vârstei fătului (cu o eroare de 1-2 săptămâni);
  • examinează inima, picioarele și mâinile fătului, dar și alte organe ale acestuia;
  • examinează placenta și cordonul ombilical;
  • depistează malformațiile și defectele la naștere;
  • oferă informații despre sexul copilului;
  • rezultatele ecografiei se dau pe loc.

Cât de sigură este ecografia în timpul sarcinii?

Ecografia este considerată o investigație sigură (nu prezintă riscuri pentru mamă sau pentru bebeluș) atunci când este realizată adecvat. Ecografia nu utilizează radiații, ci ultrasunete. Expunerea fetală la ultrasunete trebuie menținută la cel mai scăzut nivel posibil, dar acest nivel trebuie să asigure furnizarea de informații diagnostice de care medicul are nevoie. Ceea ce trebuie reținut este faptul că această investigație trebuie să fie făcută la recomandarea medicului care urmărește evoluția sarcinii, motivele fiind strict medicale.

ecografia de sarcina trimestrul 1 2 3 cand este recomandata si cum te pregatesti

Sursa foto: Shutterstock

Procedura de pregătire pentru o ecografie de sarcină

Este posibil ca înaintea unei ecografii medicul sau asistenta să recomande consumul unei cantități de apă (depinde de tipul de investigație). Cel mai sigur este ca pacienta să întrebe care sunt regulile pentru buna desfășurare a ecografiei în sarcină. De asemenea, este recomandabil ca gravida să poarte haine mai largi, pentru ca abdomenul să poată fi mai ușor expus.

Câte ecografii trebuie realizate în timpul sarcinii?

În cele mai multe cazuri, pe parcursul unei sarcini sunt necesare patru ecografii, prima de confirmare a sarcinii, apoi câte una pentru fiecare trimestru de sarcină, dar numărul lor poate să difere, de la caz la caz. Dacă pe parcurs se descoperă anomalii, atunci sunt necesare investigații suplimentare. Sarcinile cu risc (pentru mamă sau bebeluș) necesită un număr mai mare de examinări ecografice, în funcție de indicațiile medicului obstetrician. Dacă sarcina decurge bine, în general, sunt de ajuns patru ecografii, una de confirmare a sarcinii și apoi câte una pentru fiecare trimestru.

Există situații în care prima ecografie este cea care contribuie la aflarea „vârstei” sarcinii. Este ecografia în urma căreia nu se poate greși cu mai mult de 1-2 zile datarea sarcinii. Este de preferat ca această ecografie să se realizeze cât mai repede.

Ulterior, până în săptămâna a 11-a se mai poate realiza o altă ecografie, numită ecografia de viabilitate. Aceasta poate oferi informații despre câți embrioni există, unde sunt așezați, dacă embrionul a depășit etapele critice de formare și dacă uterul mamei se află într-o stare bună.

Apoi urmează celelalte ecografii, câte una pentru fiecare trimestru cel puțin.

Ecografii recomandate în primul trimestru de sarcină

Ecografia din primul trimestru de sarcină (transvaginal sau transabdominal), numită și screening de prim trimestru, poate ajuta la identificarea riscului de aneuploidii, inlcusiv pentru sindrom Down (prin evaluarea translucentei nucale și a altor parametri fetali). Trebuie menționat faptul că nu se poate pune un diagnostic precis pentru sindromul Down, dar se pot recomanda alte investigații, pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii. Această ecografie oferă și alte informații importante: dacă embrionul s-a implantat bine în uter, evaluează vârsta sarcinii, data concepției.

Este posibil ca medicul să recomande și o ecografie la 16 săptămâni de sarcină, pentru a aprecia cât de lung este colul uterin și dacă gravida prezintă risc de naștere prematură sau pentru reevalurea unor structuri morfologice.

Ecografii recomandate în al doilea trimestru de sarcină

Morfologia fetală de trimestru II se face între săptămânile 20-22. Este o ecografie abdominală care permite evaluarea dezvoltării fătului și a diverselor organe. Este considerată cea mai amănunțită ecografie, pentru că evaluează dacă organele fătului (inimă, stomac, ficat, rinichi), cap, coloană vertebrală, picioare, mâini sunt dezvoltate în mod corect. Această ecografie poate fi realizată 2D (oferă cele mai multe detalii privind anatomia fetală), 3D, 4D (are mai puțin valoare diagnostică, dar oferă imagini mult mai clare).

Ecografii recomandate în al treilea trimestru de sarcină

Ecografia de trimestru III, are loc în jurul celei de-a 32-a săptămâni de sarcină. Aceasta este necesară pentru a investiga starea de bine a fătului. În cazul unei sarcini care nu prezintă risc, sarcina nu mai trebuie supusă ecografiei, până la momentul nașterii. La această ecografie se analizează dacă fătul a crescut corect, se măsoară circumferința capului și lungimea femurului.

În cazul în care sarcina prezintă un risc sau dacă gravida este diagnosticată cu diabet sau alte patologii - medicul poate solicita și alte ecografii pentru a monitoriza sarcina și a preveni eventualele probleme. Ecografia se poate repeta în cazul în care condițiile tehnice nu permit depistarea informațiilor utile.

O ecografie poate fi necesară și în momentul nașterii, pentru a se evalua poziția fătului, a cordonului ombilical și pentru a stabili, eventual, necesitatea nașterii prin cezariană.

Întrebări frecvente

Cum se efectuează o ecografie de sarcină?

În timpul ecografiei, gravida se află în poziție întinsă, cu abdomenul expus. Pe burtă i se aplică un gel special, care ajută la transmiterea undelor sonore și elimină aerul dintre piele și transductor. Medicul va mișca apoi transductorul, folosind anumite tipuri de mișcări prin glisare, pe suprafața abdomenului, iar undele sonore se transformă în imagini care pot fi vizualizate pe un monitor. Medicul poate să măsoare și să evalueze evoluția bebelușului.

Ce simte bebelușul în timpul ecografiei?

Tehnologia pe bază de ultrasunete nu are efecte adverse asupra copilului. Pe de altă parte însă, dacă se face o ecografie 4D, de exemplu, părinții pot vedea în timp real reacția copilului la un zgomot mai puternic sau pot vedea ochii copilului mișcându-se.

Ce informații se pot vedea la ecografia de sarcină?

ecografia de sarcina trimestrul 1 2 3 cand este recomandata si cum te pregatesti

Sursa foto: Shuttesrtock

Cele mai importante probleme care pot fi identificate cu ajutorul ecografiei sunt cele care țin de malformațiile fătului, dar și de riscul de avort spontan.

Malformații ale fătului

La ecografia morfologică medicul poate evalua toate organele fătului: forma/structura craniană, coloana vertebrală, abdomen, inimă, stomac, rinichi, membre, placentă, cordon ombilical.

În ceea ce privește malformațiile care pot fi identificate în timpul ecografiei, acestea sunt:

  • lipsa encefalului/cerebelului;
  • anomalii ale peretelui abdominal (intestinele se pot dezvolta în afara abdomenului, de exemplu);
  • buză de iepure;
  • lipsa unor membre sau dezvoltarea lor anormală;
  • probleme renale majore;
  • spina bifida;
  • hernie diafragmatică;
  • acumulare excesivă de lichid cefalorahidian în cavitatea creierului;
  • anomalii cardiace etc.

Risc de avort spontan

În cazul în care medicul obstetrician suspectează un avort spontan, se recomandă analize de sânge, ecografie, se monitorizează bătăile inimii fătului și un examen pelvin. Toate aceste investigații sunt stabilite de medic.

Simptomele avortului spontan sunt:

  • sângerări vaginale;
  • crampe abdominale. Crampele mai puțin dureroase de la începutul sarcinii nu reprezintă un semn de avort spontan;
  • ameliorarea simptomelor specifice sarcinii. Simptomele pot să fluctueze, nu sunt întotdeauna motive de îngrijorare, dar cauza trebuie investigată;
  • nu se mai simt mișcările fătului. Dacă acest lucru se întâmplă în a doua jumătate a sarcinii, medicul poate monitoriza bătăile inimii fătului.

În al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, orice semn de travaliu prematur trebuie să determine femeia să vină la camera de urgență a maternității. Semne îngrijorătoare sunt: contracții la 10 minute sau mai des, presiune pelvină, crampe asemănătoare cu cele menstruale, modificări ale scurgerilor vaginale, dureri de spate puternice.

Nici o altă modalitate de investigație nu a avut vreun impact la fel de puternic asupra obstetricii comparativ cu examinările ecografice. În zilele noastre nu există serviciu de monitorizare a sarcinii fără un serviciu de ecografie.

În cât timp voi primi rezultatele?

Imediat după ecografie, medicul va printa sau va stoca pe un DVD imaginile. La finalul ecografiei, informațiile sunt explicate gravidei, oferindu-se detalii și despre următoarea monitorizare a bebelușului.

Important de reținut!

Informațiile din acest articol nu înlocuiesc consultația din cabinetul medical. De asemenea, tratamentul medicamentos este prezentat cu caracter strict informativ. Tratamentele medicamentoase pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestările unor probleme medicale diferă de la pacient la pacient. Nu ezita să mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult și tratament, ori de cate ori ai o problemă de sănătate.

Bibliografie

  1. NHS Choices. Ultrasound Scans in Pregnancy. 2023, https://www.nhs.uk
  2. Martel, Janelle. “Pregnancy Ultrasound.” Healthline, Healthline Media, 7 Oct. 2016, www.healthline.com
  3. “Ultrasound - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org
  4. https://www.facebook.com/parents. “Pregnancy Ultrasounds Week by Week.” Parents, 2015, www.parents.com
  5. Dr. Beth Wiedel. “Ultrasounds during Pregnancy: What Every Mom-To-Be Needs to Know.” Madison Women’s Health, 24 Mar. 2021, https://madisonwomenshealth.com

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării