Publicat la: 
22/12/2016
Efectele benefice ale saunei asupra organismului
Sauna poate reduce riscul declansarii dementei cu doua treimi, arata un studiu efectuat recent de catre cercetatorii finlandezi si publicat in jurnalul de specialitate "Age and Ageing".
De asemenea, riscul declansarii bolii alzheimer este redus cu 65%, iar riscul declansarii bolilor de inima si a decesului prematur pe acest fond este redus in mod semnificativ prin adoptarea acestui obicei specific unui stil de viata sanatos, informeaza spring.org.uk.

Frecventarea saunei a fost asociata unui risc redus cu pana la 66% pentru declansarea dementei, arata studiul ce a fost efectuat pe 2.315 barbat de varsta mijlocie. Acestia au fost monitorizati la o distanta de 20 de ani de la inceputul studiului.

Prin comparatie cu cei care au mers la sauna o data pe saptama, cei care au frecventat sauna de circa 4-7 ori pe saptamana au obtinut o reducere semnificativa a riscului declansarii dementei, a bolilor cardiace si a bolii alzheimer.

Este pentru prima data cand beneficiile saunei au fost asociate unui risc scazut pentru declansarea dementei in orice forma a bolii, declara cercetatorii.

Pentru participantii la studiu care au frecventat sauna de circa 2-3 ori pe saptamana, riscul a fost redus cu aproximativ 20%.

"In cazul populatiei de sex masculin, frecventarea saunei de la un nivel moderat pana la un nivel ridicat de 7 ori pe saptamana a fost asociat unui risc in mod esential scazut pentru declansarea dementei si a bolii Alzheimer," declara autorii studiului.

Alte studii efectuate anterior pe aceeasi tema au aratat care sunt beneficiile mersului la sauna pentru sanatatea creierului si memorie.

Unul dintre motivele pentru care sauna are un efect benefic ar putea fi impactul asupra sanatatii sistemului cardiovascular.

In cadrul unui studiu realizat de catre cercetatorii de la Universitatea Oxford in urma cu un an, cercetatorii constatat ca sauna ar putea reduce sansele decesului prematur pe fond cardiac precum si aparitia problemelor cardiace.

Pentru studiul de fata cercetatorii au concluzionat ca impactul pozitiv al saunei pentru santatea mintala functioneaza in mod similar cu beneficiile pe care acest obicei le are pentru sanatatea inimii.

"Este bine stiut faptul ca nivelul bunastarii cardiovasculare afecteaza sanatatea creierului. De asemenea, starea de bine si relaxarea de care avem parte atunci cand mergem la sauna joaca un rol important pentru bunastarea intregului organism," a declarat profesorul Jari Laukkanen, autorul principal al studiului.

Autor: G.T.