MEDICINA GENERALA

11 Iunie 2020

Ecografia Doppler

Ecografia Doppler este o metoda neinvaziva, care studiaza directia fluxului sanguin prin examinarea principalelor vase de sange, a sistemului venos.

Ecografia Doppler sau testul Doppler nu doare, nu iradiaza si se poate repeta de mai multe ori. Este un test noninvaziv care poate fi utilizat pentru a estima fluxul din vasele de sange. O ecografie obisnuita foloseste undele sonore pentru a produce imagini, dar nu poate afisa fluxul de sange. Practic o ecografie Doppler poate estima cat de rapid curge sangele prin masurarea vitezei de modificare a nivelului sau.

Ecografia Doppler este foarte utila  si importanta  pentru stabilirea unui diagnostic si a unui  tratament corect. Procedura poate depista placi ateromatoase (depuneri de grasimi pe peretii vaselor de sange) sau trombi (cheaguri de sange) care afecteaza circulatia si cresc riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral si poate duce la cangrena  membrelor (intreruperea circulatiei are ca rezultat moartea tesutului afectat si poate duce chiar la amputarea membrului).

Specilitati medicale care utilizeaza ecografia doppler:

Aceasta investigatie este importanta si folosita pentru diagnostic de mai multe specialitati medicale:

Neurologie - ecografia doppler transcraniana este utila pentru depistarea leziunilor cerebrale si altor afectiuni de la acest nivel.

Cardiologie - este utila pentru depistarea depunerilor de grasime sau a vaselor infundate.

Chirurgie - ofera informatii dinamice, calculeaza viteza sangelui si stabileste necesitatea tratamentului chirurgical al respectivei leziuni.

Oftalmologie - se poate investiga fluxul de sange de la nivelul retinei.

Obstetrica - se pot afla cauzele pentru care substantele nutritive si oxigenul nu ajung la fat, cauza care poate fi de exemplu, din cauza vaselor blocate.

Investigatia se poate utiliza si pentru cercetarea fluxului de sange la nivel cranian, prin vizualizarea vaselor de la nivelul gatului, care duc sange spre creier (arterele carotide si cele vertebrale). 

Afectiuni care pot fi diagnosticate cu ajutorul testului Doppler

O ecografie Doppler poate ajuta la diagnosticarea mai multor afectiuni, inclusiv:

Cheaguri de sange;

Valve care functioneaza slab in venele picioarelor, ceea ce poate provoca acumularea de sange sau alte lichide in picioare (insuficienta venoasa);

Defecte ale valvelor cardiace si boli cardiace congenitale;

Ocluzie arteriala (artera blocata);

Scaderea circulatiei sangelui in picioare (boala arterei periferice);

Anevrisme;

Ingustarea unei artere, cum ar fi cea de la gat  (stenoza arterei carotide);

Ce se intampla in timpul unei ecografii Doppler?

O ecografie Doppler estimeaza cat de rapid curge sangele prin masurarea vitezei de modificare a nivelului sau frecventa. In timpul unei ecografii Doppler, un medic specializat in imagistica cu ultrasunete apasa un dispozitiv mic de mana (transductor), pe zona corpului examinata, deplasandu-se dintr-o zona la alta, pe traseul vaselor examinate.Testul Doppler cu ultrasunete prezinta imagini in culori (rosu si albastru), care arata venos si arterial fluxul sanguin si evidentiaza prezenta chiar si a celor mai mici leziuni ale peretilor vaselor, care sa permita masurarea fluxului sanguin  in cele mai mici detalii.

Practic pacientul sta pe un pat sau o canapea si i se aplica un gel specific pe zona care trebuie examinata. Apoi medicul foloseste o sonda (transductorul) cu care obtine imagini care pot fi vizualizate pe un ecran. Aceste imagini sunt folosite pentru a stabili diagnosticul. Durata unei ecografii doppler este in jur de 30 de minute in functie de patologia pacientului. In cazul patologiilor complexe timpul de examinare se poate prelungi.

Nu are efecte secundare si dupa examinare pacientul pleaca direct acasa.

Utilitatea testului/ecografiei  Doppler

Un test cu ultrasunete Doppler  ajuta medicul examinator  sa verifice daca exista leziuni la nivelul arterelor tale sau sa monitorizeze anumite tratamente ale venelor si arterelor.
Testul Doppler este aproape nelipsit in cadrul consultului cardiologic in tarile dezvoltate din vestul Europei si America.

Testarea Doppler este foarte importanta si ea ajuta la stabilirea unui diagnostic corect.

Ultrasunetele Doppler pot fi utilizate pentru studiul si monitorizarea principalelor boli vasculare (arteriale si venoase, stenoza, anevrisme, tromboza venoasa si insuficienta venoasa) sau pentru identificarea leziunilor aterosclerotice, care sunt placi care blocheaza fluxul sanguin si pot provoca tromboze venoase.

Acest test poate fi efectuat ca o alternativa la procedurile mai invazive, cum ar fi angiografia, care implica injectarea de coloranti in vasele de sange, astfel incat acestea sa apara clar pe imaginile cu raze X.

Pentru pacient acest test este important pentru a identifica anumite afectiuni si a interveni cat mai rapid pentru ameliorarea si vindecarea acestor afectiuni identificate.

Este o ecografie Doppler dureroasa sau periculoasa?

Examinarea nu creaza disconfort, nu este nici dureroasa si nu prezinta nici o contraindicatie.

Cui ii este recomandata ecografia Doppler?

Oricine se poate supune acestei examinari. Ecografia Doppler se efectueaza pentru a diagnostica unele afectiuni ale vaselor de sange, la recomandarea medicului. Pacientii care fac ecografii Doppler sunt de obicei persoane care prezinta factori de risc pentru afectiunile vasculare sau care au avut rezultate in afara limitelor la analize. Investigatia este recomandata de obicei pentru:

Persoane cu un stil de viata nesanatos: cu diete bogate in grasimi si alimente tip fast-food, sedentarism, fumatori;

Persoane supraponderale sau obeze;

Hipertensivi;

Persoane cu diabet zaharat;

Persoane cu nivel ridicat de colesterol in sange;

Persoane ce au suferit anumite traumatisme;

Persoane ce au suferit accidente vasculare cerebrale ischemice;

Persoane cu simptome ale anginei pectorale: durere la nivelul pieptului, umarului, gatului, care apare in timpul efortului si se amelioreaza la repaus;

Persoane cu simptome ale bolii arteriale periferice: amorteala sau senzatie de arsura brusca la nivelul membrelor;

Persoanele cu ateroscleroza carotidiana (boala carotidiana);

Persoane care au in familie cazuri de accident vascular cerebral sau de boala cardiaca ischemica;

Femei insarcinate care prezinta lichid amniotic redus, insuficienta placentara, fat cu malformatii cardiace, incompatibilitate de Rh;

Daca va regasiti in una din situatiile mai sus mentionate mergeti la medicul specialist care va poate recomanda sa efectuati o ecografie Doppler.

Aceasta poate identitifica afectiuni care va pot pune viata in pericol si in final va poate salva viata.

Clinici in care puteti efectua ecografia doppler:

 

#aigrijadetine #aigrijadesanatateata #stiinta&emotie

 Echipa MedLife de Ecografie Doppler Vascular

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.