Publicat la: 
15/12/2016

Efectele jocurilor virtuale care au inlocuit jocul in timp real si interactiunile sociale

Adolescentii care stau prea multe ore pe tableta, smartphone sau la calculator sunt predispusi sa devina obezi, sugereaza un nou studiu efectuat de cercetatorii de la Scoala de Sanatate Publica din Boston.

Cei care au folosit dispozitivele electronice timp de cinci sau mai multe ore pe zi au fost de doua ori mai inclinati sa consume bauturi cu un continut ridicat de zahar si sa se angajeze in prea putine activitati fizice, au descoperit cercetatorii, conform webmd.com.

Ca urmare, acesti tineri au aratat un risc crescut, de pana la 43%, de declansare a obezitatii, comparativ cu aceia care nu folosesc deloc dispozitivele electronice.

Unul din cinci adolescenti din Statele Unite ale Americii petrece mai mult de cinci ore pe zi pe smartphone, tableta, calculator si jocuri video, arata cercetatorii. Prin comparatie, numai 8% dintre copii petrec cinci ore pe zi in fata televizorului.

"Stim ca tinerii din ziua de astazi trec de la timpul petrecut la televizor la cel petrecut pe dispozitivele electronice, iar acest lucru este foarte frecvent intalnit," a declarat Erica Kenney, autorul principal al studiului.

Studiile efectuate anterior au asociat vizionarea TV cu un consum mai mare de bauturi dulci, fast-food-uri, dulciuri si gustari sarate, toate acestea ducand la un risc mai mare pentru declansarea obezitatii, adauga autorii studiului.

Noul studiu, publicat recent in jurnalul online "Pediatrics", a fost realizat pe datele extrase dintr-un sondaj de opinie realizat intre anii 2013 si 2015 in randul a 25 de mii de adolescenti din clasele IX - XII din Statele Unite ale Americii.

Rezultatele studiului sunt in acord cu descoperirile efectuate anterior, declara cercetatorii. Adolescentii care au urmarit mai mult de cinci ore pe zi televizorul au fost de trei ori mai predispusi sa consume bauturi dulci si au avut cu 78% mai multe sanse sa se odihneasca superficial si sa devina obezi, prin comparatie cu aceia care nu foloseau televizorul deloc.

Aceste obiceiuri alimentare proaste au fost transferate odata cu trecerea de la timpul petrecut la televizor la timpul petrecut in fata dispozitivelor electronice.

"Copiii tind sa manance prea mult in timp ce folosesc dispozitivele electronice. Cand se joaca, creierul acestora nu inregistreaza sentimentul de satietate. Astfel ca hrana poate fi luata complet irational, mai degraba decat constienti, acestia nerealizand ca sunt, de fapt, plini," a declarat Stephanie Schiff, dietetitican in cadrul Spitalului Huntington din New York.

"Nu este o surpriza faptul ca obezitatea infantila este in crestere, din moment ce, intr-o anumita masura, jocurile virtuale au inlocuit jocul in timp real si interactiunile sociale, iar activitatea fizica a fost limitata la folositul degetelor pe tastatura," a mai adaugat autoarea principala a studiului.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie