Publicat la: 
19/01/2018

efecte psiholofice modificari climatice

Unii oameni se confrunta cu un nivel ridicat de stres sau depresie, datorita perceptiei pe care au asupra amenintarii schimbarilor climatice globale.

Raspunsurile psihologice pe tema schimbarii climatului par sa varieze in functie de gradul de preocupare pe care oamenii il manifesta pentru mediul inconjurator, iar iubitorii de animale si plante se confrunta cu cele mai ridicate niveluri de stres, conform unui studiu efectuat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Arizona, conform uanews.arizona.edu.

De-a lungul timpului au fost efectuate o serie de cercetari ce exploreaza impactul schimbarilor climatice asupra mediului inconjurator, insa putine studii de cercetare au luat in considerare efectul psihologic al acestor schimbari asupra oamenilor, este de parere Sabrina Helm, cercetatoare in cadrul Universitatii din Arizona.

Clasificarea persoanelor in functie de preocuparea pentru schimbarile climatie

In studiul care va fi publicat in "Global Environmental Change", cercetatorii contureaza trei tipuri de preocupari cu privire la schimbarea climei:

  1. Preocuparea egoista este ingrijorarea fata de impactul pe care schimbarile climatului si ale mediului inconjurator il au asupra individului. De exemplu, o persoana poate fi ingrijorata in ceea ce priveste nivelul de poluare al aerului si impactul pe care il are asupra plamanilor.
  2. Preocuparea altruista, conturata din ingrijorarea fata de viitorul omeniriii si al generatiilor viitoare
  3. Preocuparea pentru biosfera, descrisa prin ingrijorari pe tema viitorului naturii, al plantelor si animalelor

Efectele schimbarilor climatice asupra sanatatii psihice

Un sondaj de opinie efectuat online in randul a 342 de parinti cu copii mici arata ca persoanele care sunt preocupate de biosfera au raportat sentimente accentuate cu privire la schimbarile climatice globale, in timp ce persoanele egoiste si altruiste nu au raportat ingrijorari legate de acest fenomen.

In plus, persoanele preocupate de sanatatea biosferei au fost cele care prezentau semne de depresie, prin comparatie cu lipsa acestora la persoanele din celelalte doua grupuri.

"Persoanele care iubesc animalele si natura tind sa aiba o perspectiva mai larga asupra viitorului planetei si sa ia in considerare problemele la scara larga. Pentru acestia fenomenul global al schimbarilor climatice ii afecteaza pe plan personal si tind sa observe efectul acestor schimbari la orice pas. In schimb, pentru persoanele altruiste si cele egoiste, aceste ingrijorari nu patrund inca viata lor de zi cu zi," declara autoarea principala a studiului.

Persoanele care prezinta un interes pentru sanatatea biosferei au fost, de asemenea, mai dispuse sa intervina in activitati precum reciclarea, economisirea energiei si cautarea informatiilor legate de aceasta tema pentru a descoperi noi metode de a diminua impactul schimbarilor climatice asupra mediului inconjurator.

Persoanele altruiste sunt mai deschise adoptarii unui comportament de protejare a mediului inconjurator, prin comparatie cu persoanele egoiste in randul carora nivelul de implicare este minim.

Schimbarile climatice reprezinta un factor de stres la nivel global, insa consecintele acestora evolueaza lent atunci cand vine vorba despre implicarea activa pentru sanatatea mediului.

Cu toate acestea, exista dovezi evidente ale impactului climatic asupra sanatatii fizice si mintale. Exista diferente de perceptie si grad de implicare activa pentru sanatatea mediului inconjurator, iar intelegerea acestor aspecte este deosebit de importanta pentru dezvoltarea de noi modalitati de abordare a acestor probleme ce vizeaza viitorul omenirii si al planetei.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Ce sfaturi le dam copiilor inainte sa inceapa scoala? Cat de responsabil ar trebui sa fie un copil in functie de varsta? Este pregatit sa mearga singur spre scoala? Ce ar trebui sa facem astfel incat sa fie motivat si sa ii placa la scoala? Cum facem tranzitia mai usoara de la gradinita la scoala? Psihologul Cristina Milu, de la Centrul medical...
Conservantii alimentari, in special benzoatul de sodiu, sustin eliminarea simptomelor specifice pacientilor care sufera de schizofrenie, in special in randul celor al caror organism manifesta o rezistenta la clozapina, medicament recomandat adesea in managementul shizofreniei, arata un studiu publicat recent in jurnalul "Biological Psychiatry",...
Parintii observa adesea cum copiii lor ajung sa aiba o atitudine egoista la varsta adolescentei, insa o cercetare efectuata psiholoaga Rosa Meuwese arata ca acestia devin din ce in ce mai atenti la interesele celor din jur, scrie universiteitleiden.nl. Iata care sunt trasaturile specifice ale adolescentei, atunci cand vine vorba despre interesele...
Izolarea impusa de pandemia de coronavirus se doveste a fi o provocare pentru multi dintre noi.  Dintr-o data fie petrecem mult timp singuri, fie petrecem mult mai mult timp decat inainte cu familia.  Si cum in aceasta perioada emotiile negative sunt multe si se acumuleaza de la o zi la alta, suntem tentati sa le eliberam exact acolo unde ne...
Antrenamentele de fitness in grup scad nivelul de stres cu 26% si imbunatatesc semnificativ calitatea vietii, in timp ce antrenamentul individual presupune depunerea unui efort fizic mai mare, fara a genera schimbari semnificative pe plan psihic sau emotional, potrivit unui nou studiu efectuat de cercetatorii de la University of New England si...