BLOGUL MEDICILOR

06 Mai 2021

Ecografia de parti moi

scris de

Dr. Doda Mihai Nicolae - Medic primar reumatologie, specialist reabilitare medicala, competenta ecografie musculoscheletala

Ecografia, de asemenea cunoscuta sub denumirea de ultrasonografie, este o metoda imagistica de investigatii medicale care foloseste ultrasunetele pentru a culege informatii din corpul uman.

Fiind foarte accesibila, fara contraindicatii majore si fara a aduce riscul iradierii, ecografia este din ce in ce mai mult folosita, informatiile obtinute fiind extrem de utile, astfel ca in zilele noastre ecografia este adesea considerata ca fiind „ o extensie a mainii” clinicianului.

De la primele aplicatii in medicina, aproximativ la mijlocul secolului trecut, ultrasonografia a cunoscut o crestere exploziva, astazi avand o aplicabilitate extinsa in practic toate specialitatile.

Fiind complementara altor investigatii, precum radiografia, tomografia computerizata, RMN, etc, ecografia are plusuri si minusuri, avantaje si dezavantaje, important de luat in considerare in alegerea prioritatilor in investigarea diverselor patologii, fiecare metoda de diagnostic avand un scop precis si o intrebare clinica la care sa raspunda.

Ecografia partilor moi, sau ecografia musculoscheletala este apanajul reumatologiei, ortopediei si reabilitarii medicale, aducand informatii despre articulatii, burse, muschi, tendoane, nervi, periost precum si despre ganglionii limfatici, glandele parotide, tesutul adipos si diverse tumori.

Aproape fiecare articulatie a corpului uman are un protocol standardizat de exminare, si multe afectiuni reumatologice precum artroza, poliartrita reumatoida, guta,  reumatismul abarticular, etc au elemente ecografice caracteristice, foarte importante atat in diagnosticarea precisa a acestor maladii cat si in stabilirea gravitatii lor.

In examinarea genunchiului, cea mai complexa articulatie, ecografia releva anatomia normala si leziuni ale meniscurilor, ale ligamentelor colaterale, ale retinaculelor patelare, tendoanelor patelare si cvadricipitale, precum si elementele vasculare si tendinoase ale compartimentului posterior. Grosimea cartilajului este usor de masurat, iar colectiile lichidiene din recesurile articulare si din numeroasele burse care tapeteaza genunchiul sunt excelent vizualizate. Astfel diagnosticul gonartrozei, a degenerarii meniscale, a rupturilor tendinoase si ligamentare, al bursitei prepatelare si a chistului Baker/popliteal, al gutei si al condrocalcinozei, precum si a unor afectiuni tendinoase specifice precum boala Osgood Schlatter si „Jumper’s Knee” este mult facilitat.

In examinarea umarului, tendoanele coafei rotatorilor, articulatia glenohumerala si articulatia acromioclaviculara, precum si bursa subacromio-subdeltoidiana sunt precis evaluate dataorita pozitiei superficiale subcutanate, ceea ce creaza o fereastra ecografica optima. Astfel tendinopatiile coafei rotatorilor, in special a supraspinosului, bursita subacromio-subdeltoidiana, artroza si disjunctia acromioclaviculara sunt diagnosticate in principal ecogarfic.

Ecografia mainii este extrem de utila in diagnosticarea poliartritei reumatoide, unde gardul inflamatiei sinoviale este stadializat ecografic prin diverse scoruri, semnalul Power Doppler fiind un instrument cu mare pondere in certificarea sinovitei. Eroziunile osoase adesea intalnite in aceasta maladie sunt accesibile ecografiei, fiind considerate un marker de gravitate si constituind un nod decizional in terapia acestei frecvente maladii. Osteofitele specifice artrozei mainii au un aspect ecografic caracteristic si sunt usor de decelat. Nervul median este usor de examinat si ecografia aduce un plus in diagnosticul sindromului de tunel carpian.

Dincolo de evaluarea practic a tuturor articulatiilor membrelor, ecografia este foarte utila in diagnosticarea traumatismelor; astfel, contuziile si rupturile musculare precum diversele colectii postraumatice ale tesutului subcutanat (hematoame si seroame) sunt accesibile acestei metode de investigare.

Important de mentionat, ganglionii limfatici au caracteristici ecografici bine definiti in diferentiarea malign/benign, foarte util de altfel in decelarea diverselor tumori maligne si limfoame.

In ultimii ani, ecografia si-a adus mult aportul in medicina interventionala, punctiile intraarticulare evacuatorii precum si depozitarea de preparate cortizonice si acid hialuronic intraarticular, abordul bursitelor si tendinitelor, precum si infiltratiile periarticulare, peritendinoase, perineurale au un grad foarte inalt de precizie cand sunt efectuate sub ghidaj ecografic.

 

Mult folosita si binecunoscuta, aceasta metoda investigationala isi merita un loc de frunte in imagistica moderna prin furnizarea de informatii precise si de incredere a diverselor leziuni/patologii, prin costurile relativ mici, disponibiltate mare, lipsa radiatilor ionizante si o aplicabilitate in ambulatoriu si la patul bolnavului.

Ecografie parti moi
Reumatologie
Dr. Doda Mihai Nicolae


Echipa MedLife de Reumatologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.