MEDTECH

11 Martie 2024

Ecografia de părți moi

scris de

Echipa medicală MedLife

Doctor efectueaza o ecografie de parti moi in zona gatului unei paciente

Ce este ecografia de părți moi

Ecografia de părți moi este o investigație imagistică efectuată cu ajutorul ultrasunetelor. Este neiradiantă, non-invazivă, accesibilă, repetabilă (de câte ori dorește medicul sau pacientul), nu necesită sedare și se adresează tuturor vârstelor.

Ecografia de părți moi pune în evidență:

  • straturile superficiale de țesuturi: tegument și țesut adipos subcutanat (piele și grăsime);
  • mușchii;
  • organele superficiale: ganglionii, glandele salivare și glandele parotide;
  • diferite tipuri de hernii abdominale.

Când este indicat acest tip de investigație

Poate fi solicitată de medic în urma consultului clinic, când pacientul prezintă:

  • la nivelul tegumentului: formațiuni nodulare (chisturi, abcese), inflamații și infecții localizate la piele, contuzii, hematoame etc.;
  • la nivelul țesutului subcutanat: mase tumorale (lipoame, chisturi, abcese etc.), ganglioni, hematoame, hernii etc.;
  • la nivelul mușchilor: mase tumorale, rupturi musculare sau fisuri musculare, chisturi etc.;
  • pentru diagnosticarea corpurilor străine (așchii de lemn, de sticlă) sau suspiciuni de hernii de perete abdominal, eventrații postoperatorii, granuloame de fir sau seroame după intervenții operatorii etc.

Ecografia de părți moi poate fi solicitată de pacient pentru diverse afecțiuni ale pielii, pentru descoperirea unei formațiuni nodulare la nivelul tegumentului sau în profunzimea țesutului adipos pe care o simte la palpare, după traumatisme locale când există suspiciunea de sângerare locală (hematom) sau corpuri străine, etc.

Ecografia a devenit una dintre cele mai utilizate metode imagistice, datorită acurateței diagnosticului, a ușurinței disponibilității și a rapidității cu care poate fi efectuată. În plus, oferă informații vitale privind tipul de nodul (formațiune, masă tumorală) în sensul benignității sau malignității acestuia.

Cum se efectuează o ecografie de părți moi

Investigația imagistică folosește ecograf standard, dotat și cu funcția Doppler, pentru a studia vascularizația formațiunilor sau a țesuturilor. Se efectuează cu sondă liniară, cu frecvență înaltă (sonda este diferită de cea cu care se efectuează ecografia abdominală).

Transmiterea ultrasunetelor de la nivelul transductorului în organism se efectuează cu ajutorul unui gel care se pune între sondă și tegument. După aplicarea sondei pe tegument, pe ecranul ecografului se vizualizează imaginile părților moi: tegument, țesut celular subcutanat, mușchi, ganglioni și formațiuni patologice.

Pregătirea pacientului

Pacientul nu necesită o pregătire specială. Este de preferat ca pacientul să poarte haine lejere, pentru a se putea dezbrăca ușor sau pentru a le putea îndepărta și a expune zona pe care medicul trebuie să o scaneze.

Dacă regiunea prezintă pilozitate, aceasta trebuie îndepărtată de către pacient înainte de prezentarea în cabinetul medical. Se aplică gel pe zona vizată, apoi transductorul ecografului și medicul încep scanarea zonei. Pacientul poate simți o presiune ușoară.

Beneficiile ecografiei de părți moi

  • Investigație neinvazivă, ușor disponibilă, ușor de utilizat, nedureroasă și mai puțin costisitoare comparativ cu alte metode de imagistică (CT, RMN);
  • Rezultatul este eliberat pacientului la sfârșitul ecografiei;
  • Investigația se poate repeta ori de câte ori este nevoie;
  • Folosește ultrasunete, fiind astfel neiradiantă și oferind o imagine clară a țesuturilor moi: tegument, țesut celular subcutanat, mușchi, ganglioni și formațiuni patologice;
  • Imaginile obținute sunt în timp real, astfel încât se pot face puncții aspirative din chisturi, abcese, hematoame localizate, seroame sau din tumori care ridică suspiciunea de malignitate;
  • Este o metodă alternativă pentru pacienții care au pacemaker, materiale de osteosinteză sau alte implanturi metalice (aceștia având contraindicație pentru RMN);
  • Este o metodă alternativă pentru pacienții claustrofobi care au indicație RMN (doar pentru structuri superficiale: tegument, țesut adipos, mușchi);
  • Descrie formațiunile care produc modificări cutanate vizibile sau care care se simt doar la palpare: în ecografie se menționează forma, delimitarea formațiunii/zonei față de țesuturile înconjurătoare și raporturile acesteia față de țesuturile și structurile înconjurătoare, structura ei (dacă e solidă, lichidă sau mixtă), dimensiuni, vascularizație și profunzime față de tegument.

Există criterii ecografice care clasifică formațiunile în benigne sau maligne. Când există suspiciunea de malignitate, pacientul trebuie îndrumat pentru investigații suplimentare.

Întrebări frecvente

În ce zone ale corpului se poate efectua ecografia de părți moi?

Ecografia de părți moi se poate efectua:

  • în locurile de elecție unde există ganglioni: laterocervical, supraclavicular, axilar, inghinal. Poate face diferențierea între un ganglion cu caracteristici inflamatorii și unul cu caracteristici tumorale;
  • la nivelul pielii păroase a capului (vizibilitatea este dificilă din cauza pilozității, aceasta trebuind îndepărtată anterior de pacient). Se pot diagnostica lipoame, chisturi, abcese etc.;
  • la nivelul toracelui, peretelui abdominal, la nivelul membrelor (cu excepția zonelor articulare: ecografia articulațiilor și a tendoanelor se efectuează cu ajutorul ecografiei musculoscheletale).

Ce boli pot fi depistate în urma ecografiei de părți moi?

La nivelul tegumentului și țesutului subcutanat pot fi depistate: chisturi (care pot avea conținut lichid sau solid), celulită (inflamația pielii și a țesutului subcutanat), abcese, lipoame, contuzii, hematoame, tumori care ridică suspiciunea de malignitate, corpuri străine etc.

La nivelul mușchilor se pot observa: chisturi, tumori, rupturi parțiale sau totale.

La nivelul peretelui abdominal pot fi identificate: hernii ale liniei albe, hernii ombilicale, hernii inghinale, eventrații postoperatorii, seroame postoperatorii, granuloame de fir, tumori benigne sau maligene etc.

În zonele de elecție ganglionară pot fi identificați: ganglioni cu aspect normal, inflamator sau cu aspect tumoral.

În cât timp voi primi rezultatele?

Rezultatul ecografiei de părți moi se eliberează pe loc.

Cine interpretează rezultatele ecografiei de părți moi?

Medicul care a efectuat ecografia îndrumă pacientul (în funcție de afecțiunea depistată) către alt medic specialist pentru continuarea investigațiilor.



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.